24 Mart 2009 Salı

Metris Cezaevi’nde tek kişilik hücre işkencesi

Engin Çeber’in işkenceyle öldürüldüğü Metris Cezaevi’nde siyasi tutuklular, tek kişilik hücrelerde tutuluyor, havalandırma ve iletişim hakkı kısıtlanıyor. Açık görüş sırasında görüşme odasında jandarma bulunduruluyor ve tutuklular avukat görüşüne ayakkabı araması dayatması nedeniyle yalınayak ya da terlikle çıkıyor.

F tipi cezaevlerinde siyasi tutuklulara yönelik hak gaspları artarken, benzer uygulamalar Metris 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde de yaşanıyor. Cezaevindeki siyasi tutuklular için ayrı bir koğuş açılmadığı için siyasi tutuklular adli tutukluların disiplin cezalarını çekmek için konuldukları tek kişilik hücrelerde tutuluyor.

13 Marttan bu yana tutuklu bulunan Hasan Ozan’ın yakınlarına verdiği bilgiye göre, tutukluların konuldukları hücreler, F tiplerinde bulunan tek kişilik hücrelerden daha küçük. Ayrıca, sabahtan akşama kadar olması gereken havalandırma süresi kısıtlanarak, tutukluların havalandırmada en fazla 4 saat kalmasına izin veriliyor. Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı “sohbet hakkı” genelgesi de cezaevinde hiçbir biçimde uygulanmıyor.

FAKS VE APS BİLE YOK

Cezaevi idaresi, “PTT ile anlaşma olmadığı” gerekçesiyle faks ve APS kullanılamayacağını belirterek, tutukluların yasalarda var olan iletişim hakkına da kısıtlama getirdi. Ayrıca, tutuklular, cezaevi yönetiminin Aras Kargo ile yaptıkları anlaşmalar gereği göndermek istedikleri postaları 3,5 TL karşılığında gönderebiliyorlar.

Cezaevinde, sosyalist ve muhalif basına da sansür uygulanıyor. Toplatma kararı olmamasına rağmen sosyalist ve muhalif dergi gazeteler siyasi tutuklulara verilmiyor. Tutsakların yakınlarıyla yaptıkları açık görüş sırasında da görüşme odasında gardiyanların yerine jandarma bekliyor. Avukat görüşüne çıkarken ayakkabı dayatmasına maruz kalan tutuklular, bu uygulamayı protesto etmek için terlik ya da yalınayakla avukat görüşüne çıkmak zorunda kalıyor.

ENGİN ÇEBER METRİS’İN 2 NO’LUSUNDA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Adalet Bakanlığı’nın sınıflandırmasına göre “T” tipi olarak belirlenen Metris Cezaevi, 1 ve 2 No’lu olarak tanımlanan iki cezaevine ait olsa da, bakanlığın internet sitesinde “aynı müdürlük teşkilatına” bağlı tek ceza infaz kurumu olarak gösteriliyor. Cezaevinin 2 No’lu bölümünde geçtiğimiz Ekim ayında Engin Çeber adlı genç yaşamını yitirmişti. Çeber’in gördüğü işkence sonucu öldüğü açığa çıkmış, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de işkenceyi kabul ederek, “devletim ve hükümetim adına özür diliyorum” demişti.
ANF / 24.03.09