17 Mart 2009 Salı

Cizre’de kemik bulundu korucular gözaltında

BOTAŞ kuyularından sonra Cizre’de de gömülen cesetler için kazı başlatıldı. Ancak bu sefer katliamı yapanın Hizbullah oludğu sanılıyor.
BOTAŞ kuyularından sonra Cizre’de de gömülen cesetler için kazı başlatıldı. Ancak bu sefer katliamı yapanın Hizbullah oludğu sanılıyor.
Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçeleri arasında bulunan Kuştepe köyünde kazı çalışması başlatıldığı öğrenildi. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan ihbarın değerlendirilmesi üzerine Cizre Belediyesi’nden iş makinesi istendi. Olayla bağlantısı olduğu gerekçesiyle korucubaşı ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak’ın evine baskın yapıldı. Ancak Atak evde bulunamadı. Bunun üzerine 2 oğlu gözaltına alındı. Cizre’ye iki kilometre uzaklıktaki Kuştepe köyü 1991 yılında boşaltılmıştı. 1999 yılında ise 6 aile köye geri dönmüştü.
BARIŞ MECLİSİ İNCELEME YAPTI
Öte yandan Silopi’de ölüm kuyularında inceleme yapan Barış Meclisi Üyesi Sezgin Tanrıkulu, “Kuyuların açılması semboliktir. Yapılan kazılar bütün faili meçhul cinayetlerin ortaya çıktığı anlamına gelmez” dedi.
Türkiye Barış Meclisi, Silopi’deki ölüm kuyularına ilişkin bilgi almak amacıyla önceki gün Silopi’ye gitti. Barış Meclisi’nden Hakan Tahmaz, Gülten Uçar, Özgür Sevgi Göral, Sezgin Tanrıkulu, Esra Çiftçi, Tahir Elçi, Mehmet Emin Aktaş ve Mesut Beştaş, 1990’lı yıllarda faili meçhul şekilde katledilen bazı kişilerin atıldığı Sinan Lokantası kuyularında inceleme yaptı. Kuyularda yapılan kazı çalışmalarında, saç teli, bere, kol kemiği, kafatası gibi insana ait örnekler bulunduğunu hatırlatan Tahir Elçi, bu kuyuların açılmasının bir adım olduğunu kaydetti. Türkiye’de faili meçhul cinayetlerin hepsinin aydınlatılması gerektiğini dile getiren Elçi, barışın tesis edilmesinde kuyuların önemli bir rol oynayacağını söyledi. Savcıların diğer kuyuların ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için girişimlerde bulunması gerektiğinin altını çizen Elçi, yapılan kazıların ve insanların ölümlerinden sorumlu olanların yargılanmasının adil bir şekilde yapılması gerektiğini ifade etti. Adli Tıp Kurumu’ndan gelecek sonuçları beklediklerini söyleyen Elçi, sonuçların Türkiye barışı için önemli olduğuna işaret etti.
SORUMLULAR ORTAYA ÇIKMALI
Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz da, yapılan kazılara ilişkin bilgi almak için Silopi’ye geldiklerini belirtti. Şırnak Barosu’ndan bilgi aldıklarını söyleyen Tahmaz, İstanbul’da yapılan eylemlerin bir devamı olarak buraya geldiklerini ifade etti. Görüşmelerde bölgede kaybedilenlerin mezarlarına nasıl ulaşılacağını ve faillerin nasıl yargılanacağına ilişkin görüştüklerini dile getiren Tahmaz, barışın faili meçhul cinayetlerin ortaya çıkmasıyla aydınlanacağının altını çizdi. Devletin samimi bir yaklaşım içerisinde olması gerektiğini söyleyen Tahmaz, “Bu yapılacak şeyler de tarihle yüzleşmeyi ifade etmektedir” diye konuştu. Kuyuların açılmasının sembolik olduğunu belirten Diyarbakır Barosu Eski Başkanı Sezgin Tanrıkulu ise, yapılan kazılarla bütün faili meçhul cinayetlerin ortaya çıkmayacağını söyledi. Yapılan kazıyla adalet arayışının son bulmayacağını belirten Tanrıkulu, barış arayışı içinde olduklarını ifade etti. (Diyarbakır/DİHA)