21 Mart 2009 Cumartesi

On binler Newroz ateşini yaktı


Newroz kutlamaları, dün yapılan kitlesel mitinglerle başladı. Batman’da yapılan Newroz mitingi en kitlesel miting oldu. Bölgenin birçok ilinde ve ilçesinde Newroz kutlandı. Miting alanlarından barış ve kardeşlik talebi haykırıldı.
Batman’da Newroz alanında on binler bir araya geldi. Newroz mitinginde konuşma yapan DTP Eş Başkanı Emine Ayna, “Zalimler, Dehaklar ve inkar-imhacılığı dayatanlar bu ateşte yanacaklar” dedi. Kutlamalarda Abdullah Öcalan lehine sloganlar da atıldı.
Şanlıurfa Otogarı yanındaki alanda yapılan Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı.
DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, yaşanan acılara karşın Kürt halkının mücadeleyi sürdürdüğünü belirtti. DEP eski Milletvekili Leyla Zana da, 2010 yılında Diyarbakır’da yapılacak Newroz’u Abdullah Öcalan ile birlikte kutlayacaklarına dair inancının sonsuz olduğunu söyledi.
KÜRT SORUNU KÜRTLERLE ÇÖZÜLÜR
Muş’un Malazgirt ve Bulanık ilçelerinde kitlesel Newroz kutlamaları yapıldı. Malazgirt’te binlerce kişi Newroz kutlamasına katıldı. Bulanık’ta yapılan Newroz mitinginde konuşan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Cumhurbaşkanı Abdullah Gü’ün “Kürt sorununda iyi şeyler olacak” sözüne de atıfta bulunarak, “Biz Sayın Gül ve Başbakan’ı iyi tanıyoruz. Ne zaman iyi şeyler olacaktır dedilerse, mutlaka Kürtlere karşı savaş ve ölümü dayattılar. Eğer Kürt sorunu çözülmek isteniyorsa halkın temsilcileri alandadır. Gelip onlarla sorunu çözsünler” dedi. Cizre’de yapılan Newroz kutlamasına on binlerce kişi katıldı. Sabahın erken saatlerinde mahallerde bir araya gelen kadınlar, sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde Newroz alanına yürüdüler. Öğrenciler de okul yerine Newroz alanına gittiler. Siirt’in Kurtalan ilçesinde Newroz kutlamaları tren garı yanındaki alanda gerçekleşti. Alanda, DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik bir konuşma yaptı. Kurtalan’daki Newroz kutlamasında PKK bayraklarının açılmasının ardından, polis kalabalığa müdahale etti. Polisin müdahalesi sonucu, polis ile kitle arasında çıkan kısa süreli arbede, taşlı-sopalı çatışmaya dönüştü. Yaşanan bu gerginlikte, DTP Kurtalan Belediye Başkan Adayı Necat Yılmaz başından yaralandı.
Diyarbakır’ın Bismil ve Ergani ilçeleri, Ardahan’ın Göle, Mardin’in Dargeçit ilçesi ile Elazığ’da Newroz ateşleri yakıldı. Erzurum’un Tekman ilçesinde yapılan Newroz kutlamalarına köylülerin katılmasının askerlerce engellendiği bildirildi. (HABER MERKEZİ)