21 Mart 2009 Cumartesi

Diyarbakırda yüzbinler Newroz'da buluştu Faşist dikatatörlük ve İnkarcı ve İmhacılar Yanıt Verdi

Diyarbakırda yerel seçimler öncesinde yapılan Newroz kutlamasına yüzbinler katıldı. Sabahın ilk ışıklarından itibaren Newroz alanına akın eden yüzbinler, Newroz alanını bayram yerine dönüştürdü. Faşist diktatörlük ve burjuva düzen partilerinin Kürt halkı üzerinden oynamaya çalıştı oyun bozulmuş oldu. Kürt emekçileir PKK ve DPT'nin arkasında durarak, yalana,baskıya ve sadakaya boyun eğmeyeceğini netçe ortaya koydu.İnkarcı ve imhacıların beklentileirnin boş olduğunu açığa serdiler.

Amed'de Newroz Parkı'nda düzenlenen kutlamaya katılmak için bu sabah erken saatlerden itibaren yüzbinlerce kişi akın etti. Kürt ulusal renkleri ile alanda renkli görüntüler oluştu. Demokrasi, barış, özgürlük ve ulusal birlik vurgularının yapıldığı kutlamalarda inkar ve imha ile Kürtlerin yok edilemeyeceği, Kürtlerin haklarını mücadele ile kazandıkları mesajı verildi.

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakika saygı duruşu ile başlayan Newroz kutlamasında, konuşmaların hepsi Kürtçe yapıldı. İlk konuşmayı yapan Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Akın: “Ateşin ve güneşin çocukları merhaba. Bugün Amed tarihi günlerinden birini yaşıyor. Bu tarihi günü bütün dünya istiyor. Biz de bu görkemli Newroz alanında bütün dünyaya sesimizi ileteceğiz. Biz barışı, özgürlüğü ve demokrasiyi istiyoruz. Büyük İskender'e sorsunlar; Amed'in çocuklarını almak kolay değildir. 29 Mart'ta bu coşkumuzu mutlaka sandığa yansıtacağız” dedi.

Zulüm tahtını indirenlere bin selam olsun

DTP Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek de şunları belirtti: “Newroz umuttur, halkımızın direnişi ile bu alanda Newroz'u heybetli bir şekilde kutluyoruz. Newroz'da şehit düşenlerin önünde saygıyla eğiliyoruz. Newroz zulmün tahtan indirilmesidir. Zulüm tahtını indirenlere bin selam olsun. Kürt halkının umudunu kırmak isteyenler bu alana baksınlar. 2009 Newroz'unda ayrıca halkımız 29 Mart tarihini sabırsız bir şekilde bekliyor. Çünkü iradesini tüm dünyaya gösterecektir.”

Şimşek, daha sonra alandakilerden ellerini havaya kaldırmasını istedi. Yüzbinlerce kişi aynı anda ellerini kaldırırken, Şimşek, “29 Mart'ta bu kitle en güzel tokadı vuracaktır. 29 Mart'ta herkes seferberlik ruhu ile yaklaşıp ülkenin dört bir yanında başarı müjdesini verecektir” dedi.

Baydemir: Kürtler artık eski Kürtler değil

Yöresel kıyafetlerle sahneye çıkan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, güvercinler uçurdu. Alandakiler, bu sırada sık sık “Amed seninle gurur duyuyor” sloganını attı. Baydemir, “Dünyanın bütün dikkati bugün bu Newroz alanındadır. Washington, Ankara, Brüksel'in kulağı bu Newroz alanındadır. Dünya bilsin ki barışın, özgürlüğün yüreğidir bu alan. Özgürlük yakındır ey halkım. Afrin, Hewlêr, Mahabad ve Ortadoğu'nun Newroz'u ve Kürdistan halkının Newroz'u kutlu olsun. Halkımızın Newroz'u kutlu olsun. Devran artık değişti. Kürtler eski Kürtler değil. Ortadoğu'da Kürtler olmadan özgürlük, barış sağlanamaz. Bu nedenle Kürtlerin barış eli tutulmalıdır” dedi.

Bunca bedel boşuna ödenmedi

Baydemir, “Kürtlerin mücadelesi Şeyh Sait'ten Mazlum Doğan'a Cihan Deniz'lerin mücadelesinin bir devamıdır. Onların mücadelesinin sonucunda şu an bu alandayız. Kürtlerin mücadelesi asla boşa gitmedi. Bedel verenler boşuna bedel vermedi. Onların mücadelesinin kazanımı olan belediyelerimiz ortaya koydukları hizmetle onların 80 yıllık hizmetine bedeldir. Ortadoğu'da Kürtlerin özgürlük ve barış mücadelesi bir maden gibidir. Kürtlerin almış olduğu belediyeler bir modeldir. Bu belediyelerin ortaya koyduğu hizmetler halkımızın hakkıdır. Halkımız çok daha fazlasını hak ediyor” diye konuştu.

Baydemir konuşmasının sonunda şöyle konuştu: “Diyarbakır surlarına adımızı kazıyacağız. Adalet, özgürlüğü ve barışı Diyarbakır'ın surlarına kazacağız,
Ahmet Türk, Leyla Zanaının konuşmalarıyla süren Nweroz etkinlikleri çoşkuyla sürüyor.