31 Mart 2009 Salı

SEÇİMİN SONUÇLARI AKP’Yİ SIKACAK

29 MART’TA DÜŞÜŞ YAŞAYAN ERDOĞAN, KABİNEYİ BİLE SORGULAMAYA BAŞLADI. AKP VE ERDOĞAN, PARTİ İÇİ VE DIŞINDAN BASKILARLA SIKIŞACAK
Devasa seçim harcaması ve büyük bir seçim kampanyasına rağmen, 29 Mart yerel seçimlerinde beklediği sonuçların gerisine düşen AKP, sancılı bir döneme girdi. Aldığı sonuçlar bir dönemin ANAP’ının düşüş eğrisini akıllara getiren AKP’de kabine değişikliğinden başlayarak pek çok değişikliği beklemek mümkün görünüyor.
ERDOĞAN SARSILDI
Seçim sonuçlarının belli olmaya başlamasının ardından AKP Genel Merkezi’nde bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan, aldıkları sonuçtan tatmin olmadığını söyledi. Kabinede değişiklik olabileceğini de belirten Erdoğan, ancak bunun mutlaka seçim sonuçlarına bağlanmasının doğru olmayacağını öne sürdü.
Başbakan Erdoğan açıklamasında doğuda alınan sonuçların, yöreye yönelik politikalarının söylem dahil masaya yatırılacağını belirtirken, kimlik değil, eser ve hizmet siyaseti yaptıklarını savundu. Başbakan Erdoğan, “Tabii ki biz buradaki eksiğimizi nasıl gidereceğiz, bunun gayreti içinde olacağız, bunu çözeceğimize de inanıyorum” dedi. Kabinede değişikliğin seçimle bağlantılı olarak da bağlantısı olmadan da yapılabileceğini belirten Erdoğan, “Kabinede böyle bir değişiklikle seçim sonrasında bu adımı atarak yola devam etmek. Bunun içinde de anormal bir şey olmayacağı gibi, kabinemin içindeki arkadaşlarım tarafından da anormal bir şekilde karşılanmayacaktır, karşılanmamalıdır. Çünkü eninde sonunda burada yaklaşık altı buçuk yıl iktidarda olan bir partiyiz Zaman zaman bu değişiklikleri yaptık, bundan sonra da yapacağız, yapmaya devam edeceğiz. Kimse ilanihaye orada oturacak değil, biz de oralarda oturacak değiliz” dedi.
Erdoğan, 28 Mart yerel seçimlerinde aldıkları il genel meclisi oyuyla 2007 milletvekili seçimlerinde aldıkları oyu çıta olarak gördüklerini belirterek şöyle dedi:
“28 Mart yerel seçimleridir. 42 puandı biliyorsunuz bizim aldığımız oy, bir puan mı düşmüş iki puan mı düşmüş gereken değerlendirmeyi yapacağız. İkincisi de milletvekili seçimiydi. İl genel meclisi oylamalarında da orayı yakalamayı hedefleriz. Bunu söylemiştik. Şu anda tabi görünen o ki, bizim 22 Temmuz’a göre il genel meclisinde aldığımız oyu alamayacağımız, alamadığımız görülüyor, ama 42 puanla ilgili olarak yani yerel seçime göre şöyle bir iki puan belki aşağısında bir netice ortaya çıkacak ki ben bunu da özellikle şu süreç içinde arkadaşlarımızla değerlendirmelerini enine boyuna yapacağız, nerede bir eksiğimiz yanlışımız var, nerede biz bu noktaya düştük, eksiklerimizi gidererek bundan sonraki sürece girecek, yolumuza devam edeceğiz.”
ERDOĞAN’I ÜZEN İLLER!
Van, Siirt, Manisa, Balıkesir illerinin kaybedilmesine üzüldüğünü kaydeden Erdoğan, “Oralarda verilen hizmetler anlatılır gibi değil. Ama bunlar üzerinde de çalışacağız, sebepleri nedir, ona göre de adımlarımızı atacağız” dedi. Antalya’da CHP adayının kazanmasını nasıl bulduğuna ilişkin soruyu ise Erdoğan, “Antalya’yla ilgili sonucu çok ama çok anormal buluyorum, neticeye saygım var o ayrı mesele, ama Antalya’ya şahsım olarak 28 kere gidişim hepsi hizmetlerin açılışı içindir. Tarihinde görmediği hizmeti şu son altı buçuk yıl bizim dönemimizde görmüştür. Bütün bunlar bu dönemde bitmiştir. Yani demek ki bu kadar hizmet karşılık bulmuyor, bunu gördüm, bundan dolayı üzüntülüyüm” dedi.
GERGİN BAKANLAR KURULU TOPLANTISI
Dün toplanan Bakanlar Kurulu, 7 yıllık AKP iktidarının en sıkıntılı toplantılarından biri oldu. AKP’nin seçimlerden beklemediği bir sonuç almasının ardından toplanan Bakanlar Kurulu’na gelen üyelerin bir çoğunun sıkıntılı olduğu gözlerden kaçmadı. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde hâlâ devam eden Bakanlar Kurulu toplantısında, Erdoğan’ın başarısız olunan illerden sorumlu bakanlardan açıklama isteyeceği düşünülüyor.
SONUÇLAR AKSU’DA HAZIMSIZLIK YARATTI
Hürriyet Yazarı Fatih Çekirge'ye seçim sonuçlarına dair görüşlerini aktaran AKP’li Abdulkadir Aksu Antalya'da seçimin kaybedilmesine ilişkin "Aklım almıyor. Ben böyle bir sonucu hazmedemiyorum" dedi. Aksu, 6.5 yıldır iktidardayız. Her iktidarın bir yıpranma sorunu vardır. Buna bir de küresel krizin etkilerini eklerseniz manzara daha da netleşir" dedi. Millet bize bir mesaj verdi, biz de bu mesajı aldık” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
AB diplomatları: AKP yıprandı

Türkiye’de heyecan yaratan yerel seçimler, Ankara’daki AB çevrelerince çok yakından izlendi. ANKA’ya seçim sonuçlarını yorumlayan üst düzey bir AB diplomatı, “Bunlar çok iyi sonuçlar. Türkiye çoğulcu bir toplum, tek parti rejimi değil” dedi. Diplomat şunları söyledi: “Güneydoğu’daki sonucu da iyidir. Toplumun çeşitli kesimleri, kendi çıkarlarını temsil ettiklerini düşündükleri adaylar için oy kullandı. Türkiye, tek düşünce toplumu değil. Türkiye sağlam bir toplum.” Seçime ilişkin değerlendirmelerinde AB diplomatlarının üzerinde durduğu bir noktayı da, AKP’nin, iktidarda 7 yıl kalmasına rağmen elde ettiği yüksek oy oranı oluşturuyor. Diplomatlar, “Hangi ülkede o kadar uzun bir süre iktidarda olan bir parti, o kadar güçlü kalabildi? Yıprandı biraz ama 7 yıldan sonra seçmenler hâlâ büyük destek veriyor” dediler. AB çevrelerinde de yerel seçimlerin sonuçlarının, iktidardaki AKP ile muhalefet partileri ve toplumun diğer temsilcileri arasında diyalog ve iş birliği olması gereğine işaret ettiği yorumları da yapılıyor. Bu bağlamda AKP’nin, seçim sonrası muhalefet ile yoğun bir diyalog ve iş birliğine girerek, uzun bir süreden beri gündemde olan reformları gerçekleştirmek için çaba göstermesi gerektiği düşünülüyor. (Ankara/ANKA)