27 Mart 2009 Cuma

'NATO’nun önündeki engel Türkiye’

Önümüzdeki hafta yapılacak NATO’nun 60’ıncı kuruluş yıldönümü zirvesi öncesinde Federal Alman Meclisi’nde hükümet açıklaması yapan Merkel, NATO’nun önemine vurgu yaptı ve Almanya’nın ittifakın ve müttefiklerinin ortaya koyduğu dayanışmaya çok şey borçlu olduğunun altını çizdi. NATO ve AB arasındaki işbirliğinin çok önemli olduğunu, ancak bu işbirliğinin geliştirilmesi konusunda bazı engellerin bulunduğunu belirterek, “Özellikle Türkiye ve Kıbrıs arasındaki sorunlar pratik çözümlere ulaşılmasında zorluk yaratıyor” görüşünü dile getirdi. Merkel, NATO ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda görüşmeler yapıldığında özellikle bu sorunların gündeme geldiğini ve saatlerce süren görüşmelerden bu nedenle sonuç alınamadığını kaydetti.

‘Temel madde korunsun’

NATO’nun Almanya ve tüm Avrupa için büyük bir şans olduğunu belirterek, günümüzde barış ve özgürlük içinde yaşamalarını NATO’ya borçlu olduklarını söyledi. İttifak üyesi 26 ülkenin liderini bir araya getiren zirvede yeni bir stratejik konsept için çalışılmaya başlanacağına işaret eden Merkel, “önlemeye” odaklanılmasını istedi ve BM ile işbirliğinin güçlendirilmesini talep etti. Dünyada yeni ortaya çıkan sorunların çözümü için NATO’nun da kendisini yenilemesi ve yeni bir strateji tasarısı hazırlaması gerektiğini ifade eden Merkel, bir üye ülkeye yapılacak olası saldırının tüm ittifaka yapılmış sayılacağı şeklindeki temel maddenin korunması gerektiğini vurguladı. Merkel ayrıca güvenlik konularında Rusya ile daha fazla işbirliği yapılması gerektiğini söyledi. Rusya’yı çok iyi bir ortak olarak kazanmak istediklerini kaydeden Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin NATO’nun askeri kanadına dönme kararını takdirle karşıladığını sözlerine ekledi.

Sol Partililerden protesto

Bu arada meclisteki oturum sırasında Sol Parti milletvekilleri, NATO zirvesi sırasında yapılmak istenen gösterilere sınırlama getirilmesini protesto etti. Olağanüstü NATO zirvesi 3-4 Nisan tarihlerinde, Almanya’nın Kehl kentiyle Fransa’nın Strasbourg kentlerinde yapılacak.