26 Mart 2009 Perşembe

ERGENEKON’A MÜEBBET iSTEMi

2. ERGENEKON İDDİANAMESİ’NDE ERUYGUR ‘1 NUMARA’ OLARAK GEÇİYOR. İKİ EMEKLİ ORGENERAL İÇİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTENİYOR.
Ergenekon davasının 1909 sayfadan oluşan ikinci iddianamesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianame 19’u tutuklu, 37’si tutuksuz 56 sanığı kapsıyor. 5 bölümden oluşan iddianamede, partiler içinde operasyon yürütmek, cumhuriyet mitinglerini organize etmek, darbe hazırlığı, uyuşturucu ticaretinin de aralarında bulunduğu pek çok suç bulunuyor. ‘Yakamoz’ ve ‘Eldiven’ kodlu darbe planlarına da yer verilen iddianamede emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, gazeteciler Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan ile Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz öne çıkıyor.
İddianamede savcının öne çıkan iddiaları şöyle:
* AKP’yi ve MHP’yi bölme planları yapıldı, çeşitli takip notlarıyla bunlar net şekilde anlaşıldı.
* MHP’nin de yönetim kadrosunda değişiklik yapma çalışmaları yapıldı.
* Ergenekon, CHP içinde çeşitli operasyonlar yürüttü ve operasyonların da tek amacı CHP lideri Deniz Baykal’ı devirmekti.
* CHP’nin üst yönetimi de değiştirilmeye çalışıldı.
* Zanlıların ve sanıkların telefon dinlemelerinde Deniz Baykal’a yönelik, yoğun bir şekilde devirme çalışmaları olduğu saptandı.
* Cumhuriyet Mitinglerinin organizasyonlarının Ergenekon ile bağlantıları var.
* Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme
* Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
* Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme
* Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik Etme
* Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme
* Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Yapma veya Sağlama
* Yargıç üzerinde nüfuz kullanmak
1 NUMARA ERUYGUR
İddianamede, 1 numaralı sanık olarak eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur görülüyor. Eruygur’un değişik suçlamalarla birkaç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Tolon da, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak. Son gözaltılar sırasında bilgisayarından çıkan günlükleriyle tartışılan“Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs ve silahlı terör örgütü üyesi olmak”la suçlanan Balbay da ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenenlerden. Balbay, gazetesi Cumhuriyet’e gönderdiği ve yayınlanmış olan yazısında, günlük tutmadığını, bilgisayarından çıkan notların işlemeler yapılarak birleştirildiğini ve bu işleme sırasında bazı bilgilerin de ‘monte’ edildiğini öne sürmüştü. Ümraniye’de bir gecekonduda ele geçirilen patlayıcılar nedeniyle başlatılan ve “Ergenekon” adı verilerek genişletilen soruşturma kapsamında hazırlanan ikinci iddianamenin kabulüyle, ikinci dava da açılmış oldu. Mahkeme, görülmekte olan “Ergenekon” davası ile ikinci davanın birleştirilmesi talebini daha sonra değerlendirecek. Duruşma tarihi 20 Temmuz 2009 olarak belirlendi.
(İstanbul/EVRENSEL)
TOLON VE ERUYGUR’A UYUŞTURUCU TİCARETİ SUÇLAMASI

Ergenekon’un ikinci iddianamesinde, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Emekli Orgeneral Şener Eruygur’a, “Uyuşturucu ticareti yapma”, “Silahlı terör örgütü kurma” “Yargıç üzerinde nüfuz kullanma” gibi bir çok suçlama yöneltildi.
Emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılması eylemlerinden de sorumlu tutuldu.
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca 56 sanık hakkında hazırlanan yeni iddianamede, Tolon ve Eruygur “örgütün üst düzey yöneticileri olmak”la suçlanıyor.
İddianamede, bu nedenle Tolon ve Eruygur, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılması eylemlerinden de sorumlu tutuluyor.
İddianamede Tolon ve Eruygur’a yöneltilen suçlamalar şöyle:
*l2863 Sayılı Kanuna Aykırılık
* Askerleri İtaatsizliğe Teşvik Etme
* Açıklanması Yasaklanan Gizli Bilgileri Açıklama
* Açıklanması Yasaklanan Gizli Bilgileri Temin Etme
* Bir adet Ateşli Silah ve Mutat Sayıdaki Mermileri Bulundurma
* Devletin Güvenliğine İlişkin Belgeleri Tahrip Etme Amacı Dışında Kıllanma Hile ile Alma Çalma
* Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Belgeleri Temin Etme
* Hukuka Aykırı Olarak Kişisel Verileri Kaydetmek
* Pek Az Sayıda Mermi Bulundurma veya Taşıma
* Resmi Belgede Sahtecilik
* Ruhsatsız Ateşli Silahlarla Mermileri Satın Alma veya Taşıma veya Bulundurma
* Sayı ve Nitelik Bakımından Vahim Olan Silah veya Mermileri Satın Alınması Taşınması Bulundurulması
* Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme
* Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
* Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme
* Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme
* Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik Etme
* Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme
* Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Yapma veya Sağlama
* Yargıç Üzerinde Nüfuz Kullanmak
* Örgüte Bilerek İsteyerek Yardım Etme
* Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etmek
KİM NEYLE SUÇLANIYOR

Mustafa Balbay: Devletin güvenliği ile ilgili bilgileri çalmak
Erol Mütercimler: Silahlı terör örgütüne üye olmak
Tuncay Özkan: TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs
Adil Serdar Saçan: Silahlı terör örgütü üyeliği
Ferda Paksüt: Terör örgütüne bilerek yardım
Gürbüz Çapan: Terör örgütü üyeliği, silah bulundurma
Levent Ersöz: Hükümeti ortadan kaldırma ve silahlı isyana teşvik
Turhan Çömez: Hükümeti ortadan kaldırmak
Ercüment Ovalı: Terör örgütü üyeliği
Levent Temiz: Terör örgütü üyeliği
FERDA PAKSÜT DE SANIK

Ergenekon’un ikinci iddianamesinde Ferda Paksüt’ün de bulunduğu sürpriz sanıklar var. Sanıkların isimleri şöyle: Levent Temiz, Hakan Şanlı, Adnan Türkan, Süleyman Solmaz, Hatice Bahtiyar, Emcet Olcaytu, Adil Serdar Saçan, Hamza Demir, Fatma Sibel Yüksek, Erol Mütercimler, Mahir Akar, Mesut Özcan, Sinan Aydın Aygün, Mustafa Ali Balbay, Emin Şirin Osman Gürbüz, Ufuk Mehmet Büyükçelebi, Ercüment Ovalı, Muhammed Murat Avar, Ahmet Tuncay Özkan, Birol Başaran, Adnan Bulut, Selim Utku Gümrükçü, Ertaç Giray, Mehmet Ali Çelebi, Merdan Yanardağ, İlker Güven, Siyami Yalçın, Halis Yavuz Işıklar, Kemal Aydın, Murat Ağırel, Tunç Akkoç, Arif Doğan, Gürbüz Çapan, Neriman Aydın, Hasan Atilla Uğur, Barbaros Hayrettin Altıntaş, Ahmet Hurşit Tolon, Mehmet Şener Eruygur, Durmuş Ali Özoğlu, İbrahim Özcan, Levent Ersöz, Turhan Çömez, Doğukan Yorulmaz, Muzaffer Öztürk, Tanju Güvendiren, Eren Mumcu, Hasan Hüseyin Uçar, Noyan Çalıkuşu, Yaşar Tozkoparan, Evrim Baykara, Önder Koç, Hüseyin Nazlıkul, Yüksel Dilsiz, Hüseyin Keskin.
‘ŞEMDİNLİ DE DAHİL EDİLSİN’

Hakkari eski Milletvekili Esat Canan, Şemdinli dosyasının da Ergenekon davası kapsamına alması gerektiğini söyledi. Canan, Yüksekova Çetesi davası kapsamında Şemsettin Yurtsever isimli şahsın verdiği ifadede Yüksekova Tabur Komutanlığı’nın bahçesinde cesetlerin gömülü olduğunu iddia ettiğini, ancak bununla ilgili bir soruşturma yapılmadığını belirtti. HAKKARİ
BÜYÜKANIT VE TÜRKERİ’NİN ÜZERİNİ ÇİZMİŞLER

Ergenekon’un ikinci iddianamesinde yer alan bir şemada örgütün ‘güvenilir’ bulmadığı için Org. Büyükanıt ve Org. Türkeri’nin üzerini çizdiği iddiası yer alıyor. Eldiven Kod adı ile bahsedilen darbe planının şemalarında kuvvet komutanlıkları, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve ordu komutanlıklarında alınacak tedbirlerden bahsediliyor. İddianamede ordunun darbe planı çerçevesinde kuvvet ve ordu komutanlıklarıyla ilgili değerlendirme şemalarında 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri’nin üzerilerinin çizildiği belirtiliyor. İddianamede örgütün “güvenilir” bulmadığı için iki komutanın yerine korgeneral atanması için çalışma yapılması kararı aldığı da vurgulanıyor.