19 Mart 2009 Perşembe

Çocuklara ceza yağdı

Adana’da 12 Mart ve 16 Mart tarihinde görülen duruşmalarda, 9 çocuğa toplam 42 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yaşları 13 ila 15 arasında değişen çocuklar, Yargıtay’a gönderilen cezaları onanırsa cezaevine girecekler.
Çocuklar, “Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesinin yıl dönümüne katılıp slogan attıkları gerekçesiyle, örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılanmışlardı.
21 Ekim günü gözaltına alınan 13 yaşındaki A.Y. ve 15 yaşındaki O.S, 12 Mart günü görülen davalarda “örgüt üyeliği ve örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla ceza aldılar. 12 Mart günü gözaltına alınan A.C. (14), A.E. (15), M.K. (15), M.A. (17), R.D. (17), M.G. (15) ve H.D. (17) ise Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, aynı iddialarla cezalandırıldılar. Yargıtay’a gönderilen cezalar onanırsa 9 çocuk toplam 42 yıl 6 ay cezaevinde kalacak.
ÇOCUKLAR TEDAVİ GÖRÜYORLAR
Konu ile ilgili İHD Adana şube binasında aileleri ile birlikte basın toplantısı yapan çocuklardan O.S. ve A.Y, gözaltına alınma süreçlerini ve cezaları değerlendirdi. Çocuklar, gözaltına alındıklarında Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldüklerini ve burada dövüldüklerini anlattılar. Yaklaşık 4 saat burada oturarak dövüldüklerini söyleyen çocuklar, buradan sonra çocuk şubesine götürüldüklerini ifade ettiler. Gözaltına alındıktan sonra 3.5 ay cezaevinde kalan ve eğitimine devam edemeyen O.S, psikolojik tedavi gördüğünü söyledi. O.S’nin annesi ise çocuğu gibi kendisinin de sorunlar yaşadığını belirtti.
Ova Mahallesi’nde oturan 13 yaşındaki A.T, arkadaşları ile oynarken iki sivil polisin kendisini tehdit ettiğini söyledi. A.T. olayı şöyle anlattı: “Arkadaşlarım ile gülle oynarken iki tane sivil polis geldi. Diğer arkadaşlarım kaçtı. Beni yakaladılar. Tarladan taş topladılar ve bana ‘Arkadaşların polise taş atacak değil mi? Öyle söylersen sana bir şey yapmayız. Yoksa bu taşları senin attığını söyler, ananı ağlatırız’ dediler. Benim taşlarla fotoğrafımı çektiler. İki saat karakolda tuttular ve serbest bıraktılar.”
‘POLİSLERLE MAÇTAN DÖNÜYORDUM’
İHD’deki toplantıya annesi Lamia ile birlikte katılan A.Y, polis memurlarıyla maç yaptıktan sonra akşam gözaltına alındığını belirterek, “Polislerin düzenlediği futbol turnuvasına katılmıştım. Polislerle maç yapmıştık. Eve döndüğümde akşam mahallede korsan gösteri vardı. Küçük kardeşim D.Y. dışarıda gösteri yapanları seyrediyormuş. Ağabeyimi de çağırmamı istedi. Kardeşimi çağırırken polisler beni yakaladılar” dedi..
DEVLETİN ADALETİ TAŞLAŞTI

İHD Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın ise ceza alan çocukların herhangi bir fotoğraf ya da CD kaydı olmadan suçlandıklarını belirtti. PKK’nin internet sitesinde yaptığı çağrıların kanıt olarak dosyalara konduğuna dikkat çeken Açıkalın, çocukların bu çağrıya uydukları iddia edilerek suçlandıklarını dile getirdi. Cezalarda tek delilin polis tutanakları olduğuna dikkat çeken Açıkalın, devletin adaletinin son dönemde Kürt çocuklarına karşı taşlaştığını sözlerine ekledi.