21 Mart 2009 Cumartesi

Sendikacının kriz fırsatçılığı

Kriz gerekçesiyle işten atmaların yaşandığı Brisa Lastik Fabrikası’nda, bir yandan da yeni personel alımı devam ediyor. Fabrikada geçtiğimiz salı günü işe başlayan öyle bir isim var ki, son günlerde işten atmalarla birlikte yaşanan tartışmalara yeni bir boyut kazandıracak gibi. Fabrikada örgütlü Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan’ın kızı Ebru Karacan, 17 Mart tarihinde satış ve pazarlama bölümünde müşteri temsilcisi olarak işbaşı yaptı.
Brisa Lastik Fabrikası’nda 19 Aralık tarihinde kriz bahane edilerek 64 işçinin işine son verilmiş, işten çıkarılan işçiler ise sendika yönetimine muhalif oldukları için işten atıldıklarını açıklamışlardı.
Geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmeler, yine Lastik-İş Sendikası yöneticilerini tartışmanın odağı haline getirmiş; yaklaşan şube kongresi öncesi delege seçimlerinde aday olmak isteyen işçiler, adeta şube binasından kovulmuşlardı. İşçilerin adaylık başvuruları “tüzüğe aykırı” denilerek geri çevrilmiş, işçilerin sendika binasına hakimle gelmesi üzerine, sendika yöneticileri geri adım atmak zorunda kalmışlardı.
KAFALARI KARIŞTIRDI
Aylardır tartışmaların merkezindeki Lastik-İş Sendikası yöneticilerini yeniden tartışılır hale getirecek bir gelişme ise geçtiğimiz salı günü yaşandı.
Atılan 64 Brisa işçisinin “Bizi sendika yöneticileri işten attırdı” iddiası sıcaklığını korurken, Genel Başkanı Abdullah Karacan’ın kızı Ebru Karacan, fabrikanın satış ve pazarlama bölümünde müşteri temsilcisi olarak işe başladı.
Bu durum, akıllara “Atılan işçiler haklı mı” sorusunu getirdi.
Bir yandan kriz var diyerek 64 işçinin işine son veren Brisa yönetiminin, sendika genel başkanının kızına 17 Mart tarihinde işbaşı yaptırması kafaları karıştıradursun, bu olay Lastik-İş Sendikası üyelerinde de şok etkisi yarattı.
HAKLILIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI
Edinilen bilgilere göre Ebru Karacan, yaklaşık üç ay önce yine Sabancı Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kordsa Global İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkileri Müdürlüğü’nde bölüm asistanı olarak işe başladı ve 17 Mart tarihinde Brisa Lastik Fabrikası satış ve pazarlama bölümüne geçti.
Satış ve pazarlama bölümünde müşteri temsilcisi olarak çalışan Ebru Karacan, yüksekokul mezunu.
Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan da dahil olmak üzere tüm sendika yöneticilerinin, 64 işçi Brisa’dan kriz gerekçesi ile işten atıldığında; “Bu kriz ortamında ancak bu kadarını yaptık” dediğini hatırlatan işçiler, konuya ilişkin yaptıkları değerlendirmede, “Bu gelişme bizim haklılığımızı ortaya çıkarmıştır” dediler.
SENDİKAL ANLAYIŞ ORTAYA ÇIKTI
Kriz gerekçesi ile işçi kıyımının olduğu bir işyerinde sendika genel başkanının kızının işbaşı yapması konusunda “Sendika üyeleri ve sendikal kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz” diyen işçiler, bu sendikal anlayışın bu gelişme ile daha net ortaya çıktığını dile getirdiler. (Kocaeli/EVRENSEL)
ADAY OLANA BASKI YAPILIYOR
Bu arada, 19 Mart tarihi itibariyle delege aday listelerinin asıldığı Brisa’da, mevcut yönetime karşı aday olan işçilerin sendika yöneticileri ve işveren vekilleri tarafından baskı gördüğünü belirten lastik işçileri, bu baskılar sonucu aday olan 9 arkadaşlarının adaylıklarını geri çekmek zorunda kaldıklarını dile getirdiler. İşveren vekillerinin bu seçimlerde açık taraf oluğunu vurgulayan işçiler, kısım sorumlularının aday işçileri tek tek çağırarak işten atmakla tehdit ettiğini iddia ettiler.
LASTİK-İŞ YÖNETİMİ SUSKUN KALDI
Lastik-İş Sendikası yöneticilerinin, “İşten atılmaların yaşandığı fabrikada örgütlü bir sendika başkanının kızının o fabrikada iş başı yapması hakkında” neler düşündüklerini öğrenemedik. Lastik-İş Genel Merkezi’ni defalarca aramamıza ve maruzatımızı bildirmemize rağmen hiçbir açıklama gelmedi, geri dönüş yaşanmadı. Bunun üzerine aradığımız Lastik-İş Kocaeli Şube yönetimi de şu sözlerle suskunluk tavrını sürdürdü: “Olay olmuştur, olmamıştır, doğrudur, yanlıştır. Biz bu konuda size her hangi bir şey söyleyemeyiz. Bu konuda şube olarak her hangi bir açıklama yapmayı uygun bulmuyoruz. Olayın muhatabı genel başkanımızdır. Sorularınızı genel başkanımız yanıtlamalıdır.”