1 Nisan 2009 Çarşamba

TURK-iŞ UYUMA!

Türk-İş’e bağlı sendikaların Ankara şubeleri, başta kamu toplusözleşmeleri olmak üzere yaşanan sorunlara karşı Türk-İş’in sessizliğine tepkili. Şubelere üye işçiler, yarın akşam yapacakları eylemle 2009 kamu toplu iş sözleşmelerinin henüz bağıtlanamamasına, görüşmelerde sendikaların karşısına esneklik ve kriz dayatmalarının çıkmasına, Türk-İş başkanlığında oluşturulan Koordinasyon Kurulu’ndan bunlara karşı ses çıkmamasına “Artık yeter” diyecekler.
2 NİSAN’DA İŞÇİLER TİS’LERE SAHİP ÇIKACAK
Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, Türk-İş’e bağlı tüm şubelere gönderdiği bir yazıyla, eylemlilik çağrısı yaptı. “TPAO Genel Müdürlüğü ve Bağlı İşyerleri, BOTAŞ Genel Müdürlüğü ve Bağlı İşyerleri ile MKE Kurumu Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası Müdürlüğü İşyerleri adına yürüttüğümüz Toplu İş Sözleşmesi sürecine ve taleplerimize ilişkin 2 Nisan 2009 Perşembe günü Kızılay’da kitlesel bir basın açıklaması yapmayı planlamaktayız” diyen Özgen, yaklaşık 315 bin kamu işçisini ilgilendiren kamu TİS’lerinin ekonomik kriz ve yerel seçimlerin gölgesinde kaldığına dikkat çekti. Bu nedenle üyelerinin çalışma hayatındaki sorunlarının yeterince dile getirilemediğine ve kamuoyu oluşturulamadığına da vurgu yapan Özgen, “Sadece sendikamızın Ankara’da örgütlü olduğu kamu işyerlerinin taleplerini değil, konfederasyonumuz Türk-İş’e bağlı sendikalarımızın Ankara’da kamuda örgütlü işyerlerinin de TİS sürecindeki taleplerini kamuoyu ile paylaşmak; bizi görmezden gelen hükümete ve onun yetkililerine, ‘Ankara’da sorunlarına çözüm bekleyen binlerce işçi ve emekçi var’ demek istiyoruz” dedi.
TÜRK-İŞ’E: TALEPLERİNE SAHİP ÇIK!
Bu nedenle kamuda örgütlü sendikaların Ankara şubelerinin sadece desteğini değil, doğrudan katkısını da beklediklerini belirten Özgen, TİS taleplerinin gerçekleşmesi için hep birlikte mücadele çağrısı yaptı. TİS talepleri için referanslarının, Türk-İş yöneticileri ve sendika genel başkanlarının altında imzası bulunan 29 Aralık 2008 tarihli 9 maddelik “Kamu Kesimi Toplu-İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu” toplantı tutanağı olduğunu kaydeden Özgen, mücadeleden başka seçenekleri kalmadığının da altını çizdi.
ÇAĞRI YANIT BULDU
Özgen’in çağrısı Türk-İş’e bağlı sendikaların Ankara şubelerinde yanıt buldu. Petrol-İş Ankara Şubesi’nde önceki gün yapılan toplantıda, eylem çağrıcılarının, Petrol-İş’in yanı sıra Tez Koop-İş Ankara 1 ve 2 nolu şubeleri, TGS, TÜMTİS, Yol-İş Ankara 3 No’lu Şube olması kararlaştırıldı. TİS görüşmelerinde özellikle İş Yasası’ndaki esneklik hükümlerinin TİS metinlerine yansıtılmasına ilişkin dayatmalara ve TGS’nin Sabah-atv’de 10 gazeteci ile yürütmeye çalıştığı greve de vurgu yapılan toplantıda, artık seslerini yükseltme, taleplerini kamuoyuna ve konfederasyon yöneticilerine duyurma zamanının geçtiğinin altı çizildi.
SABAH-ATV GREVİNE DESTEK
Toplantıda alınan karar doğrultusunda 2 Nisan Perşembe günü sendikalar, mesai çıkışında üyelerini Kızılay’a, Sakarya Caddesi’ne çağırdı. Saat 19.00’da Sakarya Caddesi’nde, TİS talepleriyle ve Sabah/atv grevine destek mesajlı dövizleriyle toplanacak olan işçiler, hem “Turkuvaz işçisi yalnız değildir” diyecek, hem de haklarının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini ilan edecekler. Eylemde, TGS’nin Sabah-atv’de 10 gazeteci ile sürdürdüğü greve destek için 10 meşale de yakılacak. Türk-İş’e bağlı tüm sendika şubelerinin sadece “destek” değil “katılım” sunması için çalışmaların da hızlandırıldığı eylem öncesinde, işyerlerinde de çalışmalar sürdürülüyor.
KAMU KOORDİNASYON KURULU’NUN TALEPLERİ

Türk-İş yönetimi ile Tes-İş, Tek Gıda-İş, Demiryol-İş, Belediye-İş, Türk Metal, Tarım-İş, Genel Maden-İş, Şeker-İş, Petrol-İş, Yol-İş, Haber-İş sendikalarından oluşan Kamu Kesimi TİS Koordinasyon Kurulu’nun 29 Aralık 2008’de aldığı kararlar şöyle:

* TİS prosedüründe aksama olması halinde kurula bildirilmesi.
* 01.01.2009 tarihinde en az memur ücretinin 1.218.49 TL olacağı dikkate alınarak, düşük ücretler için iyileştirme istenmesi.
* İşe giriş skalalarının düşük tutulmaması, genel iyileştirme dışında ücretler arası uyum gözetilerek, işe giriş skalalarının yükseltilmesi ve işletme içi ücret dengesizliklerinin giderilmesi.
* Ücret zamları ve ek zamlarda geçici/daimi vb. ayrım yapılmadan düzenlemelere gidilmesi.
* Ücret zamlarının TİS’in 1. yılı için enflasyon ve büyüme dikkate alınarak yüzde 20 oranında; 2. yıl içinse 1. yılda gerçekleşen enflasyon üzerine 4 puan refah payı eklenerek talep edilmesi.
* Sosyal yardımların ortalama yüzde 40 oranında artırılarak talep edilmesi.
* İşyeri/işletmenin/çalışanların özelliklerinden kaynaklanan akçalı maddelerin sendikalarca belirlenmesi.
* Esnek çalışma, izinler, kıdem ve ihbar tazminatları vb. konularda ödün verilmemesi.
* Gelişmelerden, kurulun bilgili kılınması.