4 Aralık 2009 Cuma

Al birini vur ötekine

12 EYLÜL Darbesi’nin mimarı Kenan Evren’in ismi bir okuldan daha kaldırıldı. Antalya’nın Döşemealtı ilçesi Nebiler köyündeki Kenan Evren İlköğretim Okulu’nun adı, Osman Ali Cingöz İlköğretim Okulu olarak değiştirildi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Antalya Şubesi, 15 Eylül 2009 tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe vererek, Kenan Evren İlköğretim Okulu’nun adının Fakir Baykurt İlköğretim Okulu olarak değiştirilmesini istedi. Talebi değerlendiren Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü, 16 Kasım 2009’da Kenan Evren İlköğretim Okulu’na, Fakir Baykurt yerine, okul bahçesine okul binası yaptıran hayırsever Osman Ali Cingöz’ün adını verdi.

Eğitim Senin isim değişikliği isteği dilekçesinde “Başka ülkelerde darbeciler yargılanırken, ne yazık ki ülkemizde darbecilere üniversitelerce fahri doktora verilmekte, adları eğitim kurumlarına verilmektedir. Bu durum ülkemiz adına onur kırıcıdır” denilerek, isim değişikliği talep edilmişti.

ÜNİVERSİTELERE ÇAĞRI
Milli Eğitim’in talepleri üzerine yaptığı değişikliği değerlendiren Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Darbecilerin isimlerinin eğitim kurumlarından silinmesine dönük bu mücadelemizin başarıya ulaşması, bizleri ve toplumun tüm kesimlerini sevindirmiştir. 12 Eylül darbecilerinin bu ülkeye verdiği zararların hesabı sorulmalı. 12 Eylül darbecileri yargılanmalı ve 12 Eylül’ün ürünü olan Anayasa değiştirilmelidir. Buradan üniversite yönetimlerine de sesleniyoruz: Darbecilere verdiğiniz fahri doktora unvanlarını geri alın ve üniversitelerimizin üzerinde kara bir leke olarak kalmasını önleyin” dedi.

MARMARİS DE EVREN’İ SİLDİ
Kenan Evren’in yıllarca yaşadığı Marmaris’te adının verildiği caddenin ismi de değiştirildi. Caddenin yeni adı Cumhuriyet Caddesi. CHP Marmaris İlçe ve Armutalan Belde Teşkilatı, caddenin isminin değiştirilmesi için imza kampanyası başlatmıştı. (ANTALYA-
MUĞLA)



AKP’LİLER RET OYU KULLANDI
Marmaris Belediye Meclisi, 11 CHP’li üyenin oylarıyla Kenan Evren Bulvarı’nın adının Cumhuriyet Bulvarı olarak değiştirilmesine karar verdi. AKP’li üyelerden 4’ü ret oyu kullanırken, 1’i de oylamaya katılmadı.


Armutalan Belediye Meclisi’nde ise CHP’li 5 üye, bulvarın adının değiştirilmesine ‘evet’ dedi, AKP’li 3 üye ise ret oyu kullandı. 17 yıl Marmaris’te yaşayan Kenan Evren ise adının caddeden kaldırılmasıyla ilgili özel kalem müdürü aracılığıyla açıklama yaptı. Evren, “Marmaris’te kaldığım süre boyunca kimseye cadde, sokak ve bulvarlara ismimi koyun demedim. Kimseye de niye çıkardınız demem” dedi.




CHP Muğlalı’dan kurtulamıyor
CHP’li Muğla Belediyesi’nin, Van’da 33 köylüyü kurşuna dizdiren dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın adını, bir iş hanına verdiği ortaya çıktı. Orgeneral Mustafa Muğlalı ismi birkaç gün önce CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş tarafından gündeme getirilmişti. Tunceli doğumlu Yılmaz Ateş, Onur Öymen’in Dersim isyanı ile ilgili sözlerinden sonra yapılan tartışmalara katılmış ve “Başbakan Tayyip Erdoğan, Dersim konusunda samimiyse önce Van’daki Mustafa Muğlalı Kışlası’nın adını değiştirmesi gerekir. Dersim olaylarını bastıran Abdullah Akdoğan Paşa’nın Elazığ’daki askeri kışladaki adını değiştirmesi lazım” demişti.


İSMİ YAŞATILSIN DİYE
Ancak daha önce de haberlere konu olan Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın adının, ‘Muğla’nın yetiştirdiği önemli kişilerin isminin yaşatılması’ amacıyla 1986 yılında, yine dönemin CHP’li Muğla Belediye Başkanı Erman Şahin tarafından yaptırılan bir iş hanına verildiği de anlaşıldı. İş hanında CHP’li belediyenin ortaklığı da bulunuyor.

‘MUĞLA’DAN NASIL HABERİM OLSUN?’
Konu ile ilgili görüşleri sorulan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, “Ben Ankara milletvekiliyim, benim Muğla’daki iş hanından nasıl haberim olabilir?” dedi. Kendisinin Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın isminin Van’daki kışladan değiştirilmesini istemesine rağmen CHP’li bir belediyenin bu ismi bir iş hanına vermesinin tezat bir durum oluşturup oluşturmadığının sorulması üzerine Ateş, “Sevgili kardeşim, hesap sorar gibi soru soruyorsun. Ben bunun hesabını sana mı vereceğim? Benim Muğla’daki iş hanından haberim yok. Ben Ankara milletvekiliyim” diye cevap verdi.

KOMİK GEREKÇE!
Muğla Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Müdürü Hasan Önkaş da konu ile ilgili bir açıklama yaparak, bu ismin 1986 yılında dönemin CHP’li Belediye Başkanı Erman Şahin tarafından belediye meclisi kararıyla verildiğini söyledi. Muğla’dan yetişen önemli isimlerin bu şekilde isminin yaşatıldığını savunan Önkaş, “Sadece Muğlalı’nın ismi verilmemiştir. Mesela Türkiye’de ilk çay üretimini sağlayan Zihni Derin de Muğlalıdır ve belediyemiz başka iş hanına da bu ismi vermiştir” açıklamasında bulundu. Mustafa Muğlalı’nın Muğla vilayetinin yetiştirdiği önemli isimlerden biri mi olduğunun sorulması üzerine Önkaş, yorum yapamayacağını söyledi.

33 KURŞUN
Şair Ahmet Arif’in 33 Kurşun adıyla şiirleştirdiği olay, 1943 yılında Van’ın Özalp ilçesinde gerçekleşmişti. Olayda 33 Kürt köylüsü, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın emriyle Türkiye-İran sınırında kurşuna dizilmişti. Uzun ve çetin mücadeleler sonucunda 9 Eylül 1949 tarihinde Askeri Savcı Şerif Çıtak’ın iddianamesiyle Genelkurmay Askeri Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkeme heyeti, 2 Mart 1950’te, Muğlalı’yı “öldür” emri verdiği için önce idama, sonra yaşlılığını dikkate alarak 28 yıla mahkum eder. Ordudaki hizmetinden dolayı cezadan sekiz yıl düşürülür. Verilen karardan bir ay sonra rahatsızlık geçiren Muğlalı, kaldırıldığı Ankara Devlet Hastanesi’nde ölür. Muğlalı, mahkemede verdiği ifadede; “Kürtlere ilişkin olayları, normal ölçüler ve devlet anlayışı içinde yürütmek mümkün değil” der. Van’ın Özalp ilçesindeki jandarma sınır taburunun adı Mayıs 2004 tarihinde değiştirilerek Mustafa Muğlalı Kışlası yapılmıştı. (MUĞLA)