6 Aralık 2009 Pazar

Paşalar darbe girişimlerinden habersiz çıktı

Eski komutanlar Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek, “şüpheli” sıfatıyla ve Darbe Günlükleri ile ilgili ifade verdi. Paşaların, savcılık ifadelerinde haklarındaki suçlamaları reddettikleri, Örnek’in de “Darbe Günlükleri”ni yazdığı yönündeki iddiaları yalanladığı belirtildi.

İddiaları yalanladılar
Yalman, Fırtına ve Örnek, saat 20.00 sıralarında savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Komutanlara yurtdışına çıkış yasağı ya da adli kontrol tedbirlerinin uygulanmadığı öğrenildi. Çolakkadı, eski komutanların “şüpheli” sıfatıyla ve Darbe Günlükleri ile ilgili ifade verdiklerini söyledi. Yalman, Fırtına ve Örnek’in savcılık ifadelerinde haklarındaki suçlamaları reddettikleri, Örnek’in de “Darbe Günlükleri”ni yazdığı yönündeki iddiaları yalanladığı belirtildi. Savcıların ifadelerini aldıkları üç eski komutana da “Paşam” diye hitap ettiği öğrenildi.

Saat 20.00 sıralarında işlemler tamamlanmasına rağmen, Yalman, Fırtına ve Örnek adliye binasından hemen ayrılmadı. Üç eski komutanın bir süre Çolakkadı’yla çay içip sohbet ettiği öne sürülürken, Çolakkadı, “Bazı televizyon kanallarında ‘Başsavcıvekili ile sohbet ediyorlar’ denildi. Fakat öyle bir şey yok. 3 ayrı yerde ifadeleri alındığı için ifadesi biten gelip sekreteryamda bekledi. İfadelerinin ardından işlemleri ve değerlendirmeleri yaptık” dedi.

Çıkışta izdiham
Adliyeden ilk çıkan, saat 20.55 sıralarında Yalman oldu. Arkasından saat 20.57’de Örnek, 21.00’de de Fırtına adliyeden ayrıldı. Komutanların siyah camlı araçlarının yan ve arka camlarına önlem olarak karton konuldu ve basın mensuplarının görüntü alması engellendi. Basın mensuplarının izdiham yaşadığı çıkışlar sırasında polis de geniş güvenlik önlemi aldı.

Kod adları Kaplan, Penguen ve Şahin
Sarıkız darbe senaryosunda, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman “Kaplan”, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına “Şahin”, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek “Penguen” olarak geçiyordu.

Örnek ve Fırtına konuşmadı
Sorguya verilen arada önce Örnek adliyenin balkonuna çıktı. Kısa bir süre burada kalan Örnek, Fırtına’nın da balkona gelmesi üzerine içeri girdi. Komutanların avukatlarla ve yanlarında bulunan askerlerle sohbet ettikleri gözlendi. Ancak iki komutanın yan yana gelmedikleri ve aralarında konuşmadıkları gözlendi. Balkonda kahve içen ve bir süre sohbet eden Fırtına da daha sonra içeri girdi.

Çolakkadı da sorguya katıldı
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ve dönemin Adalet Bakanı Çiçek imzasıyla 1 Ocak 2006’da başsavcılıklara gönderilen genelgede, eski kuvvet komutanlarının soruşturmalarının başsavcı ya da başsavcı vekili tarafından yapılacağı anlatılıyor.

Genelgede şu ifadeler yer alıyor: “Yanlış yorumlamalara sebebiyet verilmesinin önüne geçilmesi bakımından Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, yüksek yargı organı başkanları ve başsavcılar, Genelkurmay Başkanı, bakanlar, milletvekilleri, kuvvet komutanları gibi devletin üst düzey görevlerinde hizmette bulunmuş veya halen hizmette bulunan kişiler hakkındaki soruşturmaların kolluğa bırakılmaksızın bizzat Cumhuriyet Başsavcısı veya görevlendirecekleri Cumhuriyet başsavcı vekilleri tarafından yürütülmesi esastır.” Buna göre, dün ifade alınmasına katılmayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin yerine Çolakkadı görev aldı. Ergenekon sanığı emekli Orgeneral Şener Eruygur kuvvet komutanı olmadığı için, ifade vermesi sırasında başsavcı veya vekili yer almadı.

Komutanlar içeride, eylemciler dışarıda
Eski komutanların ifade verdiği saatlerde adliye önüne önüne gelen “Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu” protesto gösterisi yaparak basın açıklaması yaptı.

Bundan sonra ne olacak?
Komutanların savcılık tarafından serbest bırakılması haklarında dava açılmayacağı anlamına gelmiyor. Komutanlar hakkındaki soruşturma devam edecek. Yeni deliller elde edilirse, komutanlar ek ifade için tekrar savcılığa çağrılabilir. Soruşturma sonunda savcılar dava açmak için yeterli delil bulunduğunu değerlendirirse, komutanlar hakkında iddianame hazırlanacak. Eğer iddia konusu suçların oluştuğuna dair yeterli delil elde edilemezse, komutanlar hakkında takipsizlik kararı verilecek.Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Ali Faik Kayacan, CNN Türk’e yaptığı açıklamada “Hukuk ve kanun dışı elde edilen deliller gözaltı uygulamasında ismi geçen kişi aleyhine hakkında hiçbir şekilde ceza uygulamasında ne mahkemece delil olarak görülebilir, ne de delil olarak kabul edilebilir.Anayasa’nın 38. maddesinin 6. fıkrasında ‘kanuna aykırı elde edilmiş bulgular delil olarak kabul edilemez’, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 206. maddesinin 2a bendinde ‘delil kanuna aykırı olarak elde edilmişse değerledirilmez’. Kamu davası açmasına gerek görülüp görülmeyeceğine savcı karar verecek” dedi.

‘Aynı şeyleri söyleyeceğim’
Gazeteci Saygı Öztürk de, CNN Türk’e Özden Örnek’le 3 gün önce yaptığı telefon konuşmasını şöyle anlattı: “Daha önce günlüklerin size ait olmadığını belirtmişsiniz. Bu bugün de geçerli mi?’ diye sordum. O da ‘İnsan bir gün böyle, bir gün böyle olur mu?’ dedi. Aynı şeyleri Başsavcı’ya da söyleyeceğim’ diye konuştu.” (Milliyet Gazetesi)