4 Aralık 2009 Cuma

Türkiye cepheye sürülüyor

Obama, yeni Afganistan stratejisini açıkladı. Nobel ‘Barış’ ödüllü Obama işgale 30 bin ek asker gönderiyor. ABD, Türkiye’ye ek asker göndermesi için resmen başvurdu.

ABD yönetimi dünya kamuoyunun tepkisine rağmen Afganistan işgaline tarihinin en büyük askeri yığınağını yapacağını açıkladı. Obama, ülkesinin Afganistan’daki varlığının Vietnam’a döneceği itirazlarını dikkate almayarak aylardır beklenen işgal stratejisini açıkladı. Buna göre halen Afganistan işgalinde yer alan 68 bin ABD askerine ilaveten 30 bin asker daha bölgeye gönderiliyor. 30 bin ek askerin 6 ay içinde kademeli olarak Kabil’e ulaştırılacağı belirtildi. ABD’nin Afganistan’daki askeri varlığı ise toplamda 100 bine ulaşmış olacak. Afganistan’da halen 68 bini ABD’li, 42 bini ise NATO üyesi müttefik ülkelerden olmak üzere 110 bin asker bulunuyor. Çekilme işlemi 2011’den itibaren başlayacak.

NATO üyesi ülkelere de çağrıda bulunan Obama, işgale daha fazla katkıda bulunmalarını istedi. Obama’nın çağrısı şimdilik üç ülkeden geri döndü. Fransa, Japonya ve Avustralya işgale asker göndermeyeceklerini açıkladı. Almanya ise önümüzdeki aylarda kararı değerlendireceklerini açıkladı.

ABD TÜRKİYE’DEN SAVAŞACAK ASKER İSTEDİ
Yeni Afganistan stratejisini açıklayan ABD, Türkiye’den de resmen asker istedi. ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Afganistan’da Türkiye’den daha çok asker ve rol istediklerini söyledi. Görev tanımı konusunda Türkiye’den esneklik beklediğini belirten Jeffrey, Afganistan’a giden her askerin aslında "muharip güç" sayılacağını belirtti. Afganistan işgalinde lojistik görevler üstlenen Türkiye askeri Afganistan’da çatışmalara girmiyor. ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Afganistan’da Türkiye’den daha çok asker ve rol istediklerini söyledi.

Jeffrey Ankara’dan üç istekte bulundu: 1- Türkiye Afganistan’daki asker sayısını arttırsın ve mevcut askerlerine kuyduğu militanlarla aktif olarak savaşmama kısıtlamalarını esnetsin, 2-Türkiye Afganistan inşasını da oynadığı rolü, mali yardımı ve uzman desteğini artırsın, 3-Türkiye kazandığı terörle mücadele deneyinimi Pakistan’la paylaşsın. Bu ülkenin hem terörle mücadelesinde hem de ekonomik gelişmesinde model ülke olsun.

Türkiye 500 asker göndermeyi kabul etti
The Sunday Times gazetesi Türkiye’nin 500 asker daha göndermeyi kabul ettiğini de yazdı. Türkiye’nin Afganistan’a ek asker göndermek için “baskı” altında olduğu öne süren gazete ABD yönetiminin, Afganistan’daki operasyonun artık “ABD’nin bir savaşı” olarak görünmemesi için NATO müttefiklerinden mutlaka asker alacağını iddia etti. Gazete bu kapsamda Gürcistan ve Türkiye’nin asker göndermeyi çoktan kabul ettiğini belirtti.

ABD büyükelçisi Jeffrey konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’da Obama ile yapacağı görüşmede netleşeceğini açıkladı. Jeffrey ise "Obama ile Erdoğan randevusunu bir müzakere değil, görüşme olarak nitelendirmeyi tercih ediyoruz. Obama’ya sunulan görüşme başlıkları önerileri arasında kesinlikle bu konu da yer alıyor" dedi. Bu görüşmeden sonra konu hakkındaki ayrıntılar ayrıca Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Savunma Komitesi toplantısında ele alınacak. Jeffrey Türkiye’den Afganistan’a yönelik mali yardım, uzman desteği gibi konularda da Ankara’nın daha aktif olması olarak ifade etti.


TSK: Afganistan’da bir tek askerin burnu dahi kanamayacak
Türkiye, Afganistan’daki Kabil Bölge Komutanlığı’nı 1 Kasım 2009’dan itibaren Fransa’dan devraldı. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, "Afganistan’da görevli birliklerin terörle mücadele, uyuşturucuyla mücadele ve mayın temizleme görevleri olmayacak. Muharip birliklerin görevlerinde bir değişiklik yok. Eski görevleri neyse, bu görevlere devam edecek" dedi. TSK’nın uluslararası toplumun bir parçası olarak, BM ve NATO kararları çerçevesinde, TBMM tarafından onaylanan yetki çerçevesinde Afganistan’daki Barışı Koruma faaliyetlerine 2002 yılından beri katıldığını hatırlatan Gürak, Afganistan’da görev yapacak Kabil Bölge Komutanlığında görevli birliklerin daha önce olduğu gibi, görev tanımlarına uygun bir şekilde, davranacağını iddia etmişti.

İşgalde yer alan ülkeler ve asker sayısı
43 ülkeden askerlerin görev yaptığı Afganistan’a 30 bin ABD askerinin gitmesiyle birlikte bu ülkedeki yabancı askerlerin sayısı 143 bine çıkacak. Afganistan’da görev yapan uluslararası güce katkı sağlayan başlıca ülkeler şunlar:

ABD: 63.000
İngiltere: 9.000
Almanya: 4.500
Fransa: 3.750
Kanada: 2.830
İtalya: 2.795
Hollanda: 2.160
Avustralya: 1.350
İspanya: 1.000
Romanya: 990
Türkiye: 720

Danimarka: 690

NATO 5 bin asker gönderiyor
NATO dışişleri bakanları ağırlıklı olarak Afganistan’daki operasyonların ve ilave asker ihtiyacını görüşmek için bugün Brüksel’de bir araya gelecek. Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından temsil edileceği iki gün sürecek toplantılar öncesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “NATO üyeleri ve ortakları Afganistan’a en az 5 bin asker gönderecek” dedi. Rasmussen, “Bu sadece ABD’nin misyonu değil. ABD taahhütlerini artırırken diğer müttefiklerin de katkılarını önemli ölçüde artıracaklarına inancım tam” diye konuştu. NATO’nun Afganistan’daki operasyonu çerçevesinde Kabil Bölge Komutanlığını ikinci kez devralan Türkiye’nin, Afganistan’da normalde 800 civarında bulunan asker sayısını, komutanlık görevi süresinde 1500 civarında tutması bekleniyor. Afganistan’daki askeri gücünü Kabil ve çevresinin güvenliğini sağlamakla görevlendiren Türkiye işgalde kalıcı oldu.