19 Ocak 2010 Salı

100 yıl önce "av"dık şimdi "yem" olduk"

İSTANBUL - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 3 yıl önce silahlı saldırıda hayatını kaybettiği Şişli'de anıldı.

Halaskargazi Caddesindeki Agos Gazetesi önünde kar yağışı altında düzenlenen törende, Hrant için öldürüldüğü saat olan 15.00'de saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Hrant Dink'in kendi sesinden bir anektot dinletildi. Katılımcılar adına açıklama yapan Yönetmen Sırrı Süreyya Önder, Anadolu topraklarında çocuklara anlatılan bir masalı örnek vererek, bu masalda minik bir çocuğun avucuna yetişkin bir parmakla basılarak, ''buraya bir kuş konmuş'' denildiğini söyledi. Önder, ''O minicik parmaklar, bir güvercinin nasıl katledildiğinin ayrıntılı bir operasyonu, suç ortaklığı yapılarak anlatılır. Bu ülkeyi kocaman bir avuç koyarak düşünürsek, sevgili kardeşim masalları bile vahşeti suç ortaklığı ile bezeli iklimin tam da ortasına konmuştun bütün tedirginliğinle'' diye konuştu. Dünyanın bütün dinlerinin arkadan vuranları ''kalleş'' ilan ettiğini ifade eden Önder, üç yıl önce yere düşenin sadece Hrant Dink olmadığını, herkesin namusu, izzeti ve haysiyetinin olduğunu dile getirdi. Önder konuşmasını yaparken sanatçı Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya da yanında hazır bulundu.

RAKEL DİNK "İNADINA BİRLİKTE OLACAĞIZ"
Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ise kalabalığa seslenerek, ''Benim acılarda sevgili kardeşlerim. Acılarda akrabalarım hoş geldiniz. İnadına adalet, doğruluk ve sevgi yolunda yürüyeceğiz. İnadına birlikte olacağız'' dedi.

KATİLİ TANIYORUZ ADALET İSTİYORUZ
Halaskargazi Caddesi üzerindeki Agos gazetesi önünde toplanan katılımcılar bu yıl ''Katili tanıyoruz, adalet istiyoruz'' sloganıyla tepkilerini dile getirdi. Dink'in ''Tek yolumuz bir arada yaşamayı savunmak olmalı. Bu yol, hem aklın, hem vicdanın gereği'' sözlerinin yazılı olduğu bir pankart önünde mumlar yakılarak, karanfiller bırakıldı.

'DALGA GEÇMEDİLER Mİ?'
Anma töreninde konuşan oğlu Arat Dink, “Bu dünyanın camlarını kırmak istiyorum. Babamın büstünü de kırmak istiyorum. Ben büstleri değil, insanları seviyorum” dedi."Üç yıldır bizimle dalga geçerken yalnızlar mıydı? Tek tek örnek vermeli miyim? Babam, öldürülmeden üç gün önce bir yazı yazdı. ‘Valilikte haddim bildirilmeye çalışıldı’ diye. İki istihbaratçı da vardı orada. Mahkeme ‘O kişiler kim?’ diye soru sordu, 1.5 sayfa masal anlattılar. Mahkeme, ‘Yeni cevaba gerek yok, yeterli’ dedi. Mahkeme, bizimle dalga geçmedi mi?
.
'BABAMIN BÜSTÜNÜ KIRMAK İSTİYORUM'
Hiddetim, öfkem ve acım nedeniyle bazı arkadaşlarımız cam çerçeve indirmesin. Ben bu dünyanın camını çerçevesini kırmak istiyorum. Babamın büstü var içeride, onu oda kırmak istiyorum. Ben büstleri değil, insanları seviyorum. Üç yıl önce yapıldığı gibi kalabalık olup, vatanı koruyabilmemiz lazım. Vakur duruşu koruyabilmek lazım.

'ÖNCE AVDIK, ŞİMDİ YEM OLDUK'
‘Kafes Planı' diye bir plan ortaya çıktı, ‘Hrant Dink operasyonu’ diyor. Medya yazdı mı? Gayrı Müslümlerin üzerine korku salmaktan bahsediyor. Yargıtay kararını anlatmak için babamın dilinde tüy bitti. ‘Kışkırtılacak kadar Ermeni kalmadı’ denilmişti. 100 yıl önce avdık, şimdi yem olduk.”

Törene katılanların, Türkçe ve Ermenice türkülerin çalındığı Agos gazetesi önündeki bekleyişi kar yağışı altında sürerken, konuşmalar sırasında ''Hepimiz Hrantız, Hepimiz Ermeniyiz'' sloganları atan gruptakiler, çeşitli sloganlarla da tepkilerini dile getirdiler. Hrant Dink'in vurulduğu kaldırımda mumlar yakılarak karanfiller bırakıldı. Bu arada tören sırasında Halaskargazi Caddesi trafiğe kapatıldı.

Törene, Dink'in ailesi ve yakınları ile BDP Milletvekiller Akın Birdal ve Ufuk Uras, gazeteci-yazarlar Ali Bayramoğlu ve Cengiz Çandar ile çok sayıda vatandaş katıldı.Bu arada, tören başlamadan önce Agos Gazetesi'nden buradaki bir kişinin sara nöbeti geçirmesi nedeniyle ambülans istendi. Sara geçiren kişi ambülansla hastaneye kaldırıldı.

TAKSİM'DE MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 3'ncü yıl dönümünde Taksim ile Tünel arasında yapılan yürüyüşle anıldı. Taksim Tramvay Durağı'nda toplanan grup, ellerinde meşalelerle sloganlar eşliğinde Galatasaray'a kadar yürüdü. Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Norzartonk Oluşumu Üyesi Sayad Tekir, karanlığı gören, duyan, ondan canı yananlar olarak nefretten ve düşmanlıktan beslenenleri bildiklerini, bu ülkede yaşayan tüm halkların kardeşçe yaşamasına engel olanları ve bundan çıkar sağlayanları çok iyi tanıdıklarını öne sürdü.

İnsan hayatının karanlık güçler için bir anlamı olmadığını, bu yapıdakilerin tek düşündüklerinin kendi rantları olduğunu ifade eden Tekir, ''Hiçbirimiz karanlık aydınlanana kadar rahata eremeyeceğiz. Bu korku ve karanlığı yaratanların hala sokaklarda kol gezdiğini ve bir gün yine canımızın yanacağını biliyoruz. Bu yüzden yılmadan mücadele ediyoruz. Birileri bizi sürekli korkutmaya ve sindirmeye çalışıyor. Ama biz yılmayacağız. Yeryüzünde haksızlık ve sömürü devam ettikçe, mücadele etmeye devam edeceğiz'' dedi.

Aynı basın açıklaması Tabita Toparlak tarafından Ermenice olarak da okunmasının ardından grup, meşaleler eşliğinde sloganlar atarak Tünel'e kadar yürüdü.
.
Grup yürüyüşün ardından dağıldı.