20 Ocak 2010 Çarşamba

AKP'nin değişiklik paketinde ne var?

AKP hükümetinin üzerinde çalıştığı ve önümüzdeki ay açıklanması beklenen 'Anayasa Değişiklik Paketi' demokratik açılımlardan çok, AKP'yi kapatmaya karşı koruyacak düzenlemelerle sınırlı olacak. Türkiye milletvekilliği uygulamasıyla AKP Kürtlerin parlamentoda güçlü bir temsilinin önünü kesmek istiyor. Edinilen bilgilere göre, 'Demokratik açılım'a ilişkin düzenlemeler içermeyen, seçim barajını korumayı planlayan AKP, pakette, olası bir kapatma davasına karşı önlemlere yer verecek. Parti kurmaylarının üzerinde çalıştığı değişikliklerden biri, Anayasa'nın 69'uncu maddesi olacak. Parti kapatmayı zorlaştıracak olan bu düzenlemeye göre, partilerin kapatılması yerine, söz ve eylemleriyle dava açılmasına neden olan parti yöneticileri cezalandırılacak. Ayrıca dava açma usulü değiştirilerek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının hazırladığı iddianame Meclis'in onayına sunulacak. Parti kapatmak için de Anayasa Mahkemesi üyelerinin en az dörtte üçünün oyu gerekecek. Pakette, 'Yargı Reformu' adı altında, hükümetin kavgalı olduğu Anayasa Mahkemesi ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısı değiştirilecek. Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının 11'den 21'e yükseltilmesi ve 12 üyenin Meclis tarafından seçilmesi planlanan değişikliğe göre, HSYK'nın da 7 olan üye sayısı 21'e çıkartılacak, Türkiye Adalet Akademisi üyeleri, mahkeme kürsüleri ve Meclis'ten de kurula üye seçilecek.
.
SEÇİM BARAJI AYNEN KALIYOR
AKP'nin bir başka planı ise, hiçbir demokratik ülkede bulunmayan yüzde 10'luk yüksek seçim barajını düşürmek yerine, Türkiye milletvekilliği uygulamasına geçmek. Buna göre, 550 milletvekilinden 100'ü her yüzde 1'lik oy oranına göre partilere dağıtılacak. AKP, ikiyüzlü tutumuna burada da sürdürerek, Kürtlerin parlamentoda güçlü bir temsilinin önünü keserken, dışarıya karşı da, 'her fikrin parlamentoda temsiline olanak sağlandığı' propagandasını yapacak.
.
KENDİNE DÜZENLEME
AKP, değişikliklerin, sadece kendisine yönelik düzenlemeler içerdiği izlenimini değiştirmek ve 'demokratikleşme paketi' görüntüsüyle kamuoyuna sunabilmek için de bazı düzenlemeleri de makyaj olarak kullanacak. Bu amaçla, kadınlara yönelik 'pozitif ayrımcılık' getirecek bazı sınırlı değişiklikler, vatandaşla kamu kurumları arasında yaşanacak sorunları çözmek için 'Kamu Denetçiliği Kurumu' ve memurlara 'grev ve toplu sözleşme' hakkı getiren düzenlemeler de pakette yer alacak. / anf