20 Ocak 2010 Çarşamba

Tarıma son darbe: Leasing

Tarım toprakları "ekip biçme" haklarıyla birlikte 20-30 yıl yabancı sermayeye "leasing" yoluyla kiralanacak. Dünya küresel bir gıda krizinin eşiğindeyken, Türkiye’de tarım toprakları "kiralama" adı altında hızla özelleştiriliyor. AKP hükümetinin son planlarına göre, geniş tarım toprakları "ekip biçme" haklarıyla birlikte, 20-30 yıl yabancı sermayeye "leasing" yoluyla kiralanacak. 1930’lardan beri var olan devlet çiftlikleri de özelleştirme planının içinde.

Daha önce Latin Amerika ve Madagaskar vb. Afrika ülkelerinde denenen bu yöntem, emperyalist ülkelerin kendi gıda ihtiyaçlarını güvenceye alırken, yerli halk kendi ülkesinde aç kalma ya da yüksek fiyata uluslararası emperyalist tekellerin ürünlerini satın alma tehlikesiyle karşı karşıya. Örneğin, tarım topraklarının Cargill ve Monsanto gibi dev Amerikan gıda tekellerine kiralandığı Arjantin’de büyük bir gıda sorunu yaşanıyor.

İsrail, Bahreyn ve Libya’dan kimi firmalar Mersin-Tarsus bölgesinde ilk görüşmelere başladılar bile. Bu şirketlerin, toprağın verimliliği gibi bir derdi yok tabii ki; en hızlı ve yüksek karı elde ettikten sonra toprak çoraklaşır mı, ölür mü umurlarında bile olmayacak. Şu anda bol yabancı ortaklı "Türk" bankaları, tarım üreticilerini yüksek kredilerle kendilerine bağımlı hale getiriyor. Bu kredilerin geri dönmeyeceğini biliyorlar, istedikleri de bu zaten. Böylece toprağı ucuza kapatacaklar ve haraç mezat satacaklar. Şu anda Türkiye’de 3 milyon hektarlık ekilmemiş alan bulunuyor.