13 Ocak 2010 Çarşamba

Çeber duruşmasında polise suçlama

Engin Çeber'in gözaltında ölümüyle ilgili davada sanık avukatları da Çeber'in ablası da polisi suçladı.

İSTANBUL- Engin Çeber'in, Metris Cezaevinde ''işkence ve kötü muamele'' sonucu hayatını kaybettiği iddiasına ilişkin kamu görevlilerinden oluşan 60 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, tutuklu sanıklar Murat Çise, Nihat Kızılkaya, Sami Ergazi, Fuat Karaosmanoğlu, Selahattin Apaydın ve Yavuz Uzun ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmada söz alan tutuklu cezaevi 2. müdürü Fuat Karaosmanoğlu'nun avukatı, müvekkilinin olay olduktan sonra olay yerine geldiğini anlatarak, verilen tanık beyanlarının çelişkiler içerdiğini ifade etti.

Müvekkilinin görevini fazlasıyla yerine getirdiğini söyleyen Karaosmanoğlu'nun avukatı, müvekkilinin tutuklu kalması için bir neden bulunmadığını, dolayısıyla da tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.Duruşmada söz alan sanık Yavuz Uzun ve Murat Çise'nin avukatı da Çeber ile aynı koğuşta kalanların ifadelerinin müvekkillerinin suçsuz olduğu yönünde olduğunu söyledi. Ortada karmaşık bir durum bulunduğunu ve ölüm olayına neden olan darbenin ne zaman vurulduğunun belli olmadığını öne süren avukat, müvekkillerinin tahliye edilmesini talep etti. Sanık infaz koruma baş memuru Nihat Kızılkaya'nın avukatı Recep Onaran ise olay sırasında Çeber ile sanıkların didiştiğinin bilirkişi raporunda bulunduğunu hatırlatarak, sanık Yılmaz Aydoğdu'nun ifadesinde, müvekkilinin olayda avuç içiyle tokat attığını söylediğini dile getirdi. Avukat Onaran, Çeber'in polis merkezinde darp edildiğini ifade ederek, ''Darbedenler dışarda, suçsuzlar içerde. Müvekkilimin tutukluluğu adil değildir. Tahliyesini talep ediyorum'' dedi.
Yargılamanın geldiği aşamayı göz önüne alarak sanıkların tahliye talebini reddeden mahkeme heyeti, Emniyet Müdürlüğünden olaya karışığı iddia edilen polisler hakkındaki soruşturma sonucunun istenmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, dava dosyasının mütalaa için Cumhuriyet Savcısına gönderilmesine ve tanık olarak dinlenmesine de karar verilen bazı kişilerin zorla getirilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

MAHKEMEDE TARTIŞMA
Mahkeme sonunda salonda bulunan polislerden biri ile Engin Çeber'in ablası Şerife Çeber arasında sözlü tartışma yaşandı. Duruşma salonunun boşaltıldığı sırada Şerife Çeber, polis memurunun babasına el uzattığını öne sürerek, kardeşinin ölümünden polisleri sorumlu tutan ifadeler kullandı. Şerife Çeber, yakınları tarafından duruşma salonundan uzaklaştırıldı. Bu arada, müdahil avukatlarından Taylan Tanay, adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, yargılamada sona yaklaşıldığını anlatarak, tanık olarak çağrılan 4 kişinin cezaevinde bulunduğunu ve can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle ifade vermeyeceklerini söylediklerini iddia etti.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Engin Çeber, Sarıyer'de 28 Eylül 2008 tarihinde yaklaşık 10 kişilik bir grup ile izinsiz toplantı ve gösteri yapmak isterken kimlik kontrolü yapan polislerce arandığı için gözaltına alınmıştı. Daha sonra tutuklanarak Metris Cezaevine götürülen Çeber, kaldırıldığı hastanede ölmüştü. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturmanın ardından, olayda sorumluluğu bulunduğu öne sürülen 39 infaz koruma memuru, 3 cezaevi müdürü, 13 polis, 4 jandarma ile bir doktor hakkında dava açılmıştı. Davanın iddianamesinde, Çeber'in gerek gözaltına alınırken, gerekse cezaevinde görevlilere direndiği ve kötü muamele gördüğü öne sürülerek, sanıkların, ''işkence'', ''kötü muamele'', ''kasten yaralama'', ''görevi kötüye kullanmak'', ''görevi ihmal'' ve ''kamu görevlisinin suçu bildirmemesi'' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.