5 Ocak 2010 Salı

Demiryolları pimi çekilmiş bomba gibi



Foto: Demiryolları pimi çekilmiş bomba gibi Bilecik kazasında ölen makinist son yolculuğuna uğurlanıyor. Kazanın sorumlularına işaret eden BTS Genel Başkanı, "Demiryolları tersanelerle özdeşleşmeye başladı" dedi. Şube Başkanı ise demiryollarını şöyle tarifledi: "Pimi çekiyorlar, bombayı çalışanlara veriyorlar."

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) yöneticileri, muhabirimize yaptığı açıklamalarda kazanın nedenlerine ve kimlerin sorumlu olduğuna işaret etti.

Bomba çalışanların eline veriliyor

Kaza haberi üzerine olay yerine giderek incelemelerde bulunan BTS Şube Başkanı Hasan Bektaş, incelemeleri sonucunda hazırladıkları raporu yakında açıklayacaklarını ifade etti. Çeşitli medya kuruluşlarının, kaza ile ilgili sorumluların üstünü kapatan magazin haberlere tepki gösteren Bektaş, geçmişte yaşanan ölümlü kazalara dikkat çekti. Bektaş, kazanın yegane sorumlusunun ulaşım politikası olduğunu vurguladı. "Makinistler suçlanarak bu iş çözülmez" diyen BTS Şube Başkanı, kazalarla anılan demiryollarındaki son durumu ve kazayı şu sözlerle anlattı: "Kazanın zeminini hazırlayanlar sorumludurlar. Demiryolları pimi çekilmiş bomba gibi. Bomba hazırlanıyor, pimi çekilmiş halde çalışanların elini veriliyor."

Can güvenliği hiçe sayılıyor

BTS Sendika Genel Başkanı Yunus Akıl ise kazanın nedenine açıklık getirdi. TCDD bünyesinde uygulanan yeniden yapılandırma sürecinin demiryolları ve çalışanları için yeni sorunlar oluşturduğunu kaydeden Akıl, "Son yıllarda kazalar arttı biliyorsunuz, ancak gerekli dersler hala çıkarılmış değil. Arkadaşlarımızın can güvenliği ve trafik güvenliği hiçe sayılıyor. Kısa zaman önce bir arkadaşımız yaşamını yitirmişti. Daha onun kırkı çıkmadan Bilecik'ten ölüm haberi geldi" şeklinde konuştu.

Demiryolları Tuzlalaşıyor

Yeniden yapılandırma planlarının İngiltere'den örnek alındığını kaydeden BTS Genel Başkanı, şöyle konuştu: "Bu yaşananlar kendiliğinden bir süreç değil. İngiltere'de çok sayıda kaza yaşandı. Orada neler yaşandıysa şimdi burada da yaşanıyor. Demiryolları, Tuzla tersaneleriyle özdeşleşmeye başladı. Tüm uyarılarımıza rağmen önlem alınmıyor, ölümler kanıksanıyor. İngiltere bu uygulamadan vazgeçti. Yapılması gereken en acil şey, önlemler almaktır. Devlet, demiryolları çalışanları ve ulaşım trafiği için gerekli önlemleri almalı. Biz sendika olarak bu sürecin takipçisi olacağız."

Yetkililer sorumluluk almıyor

Bilecik'te yaşanan tren kazasının ardından basında çalışanları suçlayıcı haberlere dikkat çeken Yunus Akıl, demiryollarında yaşanan gerçeklerin üzerini kapatanlara yanıt verdi: "Olaydan sonra yapılan yetkili açıklamalar, sorumluluğu kabul etmeyen, üzerinden atmaya çalışan açıklamalardır. İstasyon arasındaki elektrik kesintisi anlık bir şey değil, yeni olan bir durum değil. Yaklaşık bir aydır, iki istasyon arasında trenler bir lokomotif aracılığıyla götürülüyor. En başta bunun için çeşitli önlemler alınabilirdi. Kazada yaşamını yitiren sendikamız üyesi Hikmet Koşay'ın kaza esnasında tuvalette olması kazaya neden olmuyor. Hikmet, çarpanın değil, istasyonda bekleyen trenin makinistiydi."

BTS Genel Başkanı, kaza ile ilgili değerlendirmesinde son olarak şunları ifade etti: "Yeniden yapılandırma, bize göre bir tasfiye sürecidir. Kazalar yaşanıyor, çalışma koşulları ağırlaştırılıyor. Bütün bunlar, yaşadığımız sürecin sonuçlarıdır. Son 6-7 yılda yaşanan kazalar bunun göstergesidir."