15 Ocak 2010 Cuma

Depremler hep yoksulları vuruyor


Foto: Depremler hep yoksulları vuruyor
Haiti depremi, yoksulluk ve açlıkla boğuşan halkı perişan etti. Depremler, yalnız Haiti'de değil, dünyanın farklı ülkelerinde de en çok yoksulları vuruyor. Kapitalist kentler, her ülkede kar amaçlı politikalar gibi nedenlerle insanlığı öldürüyor.

Yoksulluk ülkesi Haiti, 7.0 ile sallandı. Saatler ilerlerken, sınırlı arama-kurtarma çalışmaları nereniyle göçük altında ölüme gönderilenlerin sayısı artıyor. Depremden en çok açlık ve işsizlik insanca bir yaşam süremeyen Haiti halkı, zarar gördü. Dünyanın farklı bölgelerinde de, yaşanan depremlerde ölenlerin çoğunluğu hep yoksullar.

Kapitalist kentler, her ülkede en başta alt yapı çalışmalarının eksikliği, kar amaçlı politikalar gibi nedenlerle insanlığı öldürüyor. Felaketler öncesinde önlemlerinin eksikliği dikkat çekerken, sonrasında görülen ilk şey ise yardımların sınırlılığı oluyor. Doğal afetlerin yarattığı zararlara karşı koordinasyonların işlevsizliği, tıbbi ve temel ihtiyaçların giderilmesindeki eksiklikler de cabası. Açlık ve yoksulluğa terk edilen milyonlarca mağdur, felaketler nedeniyle barınma yerleri bulamıyor. İş olanakları alt seviyelere iniyor. Devletler halkın maddi zararlarını karşılamıyor.

Marmara hala sallıyor

Haiti depremi sonrasında yaşananlar, insana verilen değerin bir fotoğrafı. Benzer bir fotoğraf da, Türkiye'de 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara depreminde oluşmuştu.

Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremin üzerinden yıllar geçti. Onbinlerce kişinin hayatına mal olan büyük yıkımda, 40 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. On binlerce kişi yaralandı, depremin yarattığı travmayı yıllarca üzerinde taşıdı.

Türkiye'nin yüzde 98’i deprem kuşağı üzerinde. 15 milyon yapının yüzde 55’i ruhsatsız ve kaçak. Yüzde 60’ının yaşı 20'nin üzerinde. Yüzde 40’ının depreme karşı güçlendirilmesi gerekiyor. Devlet on yıl önce “Geçici” adı altında kişi başına 375 TL topladı. Bugün deprem vergisinde toplam 24.1 milyar lira birikti. Toplanan miktar deprem yatırımı olarak hiç kullanılmadı.

Yapılan prefabrik evler depremzedelerin başlarına yıkıldı. Dönemin Irak Hükümeti tarafından Arızlı'da yaptırılan deprem konutları şimdi mağdurların elinden alınmak isteniyor. Deprem konutlarında oturanlardan fahiş kira bedelleri istendi. Boşaltılan evler bürokratlara peşkeş çekildi.

On yılın en büyük depremleri

Sadece Marmara depreminde değil, son on yılda dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleşen depremlerde yüzbinlerce insan hayatını kaybetti. Tüm felaketlerin ortak noktası, yıkılan hayatlar ve mağdurlara yönelik kısıtlı yardım oldu. İşte son on yılın en büyük depremleri;

* Eylül 2009: Samoa Adaları, Tonga ve Sumatra'da yaşanan depremler nedeniyle 240 kişi hayatını kaybetti.

* Mayıs 2008: Sichuan (Çin): 87 bine yakın ölü ve kayıp.

* Ekim 2005: Pakistan ve Hindistan Keşmir bölgesi: En az 75 bin ölü

* Aralık 2004: Endonezya: Sumatra açıklarında meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki deprem, dev bir Tsunamiye yol açtı ve 10 Güneydoğu Asya ülkesinde 220 binden fazla insanın ölümüne yol açtı.

* Aralık 2003: İran'ın güneydoğusu: 31 bin ölü, Bam kenti yerle bir oldu.

* Şubat 2003: Çin’in batısında Şinciyan eyaletinde 260’dan fazla kişi öldü 10 binden fazla ev yıkıldı.

* Nisan 2002: Kuzey Afganistan’da üstüste meydana gelen üç depremde 1200 kişi ölmüştü.

* Şubat 2001: 6.6 şiddetindeki deprem El Salvador’u vurdu, 400 kişi öldü.

* Ocak 2001: 7.9 şiddetinde bir deprem kuzeybatı Hindistan’nın Gucara eyaletini vurdu. Tahminlere göre 30 binden fazla insan öldü. 1 milyondan fazla evsiz bıraktı.

* Ocak 2001: 7.6 şiddetinde deprem El Salvador’da 800 kişiyi öldürdü.

* Eylül 1999: 7.6 şiddetindeki deprem Tayvan’da 2500’den fazla insanın hayatına mal oldu.

* Ağustos 1999 :7.4 şiddetindeki deprem Marmara bölgesini salladı. En az 40 bin kişi öldü.

* Ocak 1999: Kolombiya’da 6 şiddetinde bir deprem bin kişinin canını aldı.