5 Ocak 2010 Salı

Emekli maaş zammı açıklandı

2010 yılının ilk 6 ayı için en düşük emekli aylığına yüzde 20.4 en yüksek emekli aylığına yüzde 4.5 zam yapıldı. Zam emekli maaşlarını en az 74, en çok 172 lira artıracak.

Hükümet 7.3 milyon emekliye iyileştirme zammı yaptı. Zam sonrası en düşük SSK emeklisi maaşı 683 liraya çıktı. Buna göre, ilk 6 ay için en düşük emekli aylığı yüzde 20.4, en yüksek emekli aylığı da yüzde 4.5 oranında artırıldı. Yüzde 3'lük TÜFE farkı eklenince en düşük emekli maaşı yüzde 24.2, en yüksek maaş yüzde 7.6 oranında zamlandı. Yapılan iyileştirmeyle emekli aylıklarında ilk 6 ay için en az 63 lira, en çok 101 lira artış olacak. Yılın tamamında ise emekli maaşlarına en az 74, en çok 172 lira artış yapılacak.

EN DÜŞÜK SSK EMEKLİSİ 683 LİRA ALACAK
Zamlar sonrasında 601 lira olan en düşük SSK emeklisi maaşı 683 liraya, tarım SSK'lısı aylığı 480 liraya, esnaf emeklisi aylığı 555 liraya, en düşük Bağ-Kur tarım emeklisi aylığı da 380 liraya çıkacak.

Erdoğan'ın açıklamasında şunları söyledi: "Krizde bizde tek bir banka bile batmadı. Çünkü çok sağlam bir bankacılık sistemi inşa etmek için mücadele ettik. Ciddi bir zorluk da yaşanmadı. 2008'den bu yana çok daha büyük bir kriz yaşanıyor. Türkiye'de tek bir banka hala batmadı, sıkıntı yaşamadı. Ciddi manada bir denetim mekanizması var.

ABD, Japonya, Avrupa ülkeleri işsizlikte tarihi seviyelere ulaşırken, Türkiye'de işsizlik en son yüzde 13.4'te kaldı. Türkiye'de kötümserler hala karanlık bir tablo çiziyor. Krizi istismar etmekte ısrar ederken, dünya otoriteleri krizden en hızlı çıkan ülke olduğumuzu teyit ediyor. 2010 yılında IMF ve OECD'nin büyüme tahmini yüzde 3.7. Bizimse tahminimiz çok mütevazı, yüzde 3.5. Eylül 2008'den beri dünya genelinde 87 kredi notu düşüşü gerçekleşirken, 17 artış oldu. Türkiye de notu artan ülkelerden biri oldu. Türkiye güçlü ekonomik yapısıyla tüm belirsizlik noktalarını aştı ve hedeflerine ulaştı. 2010'un ilk günlerinde karamsarlık yüklü açıklamalar yapılıyor. Şimdi de seçim diyorlar. Bir aklı selim sahibi insan bu ifadeyi kullanmaz. Bu ülkeyi seven bu ifadeyi kullanmaz. Bu 'Türkiye'ye karşı ben nasıl tuzak kurarım' anlayışıdır. Bir yatırımcı önce istikrara bakar, güvene bakar.

Hiçbir zaman milletin cebindeki paraya göz dikan iktidar olmadık. Niçin bunlar altı sıfırı birin yanına koydular? Şimdi utanmadan, vatandaşın cebindeki paraya göz dikmekle itham ediyorlar. Enflasyon denilen canavara vatandaşı mahkum etmedik. Bugün Türkiye yüzyılın en büyük küresel krizini tamamen yerli politikalarla çözüyor ve aşıyor. Küresel kriz var diye, faturayı vatandaşa kesmedik. Memuru, işçiyi, emekliyi enflasyona ezdirmedik.

Bunlar benim Tekel işçimi, memur kardeşimi seviyordu da niye nemaları ödemediler. Konut Edindirme Yardımı'nı da biz gündeme getirdik. Kayıt bile yapmamışlar, bunlar vatandaşı böyle soyuyor. 5.5 milyon hak sahibine 2.5 milyar lira şu ana kadar ödeme yapıldı. Sen para bastın, modern hırsızlıkla vatandaşın cebindeyi parayı aldın. Asgari ücreti yüzde 214 oranında artırdık. TEKEL işçilerinin eylemini istismar edenlere soruyorum. Siz işçi için, memur için ne yaptınız? İşçiyi bu kadar severdiniz de iktidarda olduğunuz dönemde zorunlu tasarruf, KEY'ler niçin ödenmedi? 1 Mayıs'ı niye tatil yapmadınız? Ana muhalefet genel başkanı işçilerin arasına gidip sizi ben partimin otobüsüne alırım der mi ya? Biz iki yıl önce Tekgıda İş ve Türk-İş başkanını davet ettim. Biz Tekel'i özelleştiriyoruz dedik. Seçimi atlatalım çözeceğiz dediler. Biz 4-C kapsamına girmek isteyenleri alır çalıştırmaya devam ederiz dedik.Tekel'li işçi kardeşlerimize söylüyorum: Yıllık çalışmayı 10 aydan 11 aya çıkardık. İlkokul mezunlarıyla ilgili maaş düşüktü. Onların maaşlarını yüzde 17.4 artırdık ve 772 liraya çıkardık. Lise mezunlarının maaşına yüzde 15.8 artış yaptık ve 856 liraya çıkardık. Yüksek öğrenim mezunlarının maaşlarını da 938 liraya çıkardık. Özelleştirme sonucu işçiyi sokağa terk etmedik, ona sahip çıktık. Biz meseleye en başından beri iyi niyetle yaklaştık. Tekel'li işçi kardeşim, ihbar-kıdem tazminatını alıyorsun. Bu parayı bankada ya da başka yerde değerlendir.Bir de 4-C'den alacaksın, geçim konusunda kaybın söz konusu değil. O zaman yapmak istediğin ne? Biz aynı şekilde başka yerde çalıştırın diyorlar, kusura bakmayın. Depolarda üretim yapılmıyor. Bunlar boş depoda, 10 bin kişi istihdam ediliyor, yazık günah değil mi? Ben Tekel işçilerinin iyi niyetimizi görmelerini istiyorum. İstismara alet olmayın, Baykal bir zamanlar SEKA'ya da gitti. 'Kimse kapayamaz' dedi, Sayın Baykal git SEKA parkında dinlen de kendine gel.

Emeklilerin durumunu iyileştirme konusunda devrim niteliğinde düzenlemeler yaptık. 2010 yılının hemen başında emekli aylıklarını yeniden belirledik. Bu artış 7.3 milyon emekliyi kapsıyor.İlk 6 ay için en düşük emekli aylığı yüzde 20.4, en yüksek emekli aylığı da yüzde 4.5 oranında artırıyoruz. Yüzde 3'lük TÜFE farkı ile en düşük emekli maaşı yüzde 24.2, en yüksek maaş yüzde 7.6 oranında artıyor. Bu iyileştirmeyle emekli aylıklarında ilk 6 ay için en az 63 lira, en çok 101 lira artış olacak.Yılın tamamında ise emekli maaşlarına en az 74, en çok 172 lira artış yapıyoruz. 601 lira olan en düşük SSK emeklisi maaşı 683 liraya, tarım SSK'lısı 480 liraya, esnaf emeklisi aylığı 555 liraya, en düşük Bağ-Kur tarım emeklisi aylığı da 380 liraya çıkıyor. Bunun kamuya maliyeti 3 milyar liradır. Yapılan iyileştirmelerin mali disiplini bozmasına izin vermeyeceğiz.

Kısa çalışma ödeneğine 2010 yılında da devam edeceğiz. Ekim sonu itibariyle yeni istihdam sağlayan işverenlerin SSK prim paylarını 2010'da biz ödeyeceğiz. "