16 Ocak 2010 Cumartesi

İnsanlığın bittiği o an

Yardımın depremzedelere ulaştırılması için gerekli sistemin oluşturulamadığı ülkede ceset dolu sokaklarda yatmak zorunda kalan Haitililerin ızdırabı katlanarak artarken, sokaklara yığılan cesetlerin dozerlerlerin kepçelerine doldurulup yol kenarına açılan çukurlara atıldığı fotoğraflar olay yarattı. Alman Bild gazetesinde yayınlanan fotoğraflarda kanlar içindeki cesetlerin yığınlar halinde buldozer kepçesiyle gelişigüzel alınıp, kamyonlara yüklendiği ve sonra da toplu mezar misali yol kenarınlarına açılmış çukurlara üst üste atıldığı görülüyor. Kan donduran fotoğraflar, Haiti'de yaşanan insani krizin boyutlarını gözler önüne seriyor.

50 BİN CESET TOPLANDI
Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'de meydana gelen 7 şiddetindeki depremin ardından ülkedeki tahribat zaman geçtikçe daha çok ortaya çıkıyor. Ülkedeki 9 milyonluk nüfusun üçte birinin depremden etkilendiği belirtilirken, başkent Port-au-Prince'deki insanlar da yiyecek, su, elektrik ve barınak ihtiyacı duyuyor. Yaklaşık 50 bin ceset topladıklarını belirten Haiti İçişleri Bakanı, ölü sayısının 100 ile 200 bin arasında olabileceğini belirtiyor. Resmi yardım görevlisi Jean Michelet Cadet ise, "Hiçbir kaynağımız olmadan çalışıyoruz. Uluslararası yardımların bölgeye ulaşması durumunda daha faydalı işler yapacağız" şeklinde konuştu. Şehrin dışındaki morgda cesetlerin yığılmış halde gömülmeyi beklediği, deprem nedeniyle 250 bin kişinin yaralandığı ve 1.5 milyon kişinin evsiz kaldığı da belirtildi. Port-Au-Prince'de caddelerinin cesetlerle dolu olduğu, genel hastanenin morgunun otoparkına ise yüzlerce cesedin getirildiği bildiriliyor.

ERZAK DAĞITIMI SIRASINDA İZDİHAM YAŞANIYOR
BM Dünya Gıda Programı'nın Haiti'nin başkenti Port Au Prince'de süren erzak yardımlarının dağıtımı sırasında izdihamlar yaşanıyor. Depremin ardından tıbbi müdahale ve gıda yardımının sürdüğü bölgede, Dünya Gıda Programı'nın yardım dağıtımı sırasında erzaklardan alabilmek için depremzede Haitililer arasında büyük bir mücadele yaşanıyor. Port au Prince'in 4 ayrı dağıtım noktasında 8 bin kişiye dağıtılan yardımlar, 6 aylık acil yardım programı kapsamında dağıtılıyor. Dünya Gıda Programı'nın Port Au Prince koordinatörü Nancy Exilas, "Gıda ihtiyacı sürekli artış gösterdiğinden zaman zaman organizasyona hakim olmakta güçlük çekiyoruz. Dağıttığımız erzaklardaki gıdalar enerji veren ve kuvvetlendirici vitaminlerin bulunduğu yiyecekler içeriyor. Ve son kullanım tarihleri 2010 yılının Kasım ayı." şeklinde konuştu. Dünya Gıda Programı, yardım operasyonunun başlangıç aşamasında yaklaşık 2 milyon insana bir hafta yetecek kadar tüketime hazır gıda dağıtacak. Hazır yiyeceklerin dağıtımının ardından pirinç ve bakliyat gibi temel besin maddelerinin dağıtımı başlayacak.

Mümkün olduğunca yakın zamanda da bölgede depremin ardından meydana gelen hasarların giderilmesi ve bölgedeki insanların çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacak diğer çalışmalara geçilecek. Dünya Gıda Programı Koordinatörü James Dorcin, enerji bisküvitlerinin günlük porsiyonlar halinde dağıtıldığını söylüyor.

DÜNYADAN YARDIM YAĞIYOR AMA ULAŞTIRILAMIYOR
Yardımların Haiti'nin başkentine gelmeye başlamasıyla birlikte havaalanındaki yetersizlikler de gün yüzüne çıktı. Port-Au-Prince'deki uluslararası Toussaint L'Ouverture havaalanına sivil uçuşların yapılmaması istendi, kontrol kulesinin çalışmadığı havaalanında uçaklar için yakıt sıkıntısı yaşandığı kaydediliyor.

Dünyanın dört bir yanından uçaklar dolusu gıda, su, çadır, battaniye, su temizleme aletleri, enkaz temizlemek için ağır vasıtalar, helikopterler ve diğer taşıma araçları Haiti'ye ulaşırken; yüzlerce arama-kurtarma, tıp ve diğer alanlarda uzman kişiler de yardım için bölgeye gelmeye devam ediyor. Yardımlar yoğunlaşmasına rağmen, yollar, havaalanı ve limanın yetersizliği yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında sorun yaratıyor. Haitili havacılık yetkilileri, önceki güne kadar 60 yardım uçağının Haiti'ye vardığını, ancak doluluk nedeniyle başkentteki havaalanında trafiğin tıkandığını, dönüş için yakıt sıkıntısı çekilmesi nedeniyle ABD'den yapılan sivil uçuşların tamamının geçici olarak durdurulduğunu ifade etti.