7 Ocak 2010 Perşembe

İran’da PJAK’lı tutsak idam edildi

Doğu Kürdistan’ın Mako kentinde tutuklanan ve PJAK üyesi olduğu iddiasıyla idam cezasına çarptırılan Fesih Yasemini bugün asılarak idam edildi. 14 Kürt siyasi tutsağın idam tehdidi altında olduğu İran’da 2007’den bu yana PJAK davasından idam edilenlerin sayısı 3'e çıktı.İran rejimi Fesih Yasemini isimli Kürt tutsağı asarak idam etti. Henüz resmi olarak doğrulanmayan idamın bu sabah erken saatlerde gerçekleştiği öğrenildi. Xoy kentine bağlı Qutura bölgesindeki Hindwana köyü nüfusuna kayıtlı Yasemini, Kasım 2008’de Doğu Kürdistan’ın Mako kentinde, Rustem Arkiya ile birlikte tutuklandı. Devrim Mahkemesi Aralık 2008’de PJAK üyesi olduğu gerekçesiyle Yasemini hakkında idam cezası verdi.

Yasemini, 2007 yılından bu yana İran’da PJAK davasından idam edilen 3’üncü Kürt siyasi tutsak oldu. Son olarak İhsan Fetahiyan isimli siyasi tutsak 11 Kasım 2009 sabahı, Sine cezaevinde asılarak idam edilmişti. Bu idamın ardından Kürtlerin yoğun tepkileri üzerine Sine ve Seqiz cezaevindeki iki idam mahkumunun infazı durdurulmuştu. Hasan Hikmet Demir isimli bir PJAK militanı 2007 yılında ağır işkencelerden geçirildikten sonra yaralı halde idam edilmişti. Demir, İran’da idam edilen ilk PJAK’lı tutsaktı. İran cezaevlerinde en az 14 siyasi Kürt tutsak her an idam edilme tehdidi altında bulunuyor. İdam cezası alanların çoğunluğu PKK ve PJAK davasından tutuklu. İşte ölüm koridorlarında bekleyen 14 Kürt tutsak:
.
ŞERKO MAARFİ: Bane kenti nüfusuna kayıtlı 30 yaşındaki Şerko Maarfi, PJAK üyesi olduğu iddiasıyla 2 Ekim 2008 tarihinde Bane kentinde tutuklandı. Aylarca süren sorgular ve işkenceler artından Maarfi’ye Ocak 2009’da Saqiz Devrim Mahkemesi tarafından “Allah’a karşı savaş” suçlaması ile idam cezası verilmişti. Maarfi’ye yöneltilen suç kapsamında herhangi bir soruşturma da yapılmadı. Yoğun tepkiler ardından Kasım 2009’da idamı durduruldu ancak iptal edilmedi. Maarfi üzerindeki idam tehdidi devam ediyor.
.
HEBİBULLA LETİFİ: 26 yaşındaki Hebibulla Letifi, Sine kentinde PJAK’a yardım ettiği iddiasıyla 2007 yılında tutuklandı. Letifi’ye 12 Ağustos 2008 tarihinde Devrim Mahkemesi tarafından idam cezası verildi. Ekim 2009’da da Letifi, İhsan Fetahiyan ile birlikte idam edilmek üzere tek kişilik hücrelere konulmuştu. Yoğun tepkiler ardından Kasım 2009’da idamı durduruldu ancak iptal edilmedi. Geçtiğimiz günlerde Sine cezaevinden çıkarılarak bilinmeyen bir yere götürülen Letifi, üzerindeki idam tehdidi devam ediyor.
.
FERZAD KEMANGER: Kürt öğretmen Ferzad Kemanger, Temmuz 2006’da meslektaşları Ferhad Wekili ve Eli Heyderiyan ile birlikte tutuklandı. Kürdistan Öğretmenler Derneği iletişim sorumlusu Kemanger tutuklandığında 11 yıldır bir teknik kolejinde öğretmenlik yapıyordu. İşkence altında bacağı kırıldı ve kolu yandı. Aynı zamanda saçlarının bir kısmı da işkence altında koptu. Çenesi ağır yara aldı, halen ağır sağlık sorunları yaşıyor. Devrim mahkemesi tarafından Şubat 2008’de hakkında idam cezası verildi. Kirmaşan, sonra Sine ve Kamyaran, en son olarak Tahran cezaevlerinde en az 16 ay boyunca tek kişilik hücrelerde tutuldu. 33 yaşındaki Ferzad Kemanger, Tahran yakınındaki Kerec (Recai Şahr) cezaevinde idamı beklerken hücresinde organlarını bağışladı.
.
FERHAD WEKİLİ: Temmuz 2006’da Ferzad Kemanger ve Eli Heyderiyan ile birlikte tutuklanan Kürt öğretmen Ferhad Wekili, meslektaşları gibi ağır işkenceler gördü, aylarca hücrelerde tutuldu. Wekili, arkadaşları Kemanger ve Heyderiyan ile birlikte idam cezası aldı ve şu anda İran’ın Guantanamo’su olarak bilinen Kerec cezaevinde tutuluyor. İdam cezası aldıkları duruşma 7 dakika sürmüştü.
.
ELİ HEYDERİYAN: Ferzad Kemanger ve Ferhad Wekili ile birlikte Temmuz 2006’ta tutuklandı ve idam cezasına çarptırıldı. Bugün Kerec Cezaevi’nde tutuluyor.
.
RUSTEM ARKİYA: Kasım 2008’de Mako’da, Fesih Yasemini ile birlikte tutuklandı ve Aralık 2008’de PJAK üyesi olduğu iddiasıyla idam cezasına çarptırıldı.
.
ZEYNEB CELALİYAN: Makolu Zeyneb Celaliyan 2008 yılı ortalarında Kirmaşan kentinde PJAK üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandı. 14 Ocak 2009’de çıkarıldığı Devrim Mahkemesi’nde idam cezasına çarptırıldı. Celaliyan Devrim Mahkemesi’nde avukatı olmadan sadece 7 dakikalık bir duruşma sonucunda idam cezası aldı.
.
FERHAT ÇALIŞ: Aralık 2008’de İran güçleri ile PJAK gerillaları arasında çıkan çatışmada yakalanan Ferhat Çalış, arkadaşı Ramazan Ahmet ile birlikte Ocak 2009’un ilk haftasında idam cezasına çarptırıldı. Şırnak nüfusuna kayıtlı Çalış, Urmiye cezaevinde tutuluyor.
.
RAMAZAN AHMET: Aralık 2008’de arkadaşı Ferhat Çalış ile birlikte İran güçleri ve PJAK arasında yaşanan çatışma sırasında yakalandı. Ocak 2009’un ilk haftasında idam cezasına çarptırılan Güneybatı Kürdistan’ın Qamışlo kenti nüfusuna kayıtlı Ramazan Ahmet, Urmiye cezaevinde tutuluyor.
.
ENWER ROSTEMİ: Ocak 2009’da Kirmaşan’ın Ciwanro ilçesinde tutuklanan Enwer Rostemi isimli Kürt genci ağır işkencelerin ardından PJAK üyesi olduğu ve sokak gösterilerine katıldığı iddiasıyla “Allahın düşmanı” olmakla suçlandı. Kirmaşan cezaevinde tutuklu bulunan Rostemi, Mart 2009’da idam cezasına çarptırıldı. Rostemi, 3 yıl önce de tutuklanmış ve 60 milyon tümen kefaletle serbest bırakılmıştı.
.
ŞAKİR BAKİ: Doğu Kürdistan’ın Meriwan kentinde tutuklanan Şakir Baki, Mayıs 2009’da PJAK üyesi olduğu iddiasıyla idam aldı. Sine cezaevinde tutulan Van doğumlu Şakir Baki hakkında daha önce 30 yıl hapis cezası verilmişti. Ancak itirazın ardından bu ceza idama çevrildi. İki yılı aşkın bir süredir cezaevinde olan Van doğumlu Baki, Meriwan kentinde siyasi faaliyetlerde bulunduğu sırada devlet güçleri tarafından tutuklanmıştı.
.
MEHEMED EMİN AGUŞİ: Piranşehir kenti nüfusuna kayıtlı olan Mehemed Emin Aguşi, 2007 yılında Piranşehir’e bağlı Kanî Sêv köyünden Ehmed Pola Xani ve Azeri kökenli Miyanduaw’lı Îrec Mehemedî ile birlikte İran devletine karşı siyasi eylemde bulunmak suçlamasıyla tutuklandı. Aylarca süren tutukluluk ve ağır işkencelerden sonra kefaletle serbest bırakılan Aguşi, 2009’da yine aynı gerekçe ile tutuklandı. Kasım 2009’da Urmiye Devrim Mahkemesi’nde görülen duruşmada Aguşi hakkında idam cezası verildi. Aguşi’nin hangi parti veya kuruma bağlı olmakla suçlandığı bilinmiyor.
.
SEYD CEMAL MEHEMEDİ: Selmas kentine bağlı “Xûrxûre” köyü nüfusuna kayıtlı 38 yaşındaki Seyd Cemal Mehemedi, PJAK’a yardım ettiği gerekçesiyle 2008 yılı sonlarında tutuklandı. Ağır işkencelere maruz kalan ve hücrede tutulan Mehemedi’ye Selmas Mahkemesi tarafından ilkin 6,5 yıl hapis cezası verildi, 2009 yılında ise idama mahkum edildi.
.
MİSTEFA SELİM EYLUYİ: Eyluyi’nin tam olarak hangi tarihte tutuklandığı öğrenilemedi. Seqiz kentinin Eylu kenti nüfusuna kayıtlı Eyluyi’nin bir kaç yıldır cezaevinde olduğu bildirildi. Loristan eyaletindeki Nehawend kentinde devlete karşı silahlı eylemde bulunduğu suçlamasıyla tutuklanan Eyluyi’nin de idam cezasına çarptırıldığı belirtildi. (Fırat News)