15 Ocak 2010 Cuma

İşçiler TEKEL direnişiyle dayanışmak için Ankara'dalar

Foto: İşçiler TEKEL olmaya akıyor

TEKEL işçileri ve aileleri, üç gün sürecek oturma eylemi için Türk-İş önünde toplanmaya başladı. işçiler illerden de yola çıktı. TEKEL işçileri, oturma eyleminin ardından açlık grevi, sonuç çıkmazsa ölüm orucuna başlayacak.

TEKEL işçilerinin aş mücadelesi bir ayı devirdi. Kararlılık bileniyor. İşçiler bugün 3 günlük oturma eylemi başlatıyor. Ardından açlık grevi. Pazar günü miting var. İşçiler, bulundukları illerden yola çıkıyor. 31 gündür Ankara'da direnişlerini sürdüren işçiler ile diğer illerden gelen işçiler sabah saatlerinde Türk-İş Genel Merkezi önüne yürüdü. İşçiler ve aileleri, yanlarında soğuktan ve yağmurdan korunmak için çeşitli malzemeler getirdi. İşçiler, Türk-iş önünde taleplerini içeren sloganlar atıyor. Oturma eylemi, kent dışından gelen tüm işçilerin Türk-İş önüne ulaşmasının ardından başlayacak. Sendika yetkilileri bunun için oturma eyleminin saat 16.00'da başlatılmasına karar verildiğini bildirdi. Üç gün sürecek oturma eylemini, üç günlük açlık grevi izleyecek. Sonuç alınmaması durumunda ise ölüm orucu eylemi başlatılacak.

Kumlu: Taş olsa çatlar

Türk-İş yöneticileri 3. haftasına giren “Sürekli eylem kararının” bugünkü açıklamasını Türk-İş Genel Merkezi önünde yaptı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Eylemlerinize duyarsız kalan hükümeti kınıyorum" dedi.

Mustafa Kumlu işçilere söyle seslendi: “Verdiğiniz ekmek mücadelesinde o kadar haklı ve masumdunuz ki bütün Türkiye'nin desteğini aldınız. Size sıkılan biber gazı, size sıkılan tazyikli su aslında bütün Türkiye'ye sıkılmış oldu ve bunun içindir ki burada 1 aydır 1 gün yalnız bırakılmadınız. Sizi 'yan gelip yatmakla' suçladılar. Sizi 'ideolojik davranmakla' suçladılar; ama siz o onurlu ve dik duruşunuzla, taleplerinizi ifade edişteki samimiyetinizle bu suçlamaların hiç de doğru olmadığını tüm Türkiye'ye anlattınız. Size, sizin eylemlerinize duyarsız kalan hükümeti de kınıyorum. Bu ne duyarsızlık, bu ne umursamazlık anlamak mümkün değil. Taş olsa çatlar taş." Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, konuşmasının sonunda işçisi, memuru, diğer toplum kesimlerini Pazar günü yapacakları mitinge davet etti.

TEKEL İşçisi Ankara yolunda

TEKEL işçilerin Ankara'ya akını sürüyor. İstanbul Cevizli TEKEL işçileri de bu sabah Ankara'ya hareket etti. İşçiler kefenlerini giydi, battaniyelerini yanlarına aldı Başbakana şöyle seslendi: “TEKEL işçisi evine dönecek ancak haklarını alınca.”

Tek Gıda-İş Sendikası Cevizli Şube Başkanı Yunus Durdu, TEKEL işçileri için sözün bittiği, eylemin başladığı yerde olduklarını belirtti, “Sesimizi duymayanlar duyacak bu sesi” dedi. Durdu, “Başbakan bizi evinize dönün diye tehdit ediyor. Başbakan TEKEL işçileri evlerine dönecek ancak tüm özlük haklarını aldıkları zaman dönecek. Ya 12 bin TEKEL işçisinin özlük haklarını vereceksiniz, ya da Ankara'da öldüreceksiniz” diye konuştu.

Konuşmayı sık sık sloganlarla kesen işçiler, “Ankara Ankara duy sesimizi bu gelen işçinin ayak sesleri”, “Ayaklar baş olacak kıyamet kopacak” ve “Yağmurda yağsa, kış kıyamette kopsa yinede direneceğiz”

Samsun'dan da yola çıktılar

Bu arada, Samsun'daki TEKEL işçileri de, Ankara yollarına düştü. Sendika binasında toplanan TEKEL işçileri, haklarını sonuna kadar savunacaklarını, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi İsmail Topçu, “Aldığınız bu kararlar ve içinde bulunduğunuz bu inanç, inşallah Türkiye'deki emek sınıfının bütün sıkıntılarını çözecektir” dedi. İşçiler, Samsun'dan 2, 19 Mayıs ilçesi Ballıca TEKEL'den de 6 otobüsle Ankara'ya gidiyor.