5 Ocak 2010 Salı



Foto: Kapitalizmin yok etmekte olduğu 10 canlı Kapitalist devletler küresel ısınma konusunda gezegenin yok oluşunu izlerken bir çok canlı türü tükenme tehlikesi ile karşı karşıya.

Kopenhag'da iklim değişikliği konusunda gezegeni korumaya yönelik hiç bir karar alamayan devletler, on canlı türünün hızla tükenişine de seyirci kalıyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wild Fund for Nature), nesli tehlike altına giren on hayvanı belirledi. Vakıf'tan yapılan açıklamaya göre, belirlenen türler dışında bir çok canlı çeşitliliği yok olmak tehlikesiyle karşı karşıya. Vakıf, ilk ondaki 5 canlının doğrudan küresel ısınma sorunu nedeniyle yok olduğunu vurguladı.

Soyu en hızlı tükenen on canlı türü şöyle:

1- Kaplan: Doğada yaşayan sadece 3 bin 200 kaplan kaldığı tahmin ediliyor. Kaplanlar, geleneksel Asya ilaçlarının baş malzemesi olduğu için avlanıyor. Kaplan nüfusu son on yılda yüzde 40 oranında azaldı. Türün yok oluşunun en büyük sebepleri ise ormanların yok edilmesi, kaçak avlanma ve iklim değişikliği.

2- Kutup Ayısı: İklime bağlı çevre felaketlerinin sembolü haline gelen kutup ayıları, küresel ısınma, yaşam alanlarındaki hızlı değişimler gibi sebeplerden ötürü tehdit altında. WWF, küresel ısınmadan doğrudan etkilenen kutup ayılarının yaşadığı bölgelerde özel tedbirler alınması gerektiğini belirtiyor.

3- Pasifik Denizayısı: İklim değişikliğinin son kurbanlarından. Geçtiğimiz yıl eylül ayında, yaklaşık 200 denizayısı ölü bulundu.

4- Macellan Pengueni: Petrol atıkları ve sıcaklık değişimi nedeniyle nesli tükenen penguenler, artık yiyecek bulabilmek için daha uzağa yüzmek zorunda.

5- Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası: En uzun süre yaşayan sürüngenlerden olan deniz kaplumbağası türünde, Pasifik’te sadece 2 bin 300 dişi kaldı.

6- Mavi Yüzgeçli Orkinos: Özellikle Doğu Atlantik ve Akdeniz bölgelerinde suşi uğruna avlanan Orkinos türü yok olma riski ile yüz yüze.

7- Dağ Gorili: Doğada 720 tane kalan Dağ Gorillerinin temel tükenme sebebi avlanma ve yaşadıkları habitatın yok edilişi.

8- Kral Kelebek: Her yıl milyonlarcası Kuzey Amerika'dan Meksika'ya göç eden kelebek türü, ormanların yok edilişi nedeniyle yaşam alanı bulamıyor.

9- Java Gergedanı: Dünyada sadece iki popülasyon kaldı ve toplam sayıları 60’ı bulmuyor.

10- Dev Panda: Çin’in dağlık alanlarında yaşayan pandalardan bin 600 tanesi yaşıyor.