5 Ocak 2010 Salı

Edirne'de Trabzon tezgahları mı?



Foto: Edirne'de Trabzon tezgahları mı?

EDİRNE (05.01.2010)- Edirne'de yaşanan linç saldırısı bir kaç yıl önce düzenlenen linç girişimlerini hatırlattı. Irkçı histeri, faşistler ve yerel gazeteler tarafından, “PKKlılar geliyor” diyerek örgütlendi. Provokasyon atmosferi “Tezgah mı?” sorusunu akla getirdi.

Edirne'de bir şeyler oluyor. Farklı etnik kökenlerden insanların yıllarca kardeşçe yaşadığı kentte, ırkçı kışkırtmalar arttı. Kent, linç girişimleriyle anılmaya başlandı.

Polis-ülkücü işbirliği sahnede

“Amerika defol, bu vatan bizim” şiarıyla çalışma yürüten 3 Gençlik Derneği üyesi, “DHKP-C üyesi oldukları” iddiasıyla tutuklandı. Arkadaşlarının serbest bırakılması için imza kampanyası düzenleyen dernek üyeleri ise faşistlerin kışkırtmasıyla bir araya gelen yüzlerce kişi tarafından linç edilmek istendi. Polis, saldırganlara engel olmak yerine antiemperyalist gençleri gözaltına aldı, ikisi tutuklandı.

Halk Cephesi üyeleri, linç ve polis saldırılarını protesto etmek için 3 Ocak günü otobüslerle İstanbul'dan Edirne'ye gitmek istedi. Ancak, kent girişinde durduruldular. Linççi saldırganlar burada da boy gösterdi. Polisin, saldırıların önünü açtığı belirtildi. Halk Cephesi üyeleri, ülkücüler tarafından linç edilmek istendi. Olayda otobüslerin camları kırıldı, çok sayıda kişi yaralandı, 3 kişi gözaltına alındı.

Yerel gazeteler iş başında

Yaşanan ırkçı linç histerisi, bir kaç yıl önce Trabzon'da düzenlenen linç girişimlerini hatırlattı. Halk Cephesi'nin linç girişimi ve devrimci gençlerin tutuklanmasını protesto etmek için Edirne'de yapmak istediği saldırı, günler öncesinden tezgahlandı. Yerel gazeteler, günlerce “PKKlılar geliyor” propagandası yaptı, provokasyon atmosferi yarattı.

Edirnehaberci.com adlı internet sitesi, “Geliyorlar!” başlığıyla kışkırtıcı bir haber yayınladı. Önceki olayların “hassas” vatandaşlar ve esnafın tepkisiyle yaşandığını yazan gazetenin haberinde şöyle denildi: “Edirne'de bazı grupların da karşılama hazırlığı içinde oldukları ve gösterinin boyutunu aşması durumunda cevapsız bırakmayacakları tarafımıza ulaşan bilgiler arasında yer alıyor.”

Sonhabergazetesi.com sitesi ise saldırı öncesindeki tezgah hazırlığını şu şekilde aktardı: “Günlerden beri kulaktan kulağa 'PKK'lılar gelerek Edirne'de eylem yapacak' dedikodusu yayıp halkın duyguları ile oynayan karanlık güçlerin kışkırtması nedeniyle duyarlı Edirneliler dün 7 saat süre ile sokağa döküldü.”

Yerel basın, “Geliyorlar” başlıklı haberler yayınlarken, linççi faşistler geçtiğimiz hafta kent merkezinde yürüyüşler gerçekleştirdi.

'Edirne çok gergin'

Konuyla ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan Edirne Haber Gazetesi sahibi Kerim Yurt, Tokat'ın Reşadiye ilçesinde yaşananların ardından Edirne'de çok gergin bir ortamın hüküm sürdüğünü söyledi. Yurt, “PKKlılar geliyor” söylentilerinin günlerce dilden dile dolaştığına dikkat çekti. Gazeteci Yurt, “Gelen kişiler PKK'lı zannedildi. Şehirde esnafların çoğu dükkanlarına sopalar saklamışlardı. Eğer gelenler girmiş olsalardı daha kötü şeyler olabilirdi. Edirne aslında böyle bir yer değil. Burada birçok eylem, basın açıklaması yapıldı. Hatta Edirne halkı, bu eylemlere destek verirdi” diye konuştu.

Edirne kardeşliğin şehridir

Kentte faaliyette bulunan DİSK, KESK, TTB ve TMMOB temsilcileri, geçtiğimiz hafta ortak bir basın açıklaması gerçekleştirmiş, “Edirneliler linç girişimcisi değildir” demişti. Sendika ve meslek odaları, ırkçı saldırılara karşı yaptıkları açıklamada şöyle demişti: “Edirne kardeşliğin, barışın, demokrasinin, hoşgörünün şehridir. Uygarlıkların beşiği topraklarda yaşıyoruz, uygarlığa inanıyoruz. Bu topraklarda çok acılar yaşandı, artık yaşanmasını istemiyoruz.”

Halk Cephesi: Polis organize etti

Halk Cephesi Temsilcisi Aysu Baykal, önceki gün yaşanan saldırıda gözaltına alınan üç kişinin serbest bırakıldığını söyledi. Baykal, dün gün boyunca kent girişinde durduruldukları otoyol gişelerinde bekleyişlerinin sürdüğünü ifade etti.

Halk Cephesi yaptığı açıklamayla saldırı ve linçleri protesto etti. “Saldırıyı organize eden bizzat polisti. Bunun için bir avuç sivil faşisti öne çıkardılar” dedi. Polis ve ülkücülerin, Edirne halkını antiemperyalistlere karşı kışkırttığına dikkat çeken Halk Cephesi, halkın 'Edirne uyuma vatanına sahip çık' sloganıyla lince ortak edilmek istendiğini ifade etti.

Saldırı, dün Adana, Bursa, Muğla, Ankara ve Eskişehir gibi kentlerde protesto edildi.