2 Ocak 2010 Cumartesi

Küba Devrimi 51. yaşında

Kübalılar bugün Devrimin Zaferinin 51.yıldönümünü kutluyorlar. Kübalılar için 1 Ocak 1959 günü kazanılan Devrimin Zaferi gerçek bağımsızlık için yüzyılın üzerinde bir dönem boyunca hayatlarını bu uğurda verenlerin ve adalet için dövüşenlerin hayallerinin gerçekleşmesiydi. Devrimci hükümet iktidarı alır almaz, sömürgeciliğe dayanan eski sistem kaldırılmış, halkın üzerinde baskı kuran devlet organları kapatılmış ve Kübalılara tüm hakları geri verilmişti.Buna ek olarak eski yönetim tasfiye edilerek, amacı dışında kullanılan kamu mallarına el konmuştu.

Küba Devrimi, toplumu daha iyiye doğru değiştirme çabasında olan devrimci önderlik ile Küba'nun onurlu halkının ortak çabasıyla zafer kazanmıştı. Devrimci hükümetin bu kapsamda gerçekleştirdiği ilk önemli açılım 17 Mayıs 1959 tarihinde gerçekleştirilen Toprak Reformu olacak ve bu kararla büyük topraklara el konacak, 420 hektardan büyük tarım arazileri kamulaştırılarak köylüler arasında paylaştırılarak halka dağıtılacaktır.

Devrimci hükümetin gerçekleştirdiği diğer uygulamalar arasında; halkın arasındaki ırk ve cinsiyet ayrımının ortadan kaldırılması, okuma yazma seferberliği, Küba vatandaşlarının ücretsiz bir şekilde sağlık hizmetlerine ulaşmasının garanti altına alınması sayılabilir.Devrimin yıldönümü kutlamaları için Santiago'da yapılan törende konuşan Devlet Başkanı Raul Castro devrimlerin eğer halk tarafından yapılırsa ayakta kalarak ilerleyebileceğini söyledi: "Küba Devriminin düşmanlarına karşı zafer kazanmasının ve aşılmaz olarak görülen engelleri aşmasının esas nedeni gerçeği anlayıp bu gerçeğe göre kararlılıkla hareket etmemizdir." Küba Devlet Başkanı yaptığı konuşmada bugün dünyadaki küresel ekonomik krizi ve ülkenin karşı karşıya kaldığı dış tehditleri hatırlatarak bu durumu değiştirmenin kolay olmayacağını belirtti ve Küba halkından mücadeleye devam etmelerini istedi.