8 Ocak 2010 Cuma

Maliye'den sigaraya zam

Şirketlerin, Maliye ile yaptıkları strateji savaşı devam ediyor. Firmalar artırdıkları sigara fiyatlarını eski fiyatlarına indirmelerinin ardından, Maliye Bakanlığı"nın bu hamleye yeni bir vergi artışıyla karşılık vereceği belirtiliyor. Maliye"nin 31 Aralık"ta duyurduğu sürpriz vergi artışının ardından sigara firmaları; 3 seçenek üzerinde durdu. Bunlardan biri vergi artışını düşük fiyatlı sigaralara yansıtırken; yüksek fiyatlı sigaralarda indirim yapmaktı. İkinci seçenek fiyatları sabit tutmak iken; üçüncü yol da fiyat artışıydı.

FİYAT 1.5 LİRA BİRDEN DÜŞTÜ
Bu durum karşısında pazar kaybına uğrama riski ortaya çıkan Philsa önceki gece sürpriz bir kararla yaptığı zamların bir kısmını geri çekerek, 7 liradan sattığı sigarın fiyatını 5.5 liraya düşürdü. Aynı şekilde sektörün bir diğer oyuncusu BAT da en çok satan iki markasında yeni fiyatını 3.50 TL olarak belirlendi. Sigara şirketlerinin fiyat savaşı, tiryakileri sevindirirken Maliye’de ise tam bir şok yarattı. Fiyatların düşmesi ile birlikte, Maliye’nin sigara üzerinden elde edeceği gelir de düşecek. Örneğin paketi 7 liraya çıkan bir sigaradan Maliye, 5.48 lira vergi geliri elde edecekti. Fiyatın 5.5 liraya düşmesiyle birlikte paket başına elde edilen gelir de 4.31 liraya düşmüş oldu. 7 liradan 5.5 liraya düşen bir paket sigarada 31 Aralık tarihi öncesinde devlete aktarılan vergi ise 4.03 liraydı. Sigarada yaşanacak gelir kaybının Maliye’nin 2010 yılı için öngördüğü 16.4 milyar liralık vergi gelir hedefinin riske girmesine neden olacağı belirtiliyor.

MALİYE: SEÇENEK ÇOK
Maliye, fiyat savaşının uzun süre devam etmesi halinde, sigaradaki vergileri ikinci kez artırmayı planlıyor. Son düzenleme ile bir paket sigaradan alınan vergi 2.65 liranın altına düşürülemiyor. Dolayısıyla, Maliye bu rakamı daha da yükselterek, şirketleri fiyat artırmaya zorlamayı planlıyor. Vergideki taban tutar yükselince, şirketler zararına satış yapamayacağı için fiyatlarını yükseltecekler. Maliye kaynakları, Maliye’nin elinde sigara üzerindeki vergilerle ilgili bir çok seçenek olduğunu hatırlatarak, “Seçeneğimiz çok, vergi almak için bir yol bulunur” dediler.

TESK: HANİ KAR ETMİYORLARDI
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sigara üzerinde oynanan oyunlara son verilmeli. Anlaşamama neler yarattı. Hani kâr etmiyorlardı. Fiyatları nasıl düşürdüler. Hem de dörtte bir oranında. Kararlı duruşumuz sonuç verdi” dedi.

TÜTÜN VE ALKOLDE CEZALAR ARTTI
İzinsiz olarak piyasaya dökme alkollü içki sürenler 228 bin 928 lira para cezası ödeyecek. Sigara paketinde yazılı uyarıya yer vermeyen üretici firmalar, 286 bin liradan az olmamak kaydıyla piyasaya sürülen malların piyasa değeri kadar cezaya çarptırılacak. Kapalı yerlerde sigara içmenin cezası 70 lira, yere izmarit atmanın cezası ise 25 lira.

SİGARADA İNDİRİM SAVAŞI BÖYLE BAŞLADI
• 31 Ocak: Maliye Bakanlığı sigarada ÖTV oranlarını yüzde 58’den yüzde 63’e çıkardı. Bir paket sigarada 2.05 lira olan asgari maktu vergi 2.65 liraya yükseldi.

• 3 Ocak: Zam yapmak zorunda kalan üreticiler, birbirini kollayarak 3 gün bekledi. İlk zammı Philsa yaptı. Philsa üst segmentte zammı yüksek tutarak 7 lira yaptı.

• 4 Ocak: BAT yaptığı zamla fiyatları 0.90-1.5 lira arasında artırdı. En son zam oranlarını ise JTI açıkladı. Ancak JTI, en fazla sattığı ürünlerde fiyatları diğer üreticilere göre daha düşük tuttu.

• 6 Ocak: Philsa fiyat indirimine gitti. 7 TL’ye çıkardığı sigarayı 5.75 TL’ye, yine 7 TL olan bir diğer ürünün fiyatını ise 5.50 TL’ye indirdi. Philsa’nın ardından bir hamle de BAT yaptı. Vergi artışının ardından 4 liraya çıkardığı iki ayrı ürününde fiyatını 3.50 TL’ye indirdi. (Star)