8 Ocak 2010 Cuma

TEKEL işçileri direnmede kararlı

TEKEL işçileri, mücadelelerini büyütme kararı aldı. 14 Ocak'ta büyük miting yapılacak. Ardından 3 günlük açlık grevi, talepler kabul edilmezse ölüm orucu gündeme gelecek. İşçiler, hükümete seslendi: “Ölümü göze aldık, Ankara'yı terk etmeyeceğiz!”

Tek Gıda-İş sendikası, 24 gündür direnen TEKEL işçilerinin verdiği 'direnişe devam etme' kararının ardından bugün başkanlar kurulunu topladı. Sendika, Türk-İş Genel Merkezi önünde aldığı kararları açıkladı. 14 Ocak'ta Ankara'da büyük bir miting yapılacak. Ardından açlık grevi başlayacak. Talepler kabul edilmezse, ölüm orucu gündeme gelecek. İşçiler, hükümete seslendi. “Ankara’yı terk etmeyeceğiz. Ölümü göze aldık. Hakkımızı almadan dönmeyeceğiz” dedi.

Ekmek kavgası ideolojiktir, meşrudur
Tek Gıda-İş Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, dün yapılan TEKEL referandumunun ardından bugün toplanan Başkanlar Kurulu kararını açıkladı. Açıklamasında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sözlerini dikkate almadıklarını söyleyen Türkel, “4/C köleliktir. Biz 4/C'yi ölürüz de kabul etmeyiz” dedi. 24 gündür direnişe devam eden Tekel işçilerinin direnişini 'ideolojik' diye yorumlayan Başbakan'a seslenen Türkel, “Siz nasıl IMF'nin programını uygularken ideolojik davranıyorsanız, bizim yaptığımız bu ekmek kavgası da ideolojiktir ve meşrudur” dedi.

TEKEL işçisi tarihe not düştü
Tek Gıda-İş Başkanı, işçilerin tercihini yaptığını, 24 gün boyunca yaşadığı her türlü zorluğa rağmen 'direnişe devam' dediğini hatırlattı. Türkel, referandum sonuçlarının işçi sınıfı tarihine düşülen bir not olduğunu söyledi. Şunları ifade etti: “Başbakan'ın ikiyiz-üçyüz kişi diye yaptığı açıklamayı da bu sonuçla yalanlayan işçi sınıfının on binler olduğunu görmüştür sanırım diyerek, mücadele büyüyor ve bu mücadele boyunca yanımızda olan tüm kesimlerin bundan sonra da aynı kararlılıkla onları yanımızda görmek istiyoruz” dedi.

TEKEL hayatı durdurmaya çağırdı
Direnişin ilk safhasının bittiğini söyleyen Türkel, şöyle devam etti: “Defalarca hükümete elimizi uzattık ve bizim sesimizi duymazdan geldiler. Başkanlar Kurulu olarak 14 Ocak tarihinde miting yapma kararı aldık. Tek-Gıda-İş ve Türk-İş genel sekreteri olarak; buradan çalışma hakları ellerinden alınan, işten atılan, işsizlik pençesinden kıvranan, kölelik ücretine mahkum edilen tüm emekçileri, kepenkleri kapatılan ve kapatılmaya çalışılan eczacıları, esnafı, başta Türk-İş’e bağlı işçi sendikaları olmak üzere, DİSK, KESK, Kamu-Sen, TEB, TMMOB, TTB, TBB ve emeğin hakkına sahip çıkan tüm siyasi parti ve kitle örgütlerini 14 Ocak'taki büyük buluşmada birlikte olmaya ve bizimle olmaya çağırıyoruz” dedi.

Önce açlık grevi, ardından ölüm orucu
14 Ocak günü işyerlerini terk edeceklerini kaydeden Türkel, Ankara'da yapılacak büyük buluşmaya tüm Tekel işçilerinin aileleri ile katılacaklarını açıkladı. “Sorunlarımız çözülmeden buradan ayrılmayı düşünmüyoruz. Yapılacak mitingin ardından gene sorunlarımız çözülmezse tüm tekel işçilerinin aileleriyle birlikte kefenlerini giyerek önce üç günlük açlık grevi, ardından ölüm orucuna yatacaklarını ifade ederek, sorunlarımız çözülmezse çok kötü şeyler olacak ve bizim ancak cesetlerimizi buradan kaldıracaklar dedi. Dünyanın her yerinden 3 bin emek örgütünün Cuma günü TEKEL işçisine destek vermek için geleceklerini de hatırlatan Türkel, iktidara seslenerek “Ankara'ya gelenler Ankara'yı terk etmeyecekler, bizi ancak ambulanslarla geriye döndürebilirsiniz. Ölümü göze aldık. Hakkımız olanı almadan dönmeyeceğiz” dedi.
İşçiler açıklama yapılırken hep bir ağızdan, seslerinin çıktığı kadar “Genel grev genel direniş”, “Bizi satanı bizde satarız”, “Söz bitti sıra eylemde”, “Türk-İş göreve, genel greve”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları attı.