6 Ocak 2010 Çarşamba

TEKEL işçileri referandum için oy vermeye başladı

TEKEL işçileri 23 gündür devam ettirdikleri eylemlerinde sendikanın mücadelelerini destekleyip desteklemediğini ortaya koymak için yapılan referandum için bugün 11.00’de oy vermeye başladılar.

TEKEL işçileri, 23 gündür devam eden eylemlerinin geleceğini belirlemek amacıyla düzenlenen ''referandum''da oy vermeye başladı. Türk-İş Genel Merkezi önünde eylemi sürdüren işçiler, genel merkez içerisinde kurulan paravanların arkasında oylarını zarfa koyarak sandığa attı. Eylemin devam etmesini isteyenler beyaz, sonlanmasından yana olanlar da kırmızı renkli oy pusulalarını tercih ediyor. Bazı işçiler oy kullanırken tepkilerini dile getiren ifadeler kullandı. Oylarını açık olarak olarak kullanmak isteyen bazı işçilere sendika yetkilileri, oylamanın gizli olduğu uyarısında bulundu.

Tekgıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, oy verme işlemi öncesinde yaptığı açıklamada, çeşitli çevrelerin, ''TEKEL işçilerinin eyleminin ideolojik olduğu, belirli kesimlerce organize edildiği, 300-500 kişiyle sınırlı olduğu'' yönündeki eleştirilerde bulunduklarını anımsattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da benzer ifadeleri kullandığını dile getiren Amaç, işçi sayısının Türk-İş'in ricası ve işçilerin soğuktan zarar görmemesi için azaltıldığını, çeşitli illerden çok sayıda işçinin Ankara'ya gelmek istediğini söyledi. '' Hükümet bu sorunun çözümünden yana görünmüyor. Çözüm yerine inatlaşmayı araç olarak görüyor'' diyen Amaç, referandum sonunda TEKEL işçisinin iradesine saygı göstereceklerini vurguladı.

Amaç, şöyle konuştu: ''23 gündür direnen işçiler, '11 aylık süreyi, 100 liralık artışı yeterli görüyoruz' derse buna saygı göstereceğiz. Sonuç açıklandığında TEKEL işçileriyle bu mücadelede vedalaşacağız. Eğer oy sayısı yarıdan fazla 'devam' çıkarsa Tekgıda-İş, TEKEL işçisini asla yalnız bırakmayacak, bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürecek. Ankara da 10-14 Ocakta TEKEL işçisinin kaç kişi olduğunu görecek.''

Sendika yetkilileri, referandum kapsamında 21 ilde 43 TEKEL iş yerinde yaklaşık 11 bin işçinin oy kullanacağını bildirdi. Ankara'da da yaklaşık bin 200 işçinin oy kullanması bekleniyor.
.
Referandum öncesinde Türk-İş Genel Merkezi önüne oy kullanmayı bekleyen işçilere, oylama hakkında bilgi verilerek, ''kırmızı oy teslim olmak, beyaz oy direniş ve mücadeleye devam'' şeklinde açıklama yapıldı.