17 Ocak 2010 Pazar

Türkiye TEKEL işçileriyle

Türk-İş, Ankara'da 'Ekmek, Barış, Özgürlük için Demokrasi ve Haklar' mitingi düzenledi. Mitingde konuşan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, hükümeti eleştirdi, "Sesimizi duyun" dedi. Ancak miting sonunda 'genel grev' sloganları atan TEKEL işçisi Türk-İş Başkanı'nı hedef aldı, "Kumlu istifa" sloganları atıldı.

TEKEL işçilerinin Türk-İş Genel Merkezi önündeki oturma eylemi, bugün yapılacak olan büyük dayanışma mitingi öncesinde ikinci gününü tamamladı. TEKEL işçileri, işçilerin aileleri ve işçileri destekleyen Ankaralılardan oluşan binlerce kişi, oturma eylemi çerçevesinde bir geceyi daha Türk-İş binasının çevresindeki sokaklarda geçirdiler. Ankara, 1995’te kamu emekçilerinin gerçekleştirdiği Kızılay işgalinden beri tanık olmadığı bir direnişe evsahipliği yapıyor. Tüm Kızılay'da büyük bir coşku yaratan eylemde tempo bir an olsun düşmüyor.

Dün öğle saatlerinden itibaren, yağmura karşı sokak lambaları arasına naylonlar gerildi. Kadın ve erkek işçiler, taburelerde ya da yerlere serilen kartonların üzerinde, battaniyelere sarınarak, ateş yakarak ve çay içerek ısınmaya çalışıyor. Birçok emek örgütü ve sol parti, işçilere battaniye ve giysi dağıtımı yapıyor. İşçilerin çoğu gece boyunca uyumadan halaylar çekerek ve sloganlar atarak eylemi aktif olarak sürdürürken, sloganları, eylemlerindeki kararlılığı ve AKP hükümetine olan öfkelerini yansıtıyor.

Bunun yanında, işçiler arasında soğuk algınlığı belirtileri, kalp krizi şüphesi, astım krizi, bilek burkulması, yumuşak doku travması, kusma ve panik atak gibi çeşitli sağlık sorunları yaşanmaya başladı. Türk-İş binasındaki revir, gelen başvurulara yetişebilmek için daha önce bulunduğu odadan konferans salonuna taşındı. Burada 24 saat gönüllü olarak görev yapan hekimler ve sağlık çalışanları işçilere müdahalede bulunuyor. Dün ondan fazla işçi revirdeki ilk müdahalenin ardından hastanelere sevk edilirken, sağlıkçılar revire yapılacak ilaç bağışlarının önemine işaret ettiler.

Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, önceki gün oturma eylemini başlatırken Türk-İş Genel Merkezi'nin balkonundan yaptığı konuşmada kararlılıklarını vurgulayarak, “Sanki fabrikaları biz özelleştirmişiz gibi fatura işçilere çıkarılmak isteniyor. Buradan hükümete sesleniyoruz, biz direnişimizden dönmeyeceğiz. Hiçbir koşulda 4-C'yi kabul etmeyeceğiz. Yol yakınken siz yanlışınızdan dönün. Biz 32 gündür Ankara'nın soğuğunda yiğitçe, bir çiçeği dahi ezmeden adam gibi mücadele ettik. Sayın Başbakan, size düşen bu duruştan gelen mesajı doğru kavramak ve bu son ihtarı değerlendirerek gereğini yapmaktır” demişti.

Türkel’in de konuşmasında hatırlattığı gibi, oturma eylemlerini bugün ve yarın da sürdürecek olan TEKEL işçileri, taleplerinin kabul edilmemesi halinde 19 Ocak Salı gününden itibaren açlık grevine başlayacak.

Bugün yapılacak miting için sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri Türkiye’nin dört bir yanından yola çıktı. Katılımcılar için toplanma zamanı ve yeri, saat 10.00’da Ankara Garı önü olarak belirlendi. Buradan yürünerek Sıhhiye Meydanı’na gelinecek. TEKEL işçileri ise, Türk Metal Sendikası üyesi metal işçileri ile birlikte Türk-İş binası önünden Sıhhiye Meydanı’na geçecekler. İşçilerin miting boyunca kürsü etrafında yer alacakları, kürsüden bir TEKEL işçisi, bir itfaiye işçisi ve Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun konuşma yapacakları öğrenildi.