5 Ocak 2010 Salı

Genel Grev...! Hemen şimdi...!

TEKEL, İtfaiye, Esenyurt Belediyesi, Ulaşım A.Ş işçileri... İşçi sınıfının, bugününü ve geleceğini kazanmanın yolu örgütlü ve birleşik mücadeleden geçiyor. Şimdi işçi sınıfının ortak militan mücadelesini örgütlemeye! Şimdi genel greve...!
.
14 gündür taşeronlaştırmaya karşı direnişte olan itfaiye işçileri, kendileri gibi direnişte olan Esenyurt Belediye işçileri, TEKEL işçileri ve Ulaşım A.Ş işçileri ile bugün bir kez daha eylemdeydi.Artan saldırılarla beraber direnen işçiler, tek başlarına değil ama aynı sınıfı paylaştıkları ve mücadelenin yolunun da aynı olduğu işçi kardeşleriyle birlikte mücadele etmenin önemini de kavrıyor. İtfaiye işçilerinin taşeron Lapis- Makro'da çalışmamak ve sendikal haklarına sahip çıkmak için başlattıkları direniş büyürken, TEKEL , Esenyurt ve Ulaşım A.Ş işçileri de mücadeleyi ortaklaştırıyor.Saraçhane'de eski itfaiye binasının önünde saat 12:30'da başlayan eyleme Türk- İş'e bağlı pek çok sendikanın katılmasının yanında, DİSK, KESK, TTB, İTO'da katılarak destek verdi. İBB önüne yapılan yürüyüşte de işçiler sık sık “Genel grev genel direniş, Yaşasın sınıf dayanışması, Kahrolsun ücretli kölelik düzeni, İstanbul uyuma itfaiyene sahip çık!” sloganlarını attılar.
.
İtfaiye işçileri şu anda Belediyenin şirketi olan BİMTAŞ'ta çalışmaya devam ediyorlar. Taşeron heveslisi Belediye ise “ikna odaları” ile işçileri Lapis- Makro'da çalışmaları için “ikna etmeye” çalışıyor. Bunun için işçilerin evlerine dahi gidip aileleriyle görüşen ve işsizlikle tehdit eden Belediye, ikna odalarına ise işçileri tek tek çekerek gece yarılarına kadar “ dil de döküyor.” Tüm bu baskılara rağmen 300 işçi hiç imza atmazken, taşeronla sözleşme imzalayan işçiler de (yaklaşık 50 kişi) imzalarını geri aldılar.
.
Eyleme dövizleriyle katılan Ulaşım A. Ş işçileri de, bundan sonra taşerona karşı yapılan her eylemde sınıf kardeşlerinin yanında yer alacaklarını söylüyorlar. 2004 yılında Demiryolu- İş Sendikası'nda örgütlenen işçiler son bir yıldır taşeronlaştırma ve işten atma saldırılarıyla karşı karşıyalar. Zeytinburnu, Kabataş ve Sultançiftliği metro ve tramvaylarında, güvenlik, makinist ve gişe görevlileri olarak çalıştıklarını belirten işçiler son bir yılda tek tek 58 arkadaşlarının işten atıldığını 240 kişinin de atılacağını belirttiler. Yargıtay tarafından da işten atılamayacaklarına dair çıkan karara rağmen işten atmaların devam ettiğini söyleyen işçiler, patronun kendilerine sendikal örgütlenme ve haklarından, tazminat ve içerde kalan ücretlerden de vazgeçmelerini dayattığını ifade ettiler. İşçiler bundan sonra olacak olan her eylemde de yerlerini alacaklarını söylediler.
.
TEKEL işçilerinden “ekmek!”
Ankara'da direnişin 21. gününde olan ve kazanana kadar vazgeçmeyeceklerini ifade eden TEKEL işçileri de devasa boyutta bir ekmek getirdiler. Davalarının ekmek davası olduğunu belirten işçiler bu ekmeği de sınıf kardeşleriyle paylaşmak için getirdiklerini söyleyerek, ekmeği Türk- İş Başkanı Mustafa Kumlu'ya sundular. Ekmek kürsüden işçilere dağıtıldı. Kadın TEKEL işçileri de kortejin en önünde yürürken en canlı olanlarda onlardı. Aynı zamanda Ankara'da üç gün üst üste polisin vahşice saldırdığı işçilerin, bayraklarının sopalşarının ucunda limonlar taşıdığı da görüldü.
.
Türk- İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun okuduğu basın açıklamasından sonra eylem sonlandırıldı fakat işçiler dağılmayarak itfaiye işçilerinin 14 gündür direndiği Saraçhane Parkı'na doğru gitti. Burada bir süre slooganlar atıldı. 14 Ocak'ta Tekel işçileri Ankara'da merkezi bir eylemin örgütleneceğini de duyurdular. TEKEL işçilerinin örgütlediği eyleme İstanbul'dan direnişteki itfaiye işçileri de katılacak. Eyleme Türk- İş de tüm bölgelerden katılım sağlayacak. / Alınteri Gazetesi