22 Mart 2010 Pazartesi

AKP’nin paketinde kapatma önlemi

AKP'nin Anayasa taslağında parti kapatmaya ilginç önlem.

AKP'nin hukukçu kurmayları, Anayasa değişikliği paketini tamamladı. AKP'de bir süredir çalışmaları devam eden Anayasa değişikliğine ilişkin taslak metin 3'ü geçici toplam 26 maddeden oluşuyor. Değişiklik taslağındaki en ilginç maddelerden biri ise parti kapatmayla ilgili. Yeni düzenlemeyle herhangi bir siyasi parti hakkındaki dava, Anayasa değişiklikleri geçmeden açılsa bile, yapılacak değişikliklere tabi olacak.

KAPATMA ÖNLEMİ
İşte bu madde muhalefet tarafından da dile dolanacak gibi görünüyor. Çünkü madde AKP'ye açılacak bir kapatma davasına önlem teşkil ediyor.

DEĞİŞİKLİĞE KADAR
AÇILACAK DAVALAR DA DEĞİŞİKLİK KAPSAMINDA
Değişiklik paketindeki en ilginç madde ise, getirilen bir geçici madde. Bu geçici madde, Anayasa Mahkemesi’nde açılacak siyasi parti kapatma davalarına ilişkin. Buna göre, herhangi bir siyasi parti hakkındaki dava, Anayasa değişiklikleri geçmeden açılsa bile, yapılacak değişikliklere tabi olacak.

BAŞSAVCI KAPATMA DAVASI AÇARSA..
Yani mesela, Yargıtay Başsavcısı, bugünlerde, daha Anayasa değişiklikleri yapılmadan AKP, CHP, MHP, BDP ya da diğer bir parti hakkında kapatma davası açarsa, bu dava da Anayasa’da yapılacak değişiklikler çerçevesinde görülecek. Yani siyasi parti kapatmaya zorluk getiren maddeler çerçevesinde ele alınacak, cezaları daha az olacak.