22 Mart 2010 Pazartesi

Gerçeker: Yargıyı ele geçirmek istiyorlar

Anayasa taslağı belli oldu. 1,5 saat toplanan yargıtay Başkanlar Kurulu çok sert bir açıklama yaptı.

Hükümetin açıkladığı Anayasa değişikliği taslağı sonrası yargı cephesinden çok sert tepkiler gelmeye devam ediyor. Bugün saat 15'te toplanan Yargıtay Başkanlar Kurulu toplantısının ardından Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker sert bir açıklama yaptı.

Yapılan düzenlemeyle yargının kuşatma altına alınmak istenmediğini yargının ele geçirilmek istediğini kaydeden Hasan Gerçeker, 'Biz kurumsal görüş olarak şunu söylüyoruz: Kuvvetler ayrılığına aykırı düşecek bu tür uygulamalardan vazgeçilsin' dedi.

İŞTE GERÇEKER'İN O AÇIKLAMALARI
Yargıyı kuşatmanın da ötesinde ele geçirmekle eş anlamlı. Biz uyarı görevimizi yerine getiriyoruz. Parti kapatma davasının TBMM'nin iznine bağlanması kuvvetler ayrılığı ilkesine tamamen aykırı bir sistemdir.

Yargıda bütünlüğü bozan Adalet Bakanı ile müsteşarın kurulda yer almasıdır. Bu düzenlemeler ile yargının devreden çıkarılmasını açıklıyor. Anayasa değişikliği geniş bir mutabakatla yapılmalı. Ama bu mutabakat şu anda yok.

ANAYASA'YA AYKIRI
Demokratik ülkede yargı bağımsızlığı her zaman el üstünde tutulmuştur. Biz yapılan düzenlemeye baktığımızda bizim bu isteğimizin aksine yargı bağımsızlığını daha da geriye getiren ve yargı bağımsızlığına tamamen aykırı olan düzenlemeler görüyoruz. Bu düzenlemeler Anayasaya aykırıdır. Kuvvetler ayrılığı ilkesi Anayasanın değiştirilmeyecek yerinde yer almaktadır.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker bir basın toplantısı düzenliyor. Gerçeker detaylı inceleme için bir komisyon oluşturulduğunu söyledi. İşte Gerçeker'in konuşmasından ana başlıklar...