13 Ocak 2010 Çarşamba

Kriz 2. 2 milyon Latin Amerikalı'yı işsiz bıraktı

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel ekonomik kriz nedeniyle Latin Amerika ve Karayipler'de geçen yıl 2.2 milyon kişinin işsiz kaldığını açıkladı.

Örgütün yayınladığı yıllık raporda, şehirlerde 2008 yılında yüzde 7,5 olan işsizlik oranının geçen yıl yüzde 8,4'e yükseldiği, toplam işsizlik oranının 18,1 milyona çıktığı belirtildi. ILO'nun Bölgesel Temsilcisi Jean Maninat, Lima'da düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, düzelme sürecinde iş alanları yaratmak konusundaki gecikme nedeniyle işsizliğin 18 milyon civarında bulunduğunu söyledi. Maninat, hükümetleri yeni istihdam yaratmayı en önemli politikaları haline getirmek konusunda uyardı. Maninat, krizin, sürdürülebilir kalkınma ve yeni iş alanları yaratmak için pazardaki görünmeyen elin yeterince güçlü olmadığını çok açık bir şekilde gösterdiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Bölgesel Ekonomik Komisyonu (CEPAL) ise bölgesel ekonomik büyümenin yüzde 1,8'e gerilediğini, petrol ve bakır gibi emtialara olan talebin artması durumunda ekonominin bu yıl yüzde 4,1 oranında büyüyebileceğini kaydetti. ILO'nun 2009 yılı Latin Amerika ve Karayipler işsizlik raporu, 14 ülkenin hane halkı ölçümleri ile hükümetlerin resmi istatistik bilgilerini içeriyor.