13 Ocak 2010 Çarşamba

Polis “çözümü” buldu

İşçi ve emekçilerin hak arama eylemlerine, Kürt halkının inkar ve imhaya karşı gerçekleştirdiği yaygın sokak eylemlerine azgın polis terörüyle yanıt veren sermaye devleti müdahale araçları konusunda yeni bir “araç” geliştirdi. Yeni “çözüm” eski araçların uzağına gidemedi. Yeni gözde “plastik mermi atar tabanca”
Son yıllarda özellikle 1 Mayıs kutlamalarına yönelik saldırılarıyla geniş toplum kesimleri nezdinde teşhir olan polis teşkilatı, yeni gözdesini “plastik mermi atar tabanca” olarak belirledi. Türkiye'de ilk defa iki yıl önce kullanılmaya başlanan Amerikan yapımı ve hava basıncı ile çalışan FN 303 model 'plastik mermi atar' silahlar, 30 ilin çevik kuvvet ekiplerine gönderildi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tanesini yaklaşık 2 bin dolardan satın aldığı 'FN 303' tüfeklerini, Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Adana, Mersin ve Van'ın da aralarında bulunduğu birçok il kullanmaya başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü, bu silahı yakın zamanda tüm il emniyet müdürlüklerinde yaygınlaştırmayı planlıyor.

Öldürme riski var
100 metre menzile sahip ve 50 metre tesirli mesafesi olan silahın mermisi aynı zamanda boya maddesi de içeriyor. Boya özelliği sayesinde gözaltı saldırısını kolaylaştıran bu araçla hem biber gazı hem de boyalı plastik mermi atılabiliyor. Mermi vücuda çarpınca patlayarak dağılıyor. Ancak, içinde çekirdek olmadığı için kişiye zarar vermiyor. İsabet mesafesine göre vücutta geçici morluk ve yaralanma meydana getirebilen bu tüfeğin öldürücü etkisinin olmadığı belirtiliyor. Fakat mermi baş, göz ve kulak gibi hassas organlara isabet ettiği zaman ağır yaralanmalara yol açabiliyor. Mermiler yakın mesafeden ya da vücudun üst kısmına sıkıldıklarında öldürücü olabiliyorlar. Plastik mermi kullanımından ölenlerin, ağır yaralananların, sakat kalanların sayısının da oldukça yüksek olduğu biliniyor.

Polis terörü artacak
Son dönemde TEKEL, itfaiye, demiryolu işçilerinin maruz kaldığı polis terörü uygulamaları, ulusal baskı, inkar ve imhaya karşı sokak gösterilerini yoğunlaştıran Kürt halkına yönelen azgın devlet terörü düşünüldüğünde polisin yeni aracıyla yeni ölümlerin ve yaralanmaların altına imza atması kaçınılmaz hale geliyor.