22 Ocak 2009 Perşembe

ABD işgalinin merkez üssü İncirlik


ABD’nin 7 yılda İncirlik Üssü’nden Irak ve Afganistan’a 97 bin 500 kez uçuş gerçekleştirdiği açığa çıktı. Esenboğa havalimanındaki kadar uçak trafiği yaşanan İncirlik’ten ortalama günde 40 uçak havalanmış.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Daimi Diplomatik Uçuş İzni (DDUİ) kapsamında ABD tarafından, Türk Hava Sahası ve İncirlik Üssü’nün, 2001-2008 yılları arasında, Afganistan bağlantılı çeşitli rotalarda 13 bin 500, Irak bağlantılı olarak da 84 binden fazla uçuş için kullanıldığı bildirdi. Gönül, “Ayrıca söz konusu izin kapsamına girmeyen münferit uçuş talepleri çerçevesinde de 2001-2008 yılları arasında ABD’ye 6 bin münferit uçuş izni verilmiştir” dedi.
‘İzinli yapılıyor’
Gönül, MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan’ın ABD’nin Guantanamo’ya Iraklı esirleri İncirlik Üssü aracılığıyla taşıdığı yönündeki iddialarla ilgili soru önergesini yanıtladı. İncirlik Üssü’nün anlaşmalarla belirlenmiş amaç ve esaslar dışında kullanılmasının ancak yetkili Türk makamlarının onayı ile mümkün olabileceğini belirten Gönül “Bu kapsamda Afganistan ve Irak’ta devam eden harekata lojistik destek sağlamak maksadı ile İncirlik’in, ABD tarafından Lojistik Aktarma Harekatına yönelik kullanılmasına Bakanlar Kurulu kararları doğrultusunda izin verilmektedir” dedi.
ABD tarafına verilen iznin sadece malzeme taşınması ile ilgili olduğunu, bu kapsamda İncirlik Üssü’nün kullanımında insan kaçırma olayına müsamaha eden bir madde bulunmadığını savunan Gönül, BM Güvenlik Konseyi kararları kapsamında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde, ABD’ne ait ulaştırma ve destek uçaklarına, İncirlik Meydanı’na iniş-kalkış ve Türk Hava Sahasından üst geçiş amacıyla Daimi Diplomatik Uçuş İzni (DDUİ) verildiğini söyledi.
Gönül’den itiraf
Bakan Gönül önergeye verdiği cevapta şu bilgileri verdi: “Söz konusu Daimi Diplomatik Uçuş İzni kapsamında, Türk Hava Sahası ve İncirlik Meydanı, 2001-2008 yılları arasında, ABD tarafından, Afganistan bağlantılı çeşitli rotalarda 13 bin 500, Irak bağlantılı olarak da 84 binden fazla uçuş için kullanılmıştır. Ayrıca söz konusu izin kapsamına girmeyen münferit uçuş talepleri çerçevesinde de 2001-2008 yılları arasında ABD’ye 6 bin münferit uçuş izni verilmiştir. Dolayısıyla Türk Hava Sahasını kullanan ABD uçaklarına ilişkin uçuş bilgileri ilgili Türk makamlarına iletilmiş olup, bugüne kadar ABD tarafından, Türk Hava Sahası ve meydanları kullanılarak insan kaçırıldığı ya da esir nakli yapıldığı yönünde herhangi bir bildirim olmamış ve bu yönde bir bilgiye rastlanmamıştır. Ayrıca uçuşların DDUİ Uygulama Esaslarına uygun icra edilmesi; Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve İncirlik 10’ncu Tanker Üs Komutanlığı tarafından kontrol edilmektedir. Söz konusu kontrol görevi, uygulama esaslarında belirtilen hükümlerle sınırlı olup ‘her inen uçağın aranması’ hususunu kapsamamaktadır.”
DDUİ ve münferit uçuş izinleri kapsamında ABD tarafından icra edilen uçuşların, diplomatik nezaket ve mütekabiliyet esasları çerçevesinde, bildirilen manifestoların doğruluğu prensibine uygun olarak icra edildiğinin kabul edildiğini de belirten Gönül, “Herhangi bir ülkenin hava vasıtası, o devletin hükümranlık alanı sayılmakta ve yalnızca çevre emniyeti, sağlık ve güvenlik konularında bir zafiyetin oluşturması veya manifesto ile taşınan yük arasında farklılığın olduğu yönünde kuvvetli emareler bulunması durumunda uçak içerisinde gerektiğinde arama yapılabilmektedir” dedi. (HABER MERKEZİ)