16 Ocak 2009 Cuma

LATIN AMERIKADA ISRAILE DIPLOMATIK YANIT

Türkiye ve Arap ülkeleri İsrail’i kınamakla yetinirken daha önce İsrail büyükelçisini sınır dışı eden Venezuela, İsrail ile diplomatik ilişkilerini tamamen kesti. Venezuela Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Venezuela hükümetinin, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını protesto etmek amacıyla bu ülkeyle diplomatik ilişkilerini kestiği belirtildi.
Bir diğer Latin Amerika ülkesi olan Bolivya da, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldı. Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, İsrail hükümet yetkililerinin soykırımla suçlanması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı.
Evo Morales, hükümet sarayında ülkesindeki diplomatlara hitaben yaptığı konuşmada, ülkesinin İsrail ile ilişkilerini kesme kararını bildirdi. İsrail’in saldırılarının, dünya barışını ciddi biçimde tehdit ettiğini belirten Morales, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve kabinesinin kovuşturmaya uğraması çağrısında bulundu.
BM Güvenlik Konseyi’nin krize tepkisini yetersiz bulan Morales, konsey için “Güvensizlik Konseyi” ifadesini kullandı ve BM Genel Kurulu’nun Gazze saldırılarını kınaması gerektiğini kaydetti. Morales, Gazze saldırılarını durdurmaması nedeniyle de İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in elinden Nobel Barış Ödülü’nün alınmasını istedi.