16 Ocak 2009 Cuma

KESK meydana iniyor

Kamu emekçilerinin, yüzde 30’lar oranında reel kayba uğradıklarını belirten KESK Genel Başkanı Sami Evren, AKP Hükümeti’nin bu durumu ivedilikle çözmemesi halinde meydanlara ineceklerini söyledi.
KESK Genel Başkanı Sami Evren dün düzenlediği basın toplantısında, memur maaşlarının yeniden düzenlenerek kayıplarının giderilmesini istedi. AKP Hükümeti’nin kamu emekçilerine yılın ilk yarısı için yüzde 4’lük zam yaptığını, en düşük maaşın 1118 TL’den 1167 TL’ye yükseltildiğini belirten Evren, yapılan 49 liralık zammın, günlük olarak değerlendirildiğinde en kısa dolmuş ücretini dahi karşılamadığını belirtti.
Hükümetin enflasyon hesabı ile halkın gerçeklerinin örtüşmediğinin açıkça görüldüğünü ifade eden Evren, bir yılda pirince yüzde 48.5, kömüre yüzde 52.3, mercimeğe ise yüzde 117.5, genel anlamı ile gıda ve ihtiyaç maddelerine yüzde 34.8 zam geldiğini söyledi.
Emekçilerin temel ihtiyaçlarını karşılama açısından reel kaybın yüzde 30’larda olduğunu belirten Evren, “Ücretlerde döviz bazındaki gerileme ise inanılır gibi değil” dedi. Ağustos ayında 931 dolar alabilen kamu emekçisinin, zamlı maaşları ile bugün 730 dolar alabildiğini kaydeden Evren, elektrik ve doğal gaza 2008 başından itibaren 5 kere zam yapıldığını, iktidarın çalışanları yokluğa ve yoksulluğa mahkum ettiğini söyledi.
AKP’nin ücret artışlarındaki yaklaşımıyla emekçileri görmezden geldiğini anlatan Evren, AKP’nin toplumsal ihtiyaç yerine, tercihini sermayeden yana yaptığını ve krizin bedelini emekçilere ödetmeye kalktığını belirtti.
Memur-Sen ve Kamu-Sen’in hükümetle toplu görüşmeler yapmasını ve ek zam taleplerini de eleştiren Evren, “Bu konfederasyonlar, ek zam talebiyle hükümetin kamu emekçisini yoksulluğa, sefalete mahkum eden bugünkü ücret artışına yardım ve yataklık ettiklerini unutturamazlar” dedi. “IMF tarafından dayatılan neoliberal politikaları reddediyoruz” diyen Evren, “İktidar, kamu emekçilerinin temel ihtiyaçlar düzeyinde yüzde 30’lara varan reel kaybını hemen karşılamalıdır. Yapılacak tüm artışlar taban ücreti üzerinden hesaplanmalı, emekliliğimize yansıtılmalıdır. Toplu iş sözleşmesi hakkı hayata geçirilmelidir” taleplerinde bulundu. AKP Hükümeti’nin taleplerini görmemesi halinde eylemlere başlayıp sokakları ısıtacaklarını belirten Evren, “Hesabı 24 Ocak’ta Adana’da, 25 Ocak’ta Kocaeli’nde, 22 Şubat’ta İstanbul’da alanlarda, 29 Mart yerel seçimlerinde de sandıkta soracağız” dedi.