27 Ocak 2009 Salı

Adalet Bakanı’na duyurulur Kuyular için 47 başvuru

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 47 gözaltında kayıp yakını, BOTAŞ ölüm kuyularının açılması için hazırladıkları dilekçeleri Silopi Cumhuriyet Savcılığı’na iletilmek üzere Şırnak Barosu’na verdi
Şırnak’ın Silopi ilçesinde 47 gözaltında kayıp yakını, BOTAŞ ölüm kuyularının açılması için hazırladıkları dilekçeleri Silopi Cumhuriyet Savcılığı’na iletilmek üzere Şırnak Barosu’na verdi. Baro avukatları, dilekçelerin bugün Başsavcılığa verileceğini belirtti.
“Karakutu: Ergenekon`un karanlık ismi Tuncay Güney” isimli kitapta Silopi İlçe idari sınırları içinde yer alan BOTAŞ Askeri Tesisleri’nde JİTEM tarafından 1990’lı yıllarda öldürülen çok sayıda kişinin asitle yakıldıktan sonra gömüldüğü yönündeki iddiaları gündeme gelmişti. Hareket geçen Şırnak Barosu, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına kuyuların açılması talebiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Başvuruya olumlu yanıt veren savcılık, BOTAŞ Askeri Tesisleri yakınında bulunan kuyuların açılmasına karar verdi.
Baro, soruşturmanın derinleştirilmesi için 1990’lı yıllarda konuya ilişkin bilgi sahibi olan mağdur ailelerin kendilerine başvurmasını istedi. Silopi’de dün bir araya gelen 47 kayıp yakını, kuyuların açılması talebiyle hazırladıkları dilekçeyi Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmek üzere Şırnak Barosu’na verdi. Baro avukatları Aziz Tokay, Şavaş Tanış ve Hüsnü Kaplan, 47 kayıp yakınının dilekçelerini bugün Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’na vereceklerini belirtti.
Kuyuların açılmasını istiyoruz
Babası Nadir Becel’in Cizre’ye bağlı Kocatepe (Bazizke) Köyü’ndeki evinden Cizre Tabur Komutanı “Süleyman Yüzbaşı” tarafından gözaltına alındığını belirten Nasime Nayici, “Bir daha haber alamadık. Babamın cesedinin yıllardır nerede olduğu konusunda bilgi verilmesini istiyoruz. Kayıplarımızın bulunmasını ve faillerinin açığa çıkarılmasını istiyoruz. Bu davanın takipçisi olacağız” dedi. Ağabeyi Mehmet Acar’ın 1994 yılında “Cemal Yüzbaşı” döneminde JİTEM elemanları ve itirafçı olan Abdulhakim Güven ve Bedran tarafından evden gözaltına alındığını belirten Reşit Acar, “O dönem bunlar birlikte karanlık işler yapıyorlardı. Ağabeyimi herkesin gözü önünde aldılar. Herkes bu durumu biliyor. Ağabeyimi aradığımız sıralarda da BOTAŞ kuyuları yakınlarında birçok kafatası ve iskeletleri gördük. Bunları kimse gizleyemez” dedi. BOTAŞ kuyularının açılması halinde bir çok insan cesedinin çıkacağını söyleyen Acar, “Biz de kayıplarımızın bulunması için bu kuyuların açılmasını istiyoruz. Bu kişiler hakkında davacıyız bunlar en ağır şekilde yargılanmalıdır” diye konuştu. (Şırnak/DİHA)
Yardım istemişti!
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, BOTAŞ kuyuları ile ilgili geçtiğimiz günlerde Meclis’te yaptığı konuşmasında, “Bana verilen bilgilere göre BOTAŞ’ın alanının çok geniş bir alan olduğu, eğer gerçekten bu konuda bilgisi, görgüsü olanlar varsa, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına başvurup kendilerine yardımcı olması halinde, bu fiziki mekanların kazılarak, iddiaların doğru olup olmadığını araştırabileceklerini ifade ediyorlar(...)Ama siz, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, adli makamlarını, yetkililerini, delilsiz ve mesnetsiz isnat ederseniz, bu sözlerinize bizim verebileceğimiz, söylediğim ifadelerin dışında başka bir cevap olamaz. Eğer nerede, kim ve kimler, asit kuyularında yakılmışsa, lütfen adli makamlara yardımcı olun. Savcılarımıza, hakimlerimize, ilgili mercilere yardımcı olun. Üzerine gitmezsek, gelin burada eleştiri getirin” demişti.
Savcılığın “açılacak” kararı ardından “delil olursa açılacak” şeklinde konuşma yapan Bakan’a Şırnak Barosu tepki göstermişti.