30 Ocak 2009 Cuma

Yahudi yerleşimi sınır tanımıyor

Aleyhte mahkeme kararı olmasına rağmen yeni yerleşim alanı açmak için her ‘fırsatı’ değerlendiriyorlar
İsrail merkezli barış örgütü Peace Now, (Barış Şimdi) Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerlerinin 2008 yılında bir öneki dönemlere göre daha hızlı çoğaldığını bildirdi.
Örgüt, “2008 yılında Batı Şeria’daki Yerleşim Çalışmaları” adıyla hazırladığı raporunda, 2008 yılında Batı Şeria’da 1518 yeni yerleşim biriminin inşa edildiğini kaydetti. Raporda, 2007 yılında inşa edilen yerleşim birimi sayısının 800 olduğuna ve 2008’deki artışın yüzde 60 oranında gerçekleştiğine dikkat çekildi.
Rapora göre 2008’de Batı Şeria’da inşa edilen yerleşim birimlerinden 261’i, yerleşim yerlerinin uç noktalarında veya kenar kesimlerinde inşa edildi. Rapora göre kenar mahallelerdekilerin hariç tutulduğu yeni yerleşim biriminin sayısı ise 1217. Bu rakamın 748’ini kalıcı yerleşim birimi, 509’unu ise karavanlar oluşturuyor. Bu rakamlar 2007’de sırasıyla 442 kalıcı yerleşim birimi, 368 karavan şeklindeydi.
Hükümet cesaretlendiriyor
Raporda ayrıca, Migron dahil hiçbir kenar mahallenin boşaltılmadığına dikkat çekildi. Raporda bu yerleşim yerlerinin, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin aleyhteki kararına rağmen gerçekleştiği vurgulanırken, “Anlaşılan o ki İsrail hükümetinin, Yüksek Mahkeme’nin Migron’daki yerleşimcilerin boşaltılması ve bu kişilerin Adam yerleşim yerine taşınması kararına uyduğunu duyurması, yerleşimcileri Migron’da inşaat çalışmalarına başlamaları konusunda teşvik etmiş. Çünkü yerleşimcilerin taşınması yıllar alacak” denildi.
Gazze saldırısını fırsat bildiler
Raporda dikkat çekilen başka bir unsur ise İsrail’in 27 Aralık’tan başlayarak 22 gün boyunca sürdürdüğü Gazze saldırıları süresince yerleşimin devam etmiş olması. Kamuoyunun bütün dikkati savaşa yöneldiği sırada yerleşimcilerin bunu bir fırsat olarak değerlendirdiği belirtilen raporda, savaş süresince inşa edilen yeni yerleşim birimlerinin sayısını belirlemenin şu an için zor olduğu kaydedildi. Ancak yerleşim yerlerinin çevresindeki etki alanını genişletmek için yeni yollar açıldığının kesin olduğu aktarıldı.
Rapora göre 2008 yılında Doğu Kudüs’te yerleşim yeri inşa etmek için 1184 ihale açıldı. Bu rakamın 2007 yılında ise 793 olduğu belirtildi. 2007 yılındaki 793 ihalenin 46’sının 2007’nin 11 ayında, geri kalan 747’nin ise aralık ayı içerisinde açıldığı belirtildi. Bu artışın, Annapolis Zirvesi’nden hemen sonra gerçekleştiği vurgulandı.
Obama’nın temsilcisi Ortadoğu’da
ABD’nin yeni Ortadoğu temsilcisi George Mitchell, Ortadoğu gezisine başladı. Bölge turunun ilk ayağında Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Kahire’deki görüşen Mitchell, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin uzun süreli ve sağlam olmasının son derece önemli olduğunu belirtti.
Daha sonra İsrail’de Başbakan Ehud Olmert ve güvenlik yetkilileriyle görüşen Mitchell, Gazze’de uzun süreli ateşkesin Hamas’ın silah kaçakçılığına son vermesi ve İsrail’in bölgeye uyguladığı ablukayı kaldırmasıyla mümkün olacağını söyledi.
George Mitchell, bölge ve Avrupa'daki temaslarının ardından barış sürecinde yeni adımların ne olacağına ilişkin fikirlerini ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a bildireceğini kaydetti.(DIŞ HABERLER)
İsrail, Gazze’deki tünelleri vurdu
İsrail, Mısır-Gazze sınırında erzak ve silah taşımakta kullanıldığı iddia edilen tünellere dün sabah iki hava saldırısı düzenledi. Yetkililer, ölü ya da yaralı olduğuna dair bir bilgi edinemediklerini bildirdiler.
Öte yandan İsrail buldozerleri, önceki gün 1 İsrail askerinin ölümüne, 3’ünün de ağır yaralanmasına neden olan patlamanın ardından, patlamanın olduğu Kisufim geçişi yakınlarında sınırdan içeriye girdiler. İsrail askerleri, Kisufim’daki patlamanın ardından bölgeyi top ateşine tutmuş, 1 Filistinli ölmüş, ayrıca buldozerler yine sınır içinde patlayıcı arama-tarama çalışması yapmışlardı. Ayrıca Han Yunus’ta da bir motosiklet, uçakların attığı füzeyle vurulmuş, 1 Filistinli daha yaşamını yitirmişti.
Görgü tanıkları, İsrail buldozerlerinin sınırdan içeriye girerek geçiş noktası çevresindeki alanda arazi düzenleme çalışması yaptıklarını söylediler.