14 Ocak 2009 Çarşamba

İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Eşkenazi: Fevkalade bir iş yaptık

İsrail’in Gazze’ye 27 Aralık’ta başlattığı saldırılarda, 292’si çocuk 75’i kadın olmak üzere 910 Filistinli öldü
İsrail’in Gazze’ye 27 Aralık’ta başlattığı saldırılarda, 292’si çocuk 75’i kadın olmak üzere 910 Filistinli öldü. Yaralı sayısı binlerle, yardıma muhtaç olanların sayısı ise yüz binlerle ifade ediliyor. Gazze’nin her yerinde makineli tüfeklerin ve tankların sesleri yankılanıyor. Ancak yaralıların tedavi edilebilmesi için ne ilaç var ne de yeterli sağlık personeli. İsrail’in ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde elektrik ve su da yok. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Gazze’de ateşkesin sağlanması için temaslarda bulunmak üzere Ortadoğu’ya gittiği gün, İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Gabi Eşkenazi’nin yaptığı açıklama ise tüyleri ürpertti.
İsrail Genelkurmay Başkanı Eşkenazi, askerlerinin Hamas’a önemli zarar verdiklerini, daha da fazlası için saldırıya devam edeceklerini söyledi. Eşkenazi, meclisin dışişleri ve savunma komitesindeki konuşmasında, İsrail askerlerinin, Hamas militanlarına, altyapı ve hükümet kurumlarına önemli zarar verdirerek “fevkalade bir iş” yaptıklarını belirtti. “Daha yapacak işlerimiz var” diyen Eşkenazi, “Hamas’ın roket saldırılarını azaltmak için daha çok çalışacaklarını” ifade etti.
Eşkenazi’nin bu açıklamayı yaptığı saatlerde, İsrail ordusu Gazze’de nüfusun en yoğun olduğu bölgelere doğru ilerlemeye devam etti. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, söz konusu bölgelerin saklanmak isteyen Hamas militanlarınca tercih edildiği iddia edildi. Hamas ise kara, deniz ve havadan saldıran İsrail askerlerine karşı patlayıcı silahlarla mücadele ettiklerini duyurdu.
Gazze’de ateşkes sağlanması için görüşmelerde bulunmak üzere bölgeye giden BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İsrail ve Hamas’a Gazze’deki çatışmaların bir an önce durması gerektiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil ve kalıcı bir ateşkes talep eden bir kararı olduğunu hatırlatan Ban, “İnsanlık adına, uluslararası hukuk adına bu karara saygı gösterilmeli, uyulmalı. Kahire’de bir araya gelen tarafların gerekeni yapmalarını bekliyorum. Acil ateşkesin unsurları konusunda uzlaşmaya varmaları gerekir. En azından bu, Hamas militanlarının roket saldırılarına son vermesi, İsrail güçlerinin de Gazze’den çekilmesi anlamına gelecektir” diye konuştu.
10 İsrail askeri savaşmama kararı aldı
Kara operasyonunun başlamasının ardından cepheye çağrılan takviye İsrail askerlerinden 10’u bu “görevi” kabul etmedi. Ma’an haber ajansının haberine göre 10 asker, “yüzlerce sivil, çocuk ve kadının ölmesine neden olan savaşa katılmak istemediklerini” belirterek cezaevine gitmeyi tercih ettiler. İsrail yasalarına göre savaşmayı reddeden bu askerler, 14 gün cezaevinde kalacak. (DIŞ HABERLER)