22 Ocak 2009 Perşembe

İsrail Gazze’den çekildi

Binden fazla Filistinliyi öldüren İsrail, geride yerle bir olmuş bir kent bırakarak Gazze’den çekildi
İsrail ordusu, 22 gün boyunca havadan, karadan ve denizden bombaladığı Gazze Şeridi’nden dün tamamen geri çekildiğini duyurdu. İsrail ve Hamas’ın ayrı ayrı tek taraflı ateşkes ilan etmelerinin ardından İsrail ordusu, bu hafta başlarında askerlerini çekmeye başladığını duyurmuştu.
İsrailli yetkililer de önceki gün yaptıkları açıklamada, ordunun askerleri çekmeyi ABD Başkanı Barack Obama’nın yemin töreninden önce tamamlamayı; böylece yeni ABD yönetimini bu konuyla uğraşmak zorunda bırakmamayı hedeflediğini belirtmişlerdi. Ancak İsrail sözcüsü, askerlerin Gazze Şeridi sınırında beklediklerini ve yaşanabilecek yeni gerginliklere hazır olduğunu vurguladı. İsrail casus uçakları, Gazze Şeridi üzerindeki uçuşlarına devam ediyor. İsrail donanması da hâlâ yakında bekletiliyor.
İsrail’in, 27 Aralık’ta Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırılarda 1300’den fazla Filistinli hayatını kaybederken, 5 binin üzerinde kişi de yaralandı.
Arap liderler anlaşamadı
İsrail’in Gazze’ye saldırısı karşısında net bir tutum alamayarak katliama seyirci kalan Arap Birliği dışişleri bakanlarının toplantısında, Gazze krizi hakkında nihai bir karar üzerinde uzlaşma sağlanamadı.
Kuveyt’te yapılan zirvenin sonuç bildirgesinde Filistin halkına destek mesajı verilirken, kriz karşısında ne gibi adımlar atılması gerektiği konusuna değinilmedi. İsrail saldırısının sorumluluğunun kime ait olduğu hakkındaki karar, devlet ve hükümet başkanlarına havale edildi.
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Hamas’ın aralık ayında süresi dolan ateşkesi uzatmayarak saldırılara davetiye çıkardığını iddia etti.
Suriye lideri Beşar Esad ise Arap ülkelerinin İsrail’i “terörist” ilan etmeleri ve Filistin direnişini desteklemeleri çağrısında bulundu. Gazze’nin yeniden imarı için bir mali yardım fonu oluşturulması girişiminden de sonuç alınamadı.
İsrail ordusunda fosfor soruşturması
Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde fosfor bombası kullanımı ihtimaliyle ilgili iç soruşturma yürüttüğünü yazdı. Gazetenin haberinde, bir paraşüt birliği tarafından Gazze Şeridi’nin kuzeyinde, insanların yaşadığı bir bölgeye 20 kadar fosfor bombası mermisi atılmasıyla ilgili soruşturma yürütüldüğü belirtilirken, Albay Şai Alkalai’nin soruşturmanın başına getirildiği kaydedildi. Ancak ordu sözcüsü, resmi bir soruşturma başlatıldığını yalanladı.
Haaretz’in askeri kaynaklara dayandırılan haberinde, ordunun biri az miktarda diğeri ise yoğun fosfor içeren iki tip mermi kullandığı, ikinci tipten 20 kadar merminin de Beyt Lahhiya’daki mahallelere atıldığı belirtildi. Filistin topraklarını ziyaret eden Uluslararası Af Örgütü’nden bir ekip de fosfor bombası kullandığı için İsrail’i “savaş suçu işlemekle” itham etti.
İsrail Obama’dan emin
İsrail Başbakan Yardımcısı Haim Ramon, ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’nın yemin etmesinden sonraki açıklamasında, ABD siyasetinde bir değişim beklemediklerini söyledi.
İsrail devlet radyosuna açıklamalarda bulunan Ramon, ABD’de Obama dönemini kast ederek, “ABD’nin siyasetinin temelden değişeceğini sanmıyorum” ifadesini kullandı.
Muhalefetteki Likud Partisi’nin liderlerinden Yuval Steinitz de Obama’nın kampanyası sırasında İsrail’e destek veren açıklamalarını hatırlattı ve İsrail’de şubat ayında yapılacak seçimleri Likud lideri Binyamin Netanyahu’nun kazanacağını öne sürerek, “Seçimlerden sonra Obama’nın Netanyahu ile mükemmel ilişkiler yürüteceğini düşünüyorum” diye konuştu.