29 Ocak 2009 Perşembe

Fransa'da genel grev

Fransa'da bugün hem kamu hem de özel sektör çalışanlarının yapacağı genel grevin ulaşım, eğitim ve sağlık hizmetlerini geniş ölçüde kesintiye uğratması bekleniyor.


Grev (arşiv)
Grevler ülkesi Fransa'da, Sarkozy'ye karşı yapılan en büyük eylemin bugünkü grev olması bekleniyor.

Çağrısı sekiz ayrı sendika tarafından yapılan grevde, işlerinin ve ücret düzeylerinin korunmasını isteyen yüzbinlerce çalışanın sokaklara dökülmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy geçen yaz, o günlerde Fransa'da bir grev olmasına rağmen kimsenin farkında bile olmadığını söyleyerek kendine övünç payı çıkarmıştı.

Ancak bu sefer Fransız halkının dörtte üçü ve başlıca tüm sendikaların verdiği destekle grevin etkisi büyük olacak.

Bugün Paris'te tren ve metro hizmetlerinin geniş ölçüde kesintiye uğraması, Fransız Havayolları uçuşlarının yaklaşık üçte birinin iptal edilmesi, okulların ve postanelerin kapanması, hastaneler ve elektrik şirketlerin de grevden etkilenmesi bekleniyor.

Çalışanlar, Fransa'da gitgide kötüleşen ekonomik havayı ve çözüm üretme konusunda yetersiz kaldığını düşündükleri hükümeti protesto edecekler.

Burada pek çok kişi, bankaların kurtarılması için milyarlarca euroluk kaynak ayrılırken, zor durumda olan sektörler ve işletmelerin fazla yardım görememesine öfkeli.

Gelecek yıl işsizliğin yüzde 10'u bulması beklenirken Fransızlar, cumhurbaşkanlarından maliyetleri düşürmeyi hedefleyen reform programından vazgeçip ekonomiyi canlandırma konusuna daha fazla odaklanmasını istiyor.
BBC Türkçe