17 Ocak 2009 Cumartesi

DEMEGOJININDE BU KADARI

Erdoğan’ın İsrail ile ilgili “BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını hiçe sayan bir ülke BM kapısından içeri nasıl giriyor?” şeklindeki sözleri, İsrail ile ilişkilerin kesilmesi talepleri ile ilgili “Arkadaşlar biz bakkal dükkanı değil ülkemizi idare ediyoruz” sözlerini hatırlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nde belediye başkan adaylarını açıklamasının ardından Filistin'in Gazze saldırısına değindi.

10 kişilik yaralı grubunu Türkiye'ye getirdiklerini belirten Erdoğan, “Yaralıları hastanede ziyaret ettim.Gördüğüm manzarayı dile getirmekte zorlanıyorum. Aynı aileden 9 kişi şu ana kadar şehit olmuş” diyerek Gazze’de ölenler için “şehit” ifadesini kullanması dikkat çekti.

Antisemitizm konusunda da konuşan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Eskişehir'deki İsrail protestosunda açılan, "Köpekleri giriş serbestir ama Yahudiler ve Ermeniler giremez" yazılı pankarta değinerek, şunları söyledi; "Antisemitizm bir insanlık suçudur. Biz bunu söylerken Dünya'yı da islamofobia konusunda uyardım. Ülkemdeki musevi vatandaşlarımda onurlu bir duruş sergiliyorlar. Bir an önce ateşkesin sağlanması yönünde çağrı yaptılar. Ülkemizde yaşayan bu vatandaşlarımıza karşı akla hayale gelmez şeyler yapmak doğru değildir. Bir ilimizde yapılan 'buraya şunlar, bunlar giremez, köpekler girer' ifadesi çok yanlış bir ifadedir. Böyle bir ifadeyi kullanmak, duyarlı olan insanların yapacağı bir iş değildir. Tepkilerin protestoların kendi vatandaşlarımızı da incitmemesine dikkat etmemiz gerekiyor"

Erdoğan “İsrail, askeri tesislerin bulunduğu karargahları vurmuyor, tabi varsa... Hamas'ta ne gezer böyle şeyler” dedi.

Erdoğan, “BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararının uygulanması kabul edilemez. Fakat İsrail bu tür kararları daha önce de uygulamamış bir ülkedir. BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını hiçe sayan bir ülke BM kapısından içeri nasıl giriyor?” dedi.

Bu ne yaman çelişki
BM'ye İsrail ile ilişkileri kesmesini tavsiye eden Erdoğan Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin kesilmesine kesin bir dille karşı çıkmıştı. Erdoğan, “Önceki hükümetlerin İsrail’le ilişkileri yok muydu? Vardı. Peki siz neden ilişkileri kesmediniz. Şimdi bize ilişkileri kesin diyorlar.Arkadaşlar biz bakkal dükkanı değil ülkemizi idare ediyoruz” diyerek İsrail’le diplomatik ve askeri ilişkilerin kesilmesi taleplerine tepki göstermişti.