23 Ocak 2009 Cuma

Açlık grevinin 16.gününde Vira işçilerine ailelerinden deste

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Vira ve Kürşat adlı taşeron firmalarda çalışırken 'sözleşmeniz doldu' denilerek işten çıkartılan ve 16 gündür açlık grevi yapan işçilere ailelerinden destek geldi.

Aileler, eşlerinin 'kadrolu' olarak işe iade edilmeleri talebiyle toplantı halindeki Aziz Kocaoğlu'nun kapısına dayanarak görüşme talep etti. 4 işçi ailesi, Kocaoğlu ile görüştü. Kocaoğlu ise işçilere, “ya taşeronda çalışırsınız, ya da istediğiniz yaparsınız” yanıtını verdi.

Konak eski Sümerbank önünde toplanan işçi aileleri, "Eşimize iş, soframıza aş istiyoruz", "Babamın işi geleceğimdir", "Babalarımız işsiz, çocuklarımız aç kalmasın" yazan dövizler taşıyarak, sloganlar eşliğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önüne yürüdü. Çocuklarıyla birlikte eyleme katılan işçi aileleri, Aziz Kocaoğlu'na '29 Mart'tı unutma. Sen biz getirdik, biz götürürüz" mesajı verdi.

İlk olarak burada işçiler adına bir açıklama yapan Özkan Kılıç, 16 gündür sürdürdükleri açlık grevi nedeniyle birçok arkadaşlarının sağlığının bozulduğuna dikkat çekerek, "Eğer burada bir arkadaşımızın başına birşey gelirse bunun sorumlusu Aziz Kocaoğlu ve onun bürokratlarıdır. Biz sadece işimizi istiyoruz. Bunun için mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Amacımız kadrolu olarak çalışma koşullarımızı kazanmaktır" diye konuştu.

Daha sonra işçi aileleri adına söz alan Türkan Yıldız ise, eşlerinin günlerdir İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önünde açlık grevi yaptıklarını hatırlatarak, "Biz işçi eşleri ve aileleri olarak bu onurlu direnişe destek veriyoruz, onların yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Günlerdir işçilerin sürdürdüğü eylemleri görmezden gelen Kocaoğlu'na seslenen Yıldız, "Burada canlarını ortaya koyarak bedel ödeyen eşlerimizin; siz belediye bürokratlarıyla her görüşmelerinde, sosyal belediyecilik anlayışına sığmayan, taşeron sisteminde çalışmalarını dayatıyorsunuz. Biz çok şey istemiyoruz. Sadece aşımıza sahip çıkıyoruz" şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından İZSU'da toplantı halinde olan Aziz Kocaoğlu ile görüşmek için kapıya dayanan kadınlar, ilk önce polis ve güvenlik görevlilerinin engellemesiyle karşılaştı. Daha sonra Kocaoğlu'nun 4 temsilciyle görüşmek istediğini ileten yetkililer, basının kadınlarla birlikte görüşmeye girmesine izin vermedi. Bu durumu protesto eden işçi aileleri, 'bize verdikleri söz tutmuyorlar, basın da gelsin' diye direndi. Ancak bu direnme sonuç vermeyince 4 kadın Kocaoğlu ile görüşmeye gitti.

Görüşme sonunda kadınlara, 'eşleriniz taşeronda çalışmaya devam etsin, ya da açlık grevine devam etsinler. Yapacak bir şey yok' diyen Kocaoğlu, işçilerin sesini duymamakta kararlı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Kaynak: Demokratradyo