29 Ocak 2009 Perşembe

Sinter Metal işçileri dayanışma gecesi yapıldı

Birleşik Metal-İş, Dudullu'da sendikalı oldukları için işten atılan Sinter Metal işçileri ile dayanışmayı büyütmek için dün akşam Ümraniye Salon Vals'te dayanışma gecesi düzenledi. Demokratik kurumların destek verdiği geceye düzen partilerinin milletvekillerinin katılımı protesto edildi.

Sinter Metal direnişi Dün akşam Ümraniye Salon Vals'te düzenlenen dayanışma gecesi ile daha da güçlendi. “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” ve “İşimizi istiyoruz” yazılı pankartların asıldığı solanda yapılan etkinliğe, işçileri aileleri ile birlikte yaklaşık bin 500 kişi katıldı. İşçiler kendilerini yeni hatırlayan burjuva düzen partilerine tepki gösterdi. Etkinliğe DİSK genel merkez yöneticileri, KESK Genel Başkanı Sami Evren ile Genel-İş, Belediye-İş, Petrol-İş, Yapı Yol-Sen ve BES sendikaları, Elektrik Mühendisleri Odası ile ESP'nin de yer aldığı çok sayıda kurum katıldı. Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu iş yerlerinden işçiler ve direnişteki Gürsaş işçileri de anlamlı gecede yer aldı.

Etkinlik, Sinter Metal işçilerinin 38 gündür kararlı şekilde sürdürdükleri direnişi konu alan sinevizyon gösterimi ile başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını ise Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptı, dayanışma etkinliğinde buluşan işçileri ve aileleri selamladı. Serdaroğlu, Sinter Metal'de yaşanan hukuksuzlara, yasaların göz göre göre çiğnenmesine dikkat çekti. Patronun çiğnemediği hiçbir yasanın kalmadığını belirtti. İşçilere dayatılan kölece çalışma koşullarına karşı sendika hakkına tahammül edilememesini teşhir etti.

Serdaroğlu, Sinter Metal patronunun ekonomik kriz bahanesinin yalan olduğunu söyledi. “Böyle durumlarda en az bir ay önce kitlesel işten atmalar yaşanacaksa patron tarafından tebliğ edilmesi gerekiyor” dedi. Serdaroğlu, mücadeleleri sonucu iş yerine gelen müfettişlerin patrona 140 milyon ceza kestiğini söyledi. “Kendi koydukları yasaları uygulamıyorlar. İşverenin yaptığı tüm hükümler hukuksuzdur” diye konuştu. Serdaroğlu yetkililere seslendi, yasaların çiğnenmesine engel olunmasını istedi. “O yasalar namusunuzdur. Namusunuza sahip çıkın” çağrısında bulundu. Başbakan Erdoğan'ın ekonomik krizi görmeyen açıklamalarına işaret eden Serdaroğlu, “Sen bu şekilde sermayedarların başbakanı olursun ancak” diye konutu. Konuşmasını “Türkiye işçi sınıfına selam” marşıyla bitirdi.

Serdaroğlu'nun konuşmasının ardından kürsüye çıkan burjuva düzen parti temsilcileri işçilerin tepkisi ile karşılaştı. DSP milletvekili Ayşe Jale Aybaş meclise soru önergesi verdiklerini söyledi. Partilerinin direnişlerden doğduğunu ileri sürdü, işçi haklarının görmezden gelinmesinde topu AKP'ye attı. CHP Milletvekili Çetin Soysal söz alınca ise işçiler, protesto başlattı. Soysal'ın sözleri işçilerin yuhalamaları ile kesildi. İşçiler sendikalı olma hakkının Anayasa'da yer aldığını söyleyen CHP milletvekiline 'bizi yeni mi hatırlıyorsunuz' diye tepki gösterdiler. Konuşmasına izin verilmeyen vekile, CHP'li Kadıköy belediyesinin işten attığı işçiler hatırlatıldı. Gerginliğin artması ve işçilerin slogan atmaya başlaması üzerine sendika yöneticileri müdahale etti. CHP temsilcileri salonu apar topar terk ettiler.
Etkinlik direnişteki Sinter ve Gürsaş işçilerinin konuşmalarıyla devam etti. İşçiler mücadelelerini anlattı, dayanışmanın önemine vurgu yaptı. İşçi sınıfının örgütlü gücüne işaret eden işçiler, direnişlerin işçi sınıfına örnek teşkil ettiğini vurguladı. Patronların mücadeleden korktuğunu ifade etti. İşçiler kazanana kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.

Etkinlikte Ali Ekber Eren ve çeşitli sanatçıların sahne aldı, türkülerini işçilerle dayanışmak için seslendirdi. Etkinlik coşkulu halaylarla devam etti. Etkinlikte sık sık “İşgal grev direniş”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Direne direne kazanacağız”, “Sinter Gürsaş kazanacak” sloganları atıldı ve işçileirn çoşkusyla gece sona erdi.