26 Ocak 2009 Pazartesi

İsrail ve BBC’ye tepki sürüyor

İsrail’in Gazze’deki katliamı farklı ülkelerde yapılan eylemlerle lanetlenmeye devam ediyor. Ayrıca İngiliz yayın kurumu BBC’nin, “tarafsızlığına zarar vereceği” gerekçesiyle Gazze’ye yardım kampanyasına yayınlarında yer vermemesi üzerine başlayan tartışma, siyasetçiler ve dini liderlerin de tepkilerini dile getirmesiyle büyüyor.
ITV, Channel 4 ve Channel 5’ın da aynı yöndeki tutumlarını değiştirerek yardım kampanyasıyla ilgili çağrılara yayınlarında yer vermeye karar vermelerinin ardından bu konuda yalnız kalan BBC, 13 yardım vakfının bir araya gelerek hazırladıkları iki dakikalık çağrı filmini yayınlamama kararlılığını sürdürüyor.
Başpiskopos da tepkili
İngiliz Anglikan Kilisesi’nin lider isimlerinin başında gelen York Başpiskoposu Dr. John Sentamu, BBC’yi eleştirirken, “Bunun taraf olmakla, tarafsızlıkla bir ilgisi yok. Bu, tümüyle bir insanlık meselesi” dedi. Çağrının Hamas’a silah yardımı çağrısı olmadığını, tamamen insani yardıma yönelik olduğunu belirten Sentamu, BBC’nin bu talebi reddederek zaten “taraf olduğunu ve tarafsızlık ilkesini çiğnediğini” belirtti.
BBC Genel Merkezi’nin bulunduğu Londra’da bir araya gelen yüzlerce kişi, BBC’nin tutumunu kınadı. “BBC sana yazıklar olsun” sloganları atılan eylemde, BBC binasına ayakkabı fırlatıldı. BBC binası önündeki açıklamanın ardından Londra merkezinde yapılan yürüyüşe ise 5 bin kişi katıldı. İngiltere’nin ikinci büyük kenti Birmingham’da da binlerce kişi Filistin için mitingi düzenledi.
İngiliz Kabinesi’nin Uluslararası Gelişmeler Bakanı Douglas Alexander, halkın BBC’nin bu kararıyla şaşkınlık yaşadığını ve karardan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.
İsrail’e öfke dinmiyor
Fransa’nın başkenti Paris’te 20 bin kişi Gazze için yürüdü. İsveç’in Stockholm, Göteborg, Luleo, Karlstad ve Vaxjö illerinde Gazze halkı ile dayanışmak amacıyla gösteriler yapıldı. Stockholm’de “Ambargoyu kaldır, İsrail Haag’da yargılansın” parolası ile yapılan yürüyüşte konuşan Sol Parti lideri Lars Ohly, İsrail katliamlarının ardında ABD’nin bulunduğunu hatırlatarak, katliama sesiz kalan Avrupa Birliği ve İsveç hükümetini eleştirdi.
Norveç’in başkenti Oslo’da Filistin halkıyla dayanışma eylemi yapıldı. Tromsö ve Larvik kentlerinde, Gazze halkıyla dayanışma konseri ve toplantılar düzenlendi. (DIŞ HABERLER)