30 Ocak 2009 Cuma

Fransa'da kriz nedeniyle genel grev Yapıldı

Fransa'da hem kamu hem de özel sektör çalışanlarının başlattığı bir günlük genel grev ulaşım, eğitim ve sağlık hizmetlerini geniş ölçüde kesintiye uğrattı.

Sekiz ayrı sendikanın çağrısıyla yapılan grev nedeniyle tren seferleri yapılamadı, Paris'teki ikinci büyük havaalanı olan Orly'deki seferlerin üçte biri iptal edildi.

Charles de Gaulle havaalanındaki uçuşlar ise gecikmeli olarak yapılabiliyor.

Grevden okullar, bankalar, hastaneler, postaneler ve mahkemeler de etkilendi.

Sendikalar, ekonomik koşulların bozulmasında krizi iyi yönetememekle suçladıkları hükümetin de payı bulunduğunu savunuyorlar.

Paris'teki BBC muhabiri Emma-Jane Kirby, greve büyük halk desteği bulunduğunu söylüyor.

BBC muhabirine göre, birçok kişi bankaların kurtarılması için milyarlarca euroluk kaynak ayrılırken, zor durumda olan sektörler ve işletmelerin fazla yardım görememesine öfkeli.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy geçen yaz, o günlerde Fransa'da bir grev olmasına rağmen kimsenin farkında bile olmadığını söyleyerek kendine övünç payı çıkarmıştı.

Çalışanların bugün düzenlenecek gösterilerde, Fransa'da gitgide kötüleşen ekonomik havayı ve çözüm üretme konusunda yetersiz kaldığını düşündükleri hükümeti protesto etmeleri bekleniyor.

Gelecek yıl işsizliğin yüzde 10'u bulması beklenirken Fransızlar, cumhurbaşkanlarından maliyetleri düşürmeyi hedefleyen reform programından vazgeçip ekonomiyi canlandırma konusuna daha fazla odaklanmasını istiyor.

Kaynak : BBC Türkçe