15 Ocak 2009 Perşembe

Dünyada işsizlik artıyor

Dünya ekonomileri yavaşlıyor, üretim azalıyor, işsizlik artıyor, dünya çare arıyor. Avrupa ve ABD arka arkaya yeni ekonomik paketler açıklıyor. Örneğin İngiltere işsiz için 2 bin 500 sterlin haracayacak ve iş bulacak. Almanya 14 milyar euro'luk devlet yatırımı yapacak.

Dünya ekonomileri yavaşlıyor. Kriz reel sektörü, üretimi vuruyor, işsizlik artıyor. Avrupa ve ABD arka arkaya açıklanan paketlerle krize çare arıyor. Açıklanan paketlerde ortak amaç istihdam yaratmak.

İngiltere işsizlere eğitim verecek

İngiltere'de işsiz sayısı her geçen gün artıyor. İngiliz hükümeti, işsizlikle mücadelede eğitim yolunu seçti.

Başbakan Gordon Brown'un açıkladığı plana göre, her bir işsizin eğitimi ve yeniden iş sahibi yapılması için işverene 2 bin 500 sterlin ödenecek.

İngiltere 754 milyon dolar harcayacak. İşsiz sayısının 3 milyona ulaşması beklenen İngiltere'de hükümet bu planla 500 bin kişiye yeni iş yaratmayı hedefliyor.

Almanya otomotive 1.5 milyar euro aktaracak

Almanya da 50 milyar euro'luk ekonomik paket açıklayacak. 14 milyar euro yeni devlet yatırımı planlanırken, bunun 1.5 milyar euro'su otomotiv sektörüne gidecek. Alman şirketlerine 100 milyar euro'luk kredi garantisi verilecek.

Paketler ne zaman etkisini gösterecek? Kriz ne zaman dibi görecek? Cevabı Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet veriyor: "Euro Bölgesi önemli güçlüklerle karşı karşıya. Sorunlar acil ve yeni sorunlar çıkacak."

Obama: "Evlere haciz gelmemesi için çalışacağız"

20 Ocak'ta görevi devralacak Barack Obama, 775 milyar dolarlık paket açıklayacak. Planda işsizlikle mücadele ön planda.

Altyapı yatırımları artırılacak, tüketim teşvik edilecek. Daha önce açıklanan 700 milyar dolarlık paketin kalan 350 milyar doları da serbest kalacak. 350 milyar dolardan küçük bankalar, işadamları ve belediyelerin yanı sıra kolej ve otomobil kredisi almak isteyenler faydalanacak.

Sony 14 yıl sonra ilk kez zarar açıklayacak

Krizin etkileri dünyanın dev banka ve şirketlerinin 4'üncü çeyrek bilançolarında daha net görülmeye başlandı.

Alüminyum üreticisi Alcoa, hisse başına 28 dolarla beklentilerin üzerinde zarar açıkladı.

Sony'nin 1.1 milyar dolarlık zarar açıklayabileceği belirtilliyor. Sony 14 yıl sonra ilk kez zarar açıklayacak.

2 trilyon dolarlık varlığıyla dünyanın en büyük finans kuruluşu Citibank'ın 2008 4'üncü çeyrekte 10 milyar dolar rekor zarar açıklayabilir. Citi'nin Morgan Stanley'le birleşmesi kaçınılmaz yorumları yapılıyor.

Sansürsüz.com / 14.01.09