30 Ocak 2009 Cuma

AKP'nin patronlara yeni kıyağı; Kısa Çalışma Ödeneği

Hükümet, işçi ve işveren kesiminin temsil edildiği Üçlü Danışma Kurulu toplantısı dün Ankara’da yapıldı. Toplantıda kısa çalışma ödeneği ile ilgili teknik heyet oluşturulması kararlaştırıldı. Alınan bilgiye göre, çalışma ödeneğiyle ilgili olarak Üçlü Danışma Kurulu kapsamında oluşturulan teknik heyet, çalışmalarını uzlaşma ile tamamladı.

Kısa Çalışma Ödeneği’nin 3 aydan 6 aya çıkarılmasını kararlaştıran teknik heyet, ödeme miktarı konusunda da artışa gidilmesini uygun buldu. Halen brüt asgari ücretin yüzde 40-80’i oranındaki çalışma ödeneği miktarı yüzde 50 arttırılarak ödenecek. Yeni düzenlemenin en geç önümüzdeki hafta TBMM’ye gelerek yasalaşması bekleniyor.

Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanmak için şu ana kadar 518 şirket başvuru yaptı
Bilindiği gibi bir süredir patronlar krizi bahane ederek işsizlik fonunda biriken 38 milyar TL’nin kendilerine aktarılmasını istiyordu. AKP Hükümeti de Kısa Çalışma Ödeneği yoluyla şu ana kadar 30 şirkete fondan para aktarmaya başlamıştı. Şu ana kadar fondan faydalanmak üzere 518 şirketin başvuru yaptığı belirtiliyor.

İşsizlik Sigortası Fonu içinde düzenlenen ‘kısa çalışma ödeneği’, genel ekonomik kriz veya zorlayıcı nedenlerle işyerinde en az 4 hafta işin durması veya kısa çalışma hallerinde çalışanların maaşlarının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasını öngörüyor.

İşsizlik Fonu Sigortası’ndan bir tek işçiler faydalanamıyor
İşçilerin fondan yararlanmaları içinde çeşitli şartlar getirildi. İşçinin fondan yararlanabilmesi için kendi kusuru olmadan işten atılmış olması gerekiyor. Bütün şartları yerine getiren işçiler ise fondan 180 ile 300 gün arası yararlanabiliyor. Bugüne kadar yaklaşık 38 milyar TL biriken fondan işçilere ödenen miktar ise yalnızca 2 milyar TL. Bugüne kadar toplam 59 bin 382 kişi işsizlik fonundan yaralanabilmek için başvuruda bulunmuş. Sadece eylül, ekim ve kasım ayında işsiz kalanların resmi rakamlara göre sayısı 458 bin kişi. Şu an Türkiye’deki işsiz sayısının yaklaşık 4 milyon 500 bin kişi olduğu tahmin ediliyor

Fon işçilerden kesilen paralardan oluştu
1911 yılında ilk olarak İngiltere’de uygulanmaya başlanan işsizlik fonu uygulaması Türkiye’de ancak 2000 yılından itibaren Ecevit Hükümetine dayatılan uyum programları kapsamında uygulanmaya başlandı. Fonun amacı, işsizlik sigortasına ilişkin kuralları ve uygulama esaslarını düzenlemek ve sigortalılara işsiz kalmaları halinde, bu kanunda öngörülen ödeme ve hizmetlerin yerine getirilmesini sağlamaktı. Fona her ay işçi ücretlerinden kesinti yapılır.

Sendika.Org